ANAF cere plata impozitelor de la fermieri. Ce trebuie să știe profesioniștii din agricultură

Guvernul a anunțat în 2023 diverse scheme de ajutor pentru fermieri, dar îi avertizează că trebuie să-și achite toate contribuțiile la stat. 
Filip Stan
03 apr. 2023, 09:58
ANAF cere plata impozitelor de la fermieri. Ce trebuie să știe profesioniștii din agricultură

ANAF avertizează că în baza legii în vigoare, Declarația Unică cu privire la impozitarea veniturilor din activități agricole, silvicultură și piscicultură trebuie depusă în cursul acestui an de contribuabili.

Potrivit Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate inclusiv din activități agricole, silvicultură și piscicultură, contribuabilul datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.

Articolul 103 din Codul fiscal precizează că veniturile din activităţi agricole cuprind câștigurile realizate în mod individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, a următoarelor activități:

– cultivarea produselor agricole vegetale, precum și prelucrarea, procesarea și valorificarea lor în stare naturală;

– exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea;

– creșterea și exploatarea animalelor deținute cu orice titlu, inclusiv cele luate în arendă, precum și valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Când se vorbește despre veniturile din silvicultură şi piscicultură se au în vedere câștigurile obținute din:

– recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase,

– exploatarea amenajărilor piscicole.

În categoria veniturilor neimpozabile din agricultură intră veniturile din valorificarea în stare naturală a următoarelor categorii de produse:

– produse culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă;

– produse capturate din fauna sălbatică, cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial;

– veniturile obţinute din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale.

Care sunt obligațiile contribuabililor

– de a determina venitul net anual impozabil/pierderea netă anuală la nivelul fiecărei surse de venit din cadrul categoriei, cu excepția veniturilor pentru care impozitul este final.

– stabilesc impozitul anual datorat în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) pentru veniturile realizate în anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil.

– sunt obligați să depună la organul fiscal competent formularul 212, pentru venitul estimat a se realiza în fiecare an fiscal, indiferent dacă în anul fiscal anterior au înregistrat pierderi, până la data de 25 mai, inclusiv, a fiecărui an.

Declaraţia unică se poate depune la organul fiscal competent prin următoarele modalități: prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual, disponibil pe portalul www.anaf.ro, sau în format hârtie, direct la registratura organului fiscal, ori prin poştă, cu confirmare de primire, scrie Avocat Net.

Baza de calcul pentru plata contribuțiilor

Iată cum arată baza de calcul:

– nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară, respectiv între 18.000 lei și 36.000 lei;

– nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv între 36.000 lei și 72.000 lei;

– nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv peste 72.000 lei.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export, se făceau capturi impresionante
Capital.ro
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Playtech.ro
Câți ani ar putea petrece Mario Iorgulescu după gratii. Procurorii cer pedeapsă maximă: Sentința se dă pe 4 decembrie
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Beyonce face istorie la Grammy cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9