Şeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunţat că sunt desfăşurate controale fulger în pieţele din toată ţara. Fructele şi legumele au fost introduse de ANAF pe lista produselor cu risc fiscal pentru sistemele eTransport și eFactură, care au ca scop tot combaterea evaziunii și creșterea colectării veniturilor datorate statului. Inspectorii fac verificări în piețele mari, precum Pucheni și SU Market.
Lucian Heiuş a anunţat încă de duminică faptul că vor fi realizate ample verificări în toate domeniile cu risc de evaziune. În mandatul noului președinte al ANAF, combaterea fraudelor ar putea deveni mai activă în ce privește controalele inopinate.
„Operațiunea se derulează în toată țara, la importatori și distribuitori de legume și fructe”, a spus şeful ANAF, conform Profit.ro.
Citeşte şi: Românii care plătesc cash la curier vor fi monitorizaţi de ANAF. Fiscul va reține datele timp de 5 ani
Reprezentanţii ANAF au precizat că în următoarele zile vor avea loc ample controale în cazul domeniilor cu risc crescut de evaziune fiscală.
„Îmi asum misiunea de a demonstra că ANAF-ul este un partener al contribuabililor onești, că această instituție merită încrederea și respectul cetățenilor, dar și că vom lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale. În acest sens, vreau să vă anunț că în urmãtoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune.
Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum și parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituții. Acțiuni ferme și decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare îmbunătățirii nivelului de trai al populației.
Cred că plata taxelor și impozitelor este și un act de responsabilitate socială pentru fiecare dintre noi, de la marile corporații, la mici antreprenori, până la persoanele fizice. Trebuie să fim cu toții conștienți și responsabili și să înțelegem că un grad de colectare cât mai mare se traduce într-un buget național sănătos, care poate acoperi cu ușurință nevoile de funcționare ale statului, mai ales în sectoare sensibile, ca educația, sănătatea sau infrastructura. În același timp, vă promit că nu voi tolera niciun fel de abuz din partea organelor de control!”, a afirmat Heiuş, potrivit sursei citate.