ANAF a lansat e-Factura la finalul lui 2023, iar de la 1 ianuarie 2024 aceasta a devenit obligatorie în țara noastră. Deși e-Factura a generat inițial mari probleme pentru multe persoane, s-au făcut între timp mai multe modificări, iar sistemul pare că merge foarte bine în prezent.
Anul 2025 aduce mai multe noutăți cu privire la e-Factura, motiv pentru care Ministerul Finanțelor și Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au elaborat un ghid. În document, instituțiile prezintă care sunt toate tipurile de facturi utilizate în sistemul național de facturare electronică e-Factura.
Ghidul lansat de ANAF și de Minister oferă detalii și despre codurile de TVA și regulile care sunt aplicabile facturilor în format electronic, conform legislației din România. Astfel, românii care folosesc e-Factura trebuie să le ia la cunoștință pentru a folosi sistemul corect.
Citește și : Salarii record la Hidroelectrica. Angajații care iau mii de euro lunar, deși lucrează doar câteva zile pe an
„Acest ghid oferă o perspectivă asupra modului de utilizare a codurilor dedicate tipurilor de facturi, a diverselor categorii de TVA, precum şi a altor reguli de utilizare. Respectarea constrângerilor tehnice impuse de standardul de facturare SR EN 16931-1 este esenţială pentru validarea corectă a facturilor în sistemul electronic, evitând astfel erorile şi dublările neintenţionate”, precizează ANAF.
Citește și : Cât câștigă un angajat la bancă în 2025. Nimeni nu se aștepta la asemenea venituri
Este foarte important de menționat că și codificarea tipurilor de factură are un rol esențial în cadrul RO e-Factura, deoarece acest lucru asigură conformitatea cu legislația fiscală, facilitează procesul de audit și raportare și îmbunătățește eficiența contabilă.