Anunțul ANAF care îi vizează pe românii care au venituri din drepturi de autor. Persoanele fizice care obțin venituri de pe urma prestării unor servicii de înfrumusețare ori de întreținere corporală sunt obligate ca, până pe 25 mai, să se înregistreze în baza de date a Registrului Comerțului dacă vor să-și desfășoare activitățile sub următoarele forme:
ANAF responsabilizează cetățenii români
Pe lângă asta, cei în cauză trebuie să depună și o declarație unică referitoare la impozitul pe venit sau la contribuțiile sociale pe care le au de achitat.
Declaraţia unică de venit 2022. Milioane de români riscă amenzi dacă nu depun documentul până pe 25 mai. DESCARCĂ formular
Prin aceste măsuri, ANAF are în vedere conformarea benevolă a cetățenilor cu privire la declararea veniturilor pe care le obțin, spre a fi supuse obligațiilor fiscale față de stat.
ANAF, informații despre declarația unică
ANAF atrage atenția contribuabililor că trebuie să depună declarația unică până pe 25 mai. Cine are această obligație și nu respectă termenul poate primi o amendă de până la 500 de lei.
„Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Recomandăm ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV); pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată”, precizează ANAF.
Formularul poate fi depus şi în format fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz), mai anunță ANAF.
Declarația unică 212 a fost modificată. Mai exact, mai multe categorii de persoane trebuie să o depună, deși până anul acesta nu aveau această obligație.
A fost introdusă o nouă subsecţiune, ce va trebui completată de persoanele fizice ce realizează, în cursul anului de raportare, venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele proprietate personală.
În plus, există și o secțiune pentru declararea, în anumite situaţii, a contribuţiilor sociale datorate de către anumite persoane, pentru veniturile reprezentând remuneraţii, indemnizaţii şi alte venituri similare, precum şi orice alte avantaje, în bani sau în natură, obţinute din străinătate.
DECLARAŢIA UNICĂ 2022. ANAF anunţă schimbări importante. O nouă categorie de români trebuie să depună formularul
Declaraţia Unică din 2022 cuprinde, de asemenea, şi o secţiune distinctă pentru ca persoanele care au primit în timpul pandemiei indemnizaţii de sprijin pentru activitate întreruptă – cele acordate în perioada octombrie – decembrie 2021 în baza OUG 111/2021, să poată declara veniturile.