ANAF a pus sechestru pe bunuri ale TVR de aproape 150 milioane lei. Anunţul TVR

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF a pus sechestru pe bunuri ale televiziunii publice în valoare totală de aproape 150 de milioane de lei, pentru garantarea recuperării restanțelor bugetare ale acesteia. Inspectorii Fiscului au pus gaj pe active dintre cele mai diverse ale TVR, de la echipamente de telecomunicații în valoare de zeci de milioane de lei la celebrele porți de acces în incinta instituției din strada Ermil Pangrati și din Calea Dorobanți.
Filip Stan
10 feb. 2017, 13:16
ANAF a pus sechestru pe bunuri ale TVR de aproape 150 milioane lei. Anunţul TVR

UPDATE: Acțiunea ANAF ce privește TVR vizează garantarea recuperării unor datorii istorice acumulate de televiziunea publică și nu afectează activitatea instituției media, se arată într-un răspuns al Televiziunii Române la solicitarea AGERPRES.

„Acțiunea ANAF — o procedură care vizează garantarea recuperării restanțelor bugetare ale SRTv, generate de datoriile istorice pe care Televiziunea le-a acumulat — nu afectează activitatea TVR”, precizează, în mesaj, reprezentanții televiziunii publice.

Bugetul alocat anul acesta TVR cuprinde și o sumă destinată pentru acoperirea datoriilor televiziunii publice.

„Legea bugetului de stat pe 2017, care cuprinde și alocația bugetară destinată Televiziunii Române, menționează că datoriile Societății către ANAF vor fi achitate cu prioritate până la data de 31 martie a.c. După aceasta dată, sechestrul asupra bunurilor TVR urmează să fie ridicat”, este precizat în același mesaj.

SRTv are alocată, pentru anul 2017, suma de 950.000 mii lei (+687,83% față de 2016) — pentru cheltuieli curente, la bunuri și servicii — 5.713 mii lei (—94,95%), iar la titlul ”alte transferuri” — 944.287 mii lei.

Potrivit ultimelor informații oficiale disponibile, la 30 septembrie 2016, Societatea Română de Televiziune (SRTv) datora în total bugetelor statului peste jumătate de miliard de lei.

Inspectorii ANAF au încheiat cinci procese verbale de sechestru cu bunuri ale TVR, punând gaj pe active în valoare estimată totală de aproape 150 de milioane de lei, potrivit profit.ro.

Citeşte şi DOSARUL MURFATLAR. DNA a pus sechestru pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice şi pe mai multe terenuri

 Patru dintre cele cinci documente menționează tipul generic de active sechestrate și valoarea totală estimată a acestora. Astfel, Fiscul a pus sechestru pe 3.543 de „echipamente” în valoare totală estimată de 87,52 milioane lei, 1.382 de „mijloace fixe-garanții-echipamente” estimate la 44,68 milioane lei, 774 de „mijloace fixe-garanții-tehnică de calcul” de circa 8 milioane lei, plus 798 de „mijloace fixe-tehnică de calcul” de 6,18 milioane lei.

Al cincilea proces verbal de sechestru conține lista detaliată a unui număr de 59 de bunuri diverse ale TVR gajate de ANAF. Printre ele – „poartă acces metalică comandă electrică Pangrati”, la valoarea estimată de circa 1.500 lei. Nu a scăpat de sechestru nici „poarta acces metalică comandă electrică Dorobanți”, estimată însă la doar 81 de lei.

Cel mai scump activ enumerat în acest ultim proces verbal de sechestru este o platformă de antenă de satelit de 9 metri, estimată la circa 555.000 de lei. Pe listă mai sunt incluse elemente de mobilier, grilaje metalice, instalații de alimentare cu energie electrică, rezervoare, cabluri, cabine, containere, centrale termice și garaje.

În perioada 2009-2015 inclusiv, TVR a cumulat pierderi nete totale în sumă de peste 620 milioane lei. Cele mai mari pierderi au fost înregstrate în 2010, 2011 și 2012, iar singurul an cu profit a fost 2013, cu un rezultat pozitiv de 3,17 milioane lei. În 2015, TVR a reușit să-și reducă pierderile cu peste 70%, de la 81,58 milioane lei în 2014 la 24,21 milioane lei. La finalul lui 2015, SRTv avea datorii totale de peste 680 milioane lei.

