ANAF a pus tunurile pe rău-platnici. Fiscul a colectat într-o singură lună „salariile majorate ale profesorilor”

Marcel Boloş a anunțat că a hotărât să existe raportări lunare care să reconfirme angajamentul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală faţă de impozitarea echitabilă şi transparenţa fiscală.
Mircea Filipescu
07 iul. 2023, 09:11
ANAF a pus tunurile pe rău-platnici. Fiscul a colectat într-o singură lună

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a afirmat joi că este necesară aplicarea legii şi accelerarea nivelului de colectare, motiv pentru care ANAF va face raportări lunare. Potrivit oficialului, doar în iunie au fost făcute controale cu implicaţii fiscale în valoare de 2.6 miliarde de lei, cam cât e nevoie pentru majorările salariale ale profesorilor.

„Aplicarea legii şi accelerarea creşterii nivelului de colectare este un aspect de bun simţ faţă de toţi cei care îşi plătesc corect taxele. Dacă vrem să asigurăm finanţarea măsurilor economice şi sociale pentru protejarea cetăţenilor şi economiei este vital să punem accent pe colectarea veniturilor şi diminuarea evaziunii fiscale, pentru a scoate la iveală tentativele de fraudă. Lipsa de reacţie în faţa activităţilor frauduloase aruncă şi o umbră de îndoială asupra integrităţii şi credibilităţii ţării”, a transmis, joi, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

ANAF-ul pune „tunurile” pe averile mari. Milionarii în euro vor primi scrisori de la instituție, cum arată LISTA NEAGRĂ

Marcel Boloş a anunțat că a hotărât să existe raportări lunare care să reconfirme angajamentul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală faţă de impozitarea echitabilă şi transparenţa fiscală.

„Numai în luna iunie au fost efectuate 1.924 controale antifraudă cu implicaţii fiscale cuantificate în valoare de 2,6 miliarde lei. Cam cât e nevoie pentru majorările salariale ale profesorilor”, a mai scris ministrul.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că în luna iunie a realizat 3.275 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare) fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 988.880.914 lei şi diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 1,29 miliarde lei, respectiv un număr de 1.924 controale antifraudă cu implicaţii fiscale cuantificate în valoare de 2,62 miliarde lei, din care suma de 2,51 miliarde lei în cadrul acţiunilor derulate în domeniul energiei electrice.

ANAF: Pentru prevenirea evaziunii fiscale, în luna iunie au fost efectuate controale operative în cadrul cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 9,47 milioane lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că în luna iunie a realizat 3.275 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare) fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 988.880.914 lei şi diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 1,29 miliarde lei, respectiv un număr de 1.924 controale antifraudă cu implicaţii fiscale cuantificate în valoare de 2,62 miliarde lei, din care suma de 2,51 miliarde lei în cadrul acţiunilor derulate în domeniul energiei electrice.

În contextul prevenirii evaziunii fiscale, în luna iunie 2023, au fost efectuate acţiuni de control operativ în cadrul cărora au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.470.199 lei.

”În luna iunie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuţii de control fiscal din ANAF un număr de 3.275 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare) fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 988.880.914 lei şi diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 1.292.018.284 lei, respectiv un număr de 1.924 controale antifraudă cu implicaţii fiscale cuantificate în valoare de 2.629.039.389 lei, din care suma de 2.512.672.346 lei în cadrul acţiunilor derulate în domeniul energiei electrice”, anunţă ANAF.

În contextul prevenirii evaziunii fiscale, în luna iunie 2023, au fost efectuate acţiuni de control operativ în cadrul cărora au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.470.199 lei.

Reforma ANAF prin digitalizare, asumată prin PNRR face parte dintr-un ansamblu mai larg de măsuri de reformă cu scopul de a schimba paradigma colectării creanţelor fiscale şi controlului fiscal.

Unele dintre cele mai importante iniţiative menite să contribuie la procesul de modernizare şi digitalizare a ANAF sunt soluţiile recent introduse de raportarea electronică automatizată, precum SAF-T, RO e-Transport şi RO e-Factura, care permit Agenţiei acces contemporan, unele chiar în timp real, la volume semnificative de date privind tranzacţiile derulate în economie, mai arată ANAF.

Legea care interzice „dosarul cu şină”, doar o glumă pentru funcţionarii ANAF: „Nu mă interesează pe mine asta!”. Reacţia lui Burduja

În plus, organul de inspecţie fiscală din cadrul ANAF a emis un număr de 3.742 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 284.168.707 lei, de la data publicării în Monitorul Oficial a OPANAF 420/2023 din 31 martie, pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Notificare de conformare emisă de organul de inspecţie fiscală”, a procedurii de notificare şi a periodicităţii de emitere, precum şi pentru modificarea anexei nr. 1.a la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.711/2015 privind modelul şi conţinutul formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de inspecţie fiscală şi până la data de 30.06.2023.

”Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sunt angajate într-o cursă de modernizare şi digitalizare, făcând paşi semnificativi în această direcţie, pentru a creşte eficienţa în asigurarea resurselor pentru cheltuielile publice ale societăţii prin colectarea şi administrarea eficace şi eficientă a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat”, anunţă ANAF.

În acest sens, în vederea creşterii transparenţei cu privire la activitatea instituţiei şi a comunicării cu mediul de afaceri şi cu cetăţenii, vor fi publicate lunar rapoarte cu privire la acţiunile întreprinse de către direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei şi la rezultatele generate de acestea.

„Am decis să avem raportări lunare care să reconfirme angajamentul ANAF faţă de impozitarea echitabilă şi transparenţa fiscală. Punem accent pe colectarea veniturilor şi diminuarea evaziunii fiscale, pentru a scoate la iveală tentativele de fraudă. Suntem angajaţi să oferim îndrumare contribuabililor pentru a rectifica orice discrepanţe, dar hotărâţi să aplicăm legea şi să accelerăm creşterea nivelului de colectare. Este un aspect de bun simţ faţă de toţi cei care îşi plătesc corect taxele, pentru a asigura finanţarea măsurilor economice şi sociale pentru protejarea cetăţenilor şi economiei. Vom continua să revizuim în mod activ procesele interne, vrem să adoptăm noi soluţii digitale şi să valorificăm mai bine analiza datelor, pentru a eficientiza inspecţiile, mai ales în zonele cu risc ridicat”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

În prezent, strategia ANAF în ceea ce priveşte activitatea de control fiscal se concentrează în jurul a două principii:
a) încurajarea creşterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor;
b) prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

În vederea armonizării procedurilor de control fiscal cu tendinţele internaţionale potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administraţiei fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată şi progresivă a formelor şi acţiunilor de control fiscal.

În acest sens, în vederea creşterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent, două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul:

  • emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz;
  • efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv: inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care urmare Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi; controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Zodiile care triumfă în luna februarie. Cinci nativi au noroc în dragoste, carieră și pe plan financiar
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București