Prevederea legală referitoare la aceste somații se află într-un ordin ANAF publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.
Este vorba despre Ordinul nr. 128/2025 privind aprobarea modelului și conținutului formularelor și documentelor utilizate în activitatea de control a Direcției generale antifraudă fiscală, notează startupcafe.
Potrivit ordinului, somația ”se întocmește în cazurile când contribuabilul/plătitorul nu a dat curs, explicit sau implicit, în tot sau în parte, invitației inspectorilor antifraudă pentru efectuarea/continuarea controlului și astfel refuză nejustificat să prezinte documentele legale și bunurile din patrimoniu necesare pentru stabilirea situației de fapt fiscale, în scopul împiedicării verificărilor financiare sau fiscale”.
Contribuabilii care nu se vor conforma somației, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, riscă până la șase ani de închisoare!
Citește și O nouă metodă de fraudă în online. Autoritățile trag un semnal de alarmă
”În situația în care nu veți da curs solicitării în termen de 15 zile de la comunicarea prezentei somații, în cauză sunt incidente prevederile art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în același ordin.
Conform articolului 4 din Legea nr. 241/2005, ”constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație”.
ANAF a explicat că somația astfel introdusă asigură o practică unitară la nivelul organelor de control fiscal.
”Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ‘Invitație’, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală”, se mai menționa în referatul pentru aprobarea ordinului ANAF referitor la somație.