Declaraţia unică va putea fi depusă şi la ghişee, în format tipărit, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate recent în Monitorul Oficial.
Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă anul trecut și s-a depus atât online, cât și în format tipărit, dar anul acesta s-a trecut la depunerea exclusiv online, scrie avocatnet.ro.
Prin OUG 35/2019, care se aplică de joi, a fost abrogată prevederea conform căreia declarația unică pentru persoanele fizice trebuie depusă online. Astfel, persoanele fizice care obțin venituri independente vor putea să depună formularul și în format tipărit.
Este nevoie însă ca măsura să fie reflectată și în ordinul Fiscului cu modelul și instrucțiunile declarației unice. eamintim că, din cauza deselor probleme de funcționare ale site-ului Fiscului, autorităţile au amânat termenul limită pentru depunerea declarației unice de pe 15 martie 2019 pe 31 iulie 2019.
Milioane de români SOMAŢI DE FISC. A mai rămas o săptămână, apoi va ploua cu amenzi de la ANAF
Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Declaraţia se depune până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, de către persoanele fizice care au obligaţia declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018, declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019 sau a declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.
Declaraţia unică se poate depune prin serviciul Spaţiul Privat Virtual sau poate fi transmisă ANAF prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza unui certificat digital calificat. De asemenea, declaraţia unică se poate transmite şi prin poştă sau se poate depune la sediul unităţilor fiscale.
ine trebuie sa depuna Declaratia unica
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Anunţ de la ANAF! Toţi românii sunt vizaţi. Obligaţiile fiscale în luna iulie
Formularul se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit ANAF, persoanele fizice au obligatia:
Veniturile supuse declararii sunt:
Dupa ce autoritatile anuntasera ca in acest an Declaratia unica se depune doar in format electronic, la finalul lunii mai a fost abrogata aceasta restrictie.
Astfel, depunerea formularului se poate realiza atat prin transmitere electronica, cat si prin depunerea pe hartie la registratura autoritatii fiscale sau formularele pot fi transmise prin posta.
In format electronic, se poate depune accesand butonul „Depunere declaratie unica” din partea dreapta sus a paginii principale a portalului ANAF, sau prin www.e-guvernare.ro.
Daca ati primit voucher pentru bicicleta sunteti obligati sa depuneti Declaratia unica
Si bucurestenii care au primit vouchere pentru biciclete in 2018 sunt obligati sa depuna in acest an Declaratia Unica si sa plateasca un impozit de 10%.
In caz contrar, vor primi o amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei. Potrivit ANAF, aceste venituri sub forma de vouchere reprezinta venituri din alte surse.
„Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care se declara si se impoziteaza prin depunerea Declaratiei Unice de catre beneficiarul veniturilor (persoana fizica), in anul urmator celui de realizare a venitului.
Astfel, pentru veniturile de aceasta natura obtinute in anul 2018, persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice in anul 2019, prin completarea Capitolului I – Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018 – Sectiunea 1 – Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania in anul 2018″, a raspuns ANAF la intrebari transmise de Profit.ro in luna aprilie.
Declaratia 230 – Donati catre ONG-uri, pentru ca banii sa nu intre pe mana statului
In ceea ce priveste Declaratia 230, aceasta se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii din Romania, in urmatoarele situatii, dupa caz:
a) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult;
b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul anual pe
veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii;
c) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual pe
veniturile din salarii si asimilate salariilor si/sau veniturile din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
Formularul se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din
salarii si/sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, conform legii.
Asadar, cei care doresc sa ajute ONG-urile trebuie sa completeze formularul 230 (care poate fi descarcat de pe site-urile ONG-urilor sau al Fiscului) si apoi il trimit catre ANAF.