De la 1 februarie a fost abrogată taxa TV și cea radio, prin intrarea în vigoare a legii PSD de eliminare a unui număr de 102 taxe nefiscale. În 2015, SRTv a încasat din această taxă percepută de la deținătorii de televizoare suma totală de 334,47 milioane lei, care a reprezentat în acel an circa două treimi din totalul veniturilor instituției. Taxa TV a fost înlocuită cu finanțarea direct de la bugetul de stat. Legea inițiată de liderul PSD Liviu Dragnea prevede că „Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat, alocate Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare”.

În consecință, bugetul TVR pe 2017, aprobat de Guvernul Grindeanu și votat de Parlament, este de peste 7 ori mai mare decât cel aferent anului trecut, fiind majorat de la 124,7 milioane lei la nu mai puțin de 950 milioane lei. Cea mai mare creștere este cea de la rubrica „plăți efectuate în anii precedenți și achitate în anul curent”, capitol prin care se plătesc datoriile din anii trecuți, concluzia publică rezultată de aici fiind că Guvernul va plăti datoriile televiziunii publice.

În toamna anului trecut, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au fost în control la TVR, unde au verificat suspiciuni privind posibile infracțiuni comise prin încheierea de către reprezentanții televiziunii publice a unor contracte de prestări servicii. Anterior, în vara lui 2015, ANAF a pus poprire pe conturile TVR timp de 10 zile, pentru o datorie în sumă de 10,3 milioane lei. Conturile televiziunii publice au fost deblocate după achitarea datoriei.

În primăvara anului trecut, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a inițiat, alături de mai mulți senatori și deputați, un proiect de lege care introduce, ca element de noutate, posibilitatea ca Consiliile de Administrație ale SRTv și SRR să poată decide intrarea în insolvență a celor două instituții, cu votul majorității membrilor lor.

Proiectul prevede că, în situație de insolvență, președintele-director general al TVR sau al Radioului îndeplinește calitatea de administrator special, urmând ca membrii consiliilor de administrație să aibă „atribuții privitoare la strategia și structura programelor și supraveghează respectarea modului în care societatea își îndeplinește obligațiile asumate în schema de programe și în licența de emisie”.

Draftul de act normativ stipulează expres că SRR și SRTv nu pot intra în faliment. În expunerea de motive a legii se arată că modificările sunt necesare în contextul în care televiziunea publică trece prin dificultăți financiare majore ce au dus la acumularea, la acea dată, de datorii în valoare de 770 de milioane de lei.

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților în mai 2016 și se află acum în lucru la comisiile Senatului, care este cameră decizională. Guvernul Cioloș a formulat un punct de vedere neutru asupra inițiativei legislative, concluzionând că „Parlamentul va decide asupra oportunității adoptării acesteia”.

Totuși, în documentul trimis Parlamentului, fostul Executiv arată că, dat fiind sursele de finanțare ale SRTv și SRR, o eventuală intrare în insolvență n-ar putea duce la o reorganizare reușită decât prin anularea creanțelor unor creditori, iar dat fiind că cele mai mari datorii ale celor două instituții sunt către bugetul de stat, ANAF nu va fi niciodată de acord cu intrarea în insolvență.

În plus, Cabinetul Cioloș menționa că proiectul ar putea încălca imperativul constituțional al predictibilității legislației, în sensul că furnizorii și alți creditori ai TVR și ai Radioului se bazează în prezent pe imposibilitatea legală a intrării în insolvență a celor două instituții, în condițiile în care starea de insolvență declarată de tribunal suspendă orice executare silită. În punctul de vedere oficial al fostului Guvern se mai spune că o eventuală intrare în insolvență ar însemna restrângerea semnificativă a controlului parlamentar asupra TVR și Radioului, prin preluarea unor atribuții esențiale de către administratorul judiciar și de către instanța de judecată, ceea ce ar putea afecta principiul constituțional al separației puterilor în stat.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy