ANAF face precizări importante privind taxa pe lux. Cine este obligat să o plătească și până când

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) face precizări extrem de importante privind așa-numita taxă pe lux. Iată, mai jos, totul despre această obligație de plată pe care o au proprietarii de case și mașini scumpe.
Irina Dumitrescu
02 apr. 2025, 18:59
ANAF face precizări importante privind taxa pe lux. Cine este obligat să o plătească și până când

Așa-numita taxă pe lux vizează proprietarii de locuințe și mașini scumpe, mai precis pe cei care dețin clădiri rezidențiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, adică 500.000 de euro, precum și pe cei care au autoturisme înmatriculate în România a căror achiziție depășește suma de 375.000 de lei, adică 75.000 de euro.

Vobim despre un impozit special aplicat locuințelor și autoturismelor de mare valoare, introdus pentru a diversifica sursele de venit la bugetul de stat și a alinia România la standardele fiscale europene.

Categoriile de persoane care trebuie să plătească taxa pe lux sunt menționate în Codul fiscal.

Cine trebuie să plătească taxa pe lux

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art.457 din Codul fiscal, depășește 2.500.000 lei
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei

ANAF precizează că obligația determinării valorii impozabile a clădirii rezidențiale revine organelor fiscale locale.

”Contribuabilii plătitori de impozit pe clădiri pentru care organul fiscal local a determinat, potrivit prevederilor art.457, o valoare impozabilă mai mare de 2.500.000 lei sunt înştiinţaţi de către acesta până la data de 30 mai a anului pentru care se datorează impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare. Înștiințarea cuprinde, printre altele, cuantumul valorii impozabile determinate pentru impozitul pe clădiri”, au precizat reprezentații Fiscului.

Cum se calculează taxa pe lux

  • în cazul clădirilor rezidenţiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local şi plafonul de 2.500.000 lei
  • în cazul mașinilor, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei

Dincolo de scopurile urmărite de stat cu taxa pe lux, aceasta creează confuzie din mai multe puncte de vedere.

Una dintre situațiile ce ridică semne de întrebare este deținerea la comun a unui imobil sau vânzarea unei mașini în timpul anului fiscal.

”Legea privind impozitul pe bunuri de lux are nevoie de clarificări din partea autorităților, pentru că există cazuri în care aplicarea acestuia creează confuzii și controverse, cum ar fi vânzarea unui imobil în timpul anului. În paralel, contribuabilii – persoane fizice sau firme – care nu plătesc această taxă la timp riscă nu doar penalități severe, ci și blocarea vânzării locuinței, mașinii sau a altei proprietăți supuse acestui impozit”, spun reprezentanții cabinetului de avocatură Elisabeta Stan.

Așadar, nu este clar dacă responsabilitatea revine vânzătorului, care a deținut bunul o perioadă, cumpărătorului, care devine proprietar până la sfârșitul anului, sau dacă impozitul ar trebui calculat proporțional cu perioada de deținere a respectivului bun.

Potrivit ANAF, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare este datorat pentru întregul an fiscal de persoanele prevăzute la art.500^1 din același act normativ, respectiv cele menționate mai sus.

Citește și Schimbarea anunţată de Revolut pentru toţi clienţii. Este o premieră majoră pentru toţi posesorii de card Revolut

În cazul în care clădirea rezidențială a cărei valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei este deținută în coproprietate, fiecare coproprietar persoană fizică are obligația de a calcula, declara și plăti impozitul special.

”În acest caz, baza de impozitare se stabilește de către fiecare coproprietar persoană fizică, prin aplicarea cotei de deținere asupra diferenței pozitive dintre valoarea impozabilă a clădirii rezidențiale și plafonul de 2.500.000 lei”, precizează ANAF.

Astfel, fiecare coproprietar datorează impozitul proporțional cu cota sa parte. De pildă, dacă deții 50 la sută dintr-un imobil pentru care trebuioe plătită taxa pe lux, ai de achitat 50 la sută din valoarea totală a impozitului datorat.

Când trebuie plătită taxa pe lux

Contribuabilii trebuie să calculeze și să declare impozitul special până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, pentru proprietățile rezidențiale, respectiv până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, în cazul autoturismelor.

Impozitul se declară prin intermediul formularului 216 ”Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare” la organul fiscal central competent, mai precis la ANAF.

Fiscul subliniază că nedepunerea în termenul legal a formularului 216 constituie contravenție.

Persoanele care nu declară în termenul legal impozitul pe mașini și proprietăți de lux vor primi din partea ANAF decizii de impunere cu sumele stabilite ca impozit. Procedura pregătită de ANAF prevede chemarea (în două rânduri) la audieri a persoanei vizate, pentru a-și exprima punctul de vedere. După comunicarea deciziei de impunere, persoanele care nu și-au îndeplinit obligația de declarare mai au un termen de 60 de zile în care pot depune declarația și anula astfel decizia de impunere.

Pentru 2025, statul își propune să încaseze 13,1 milioane de lei din taxa de lux, în creștere cu 16,7 la sută față de anul trecut, când a încasat doar 11,24 milioane de lei, notează profit.ro.

Citește și Se scumpesc sejururile de 1 Mai pe litoral şi la munte sau în staţiunile balneare. Cât va trebui să plătească în plus românii

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au pomi în curte. Ce trebuie să facă neapărat în luna aprilie
Playtech.ro
37.000 de lei de la stat pentru o maşină nouă. Programul Rabla 2025, ghid de finanţare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei luni de închisoare dacă nu îți plimbi câinele. Cea mai absurdă lege naște polemici intense
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă dublată pentru șoferi. S-a decis oficial majorarea tarifului. A intrat în vigoare de azi, 23 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Zelenski l-a enervat iar pe Trump. Americanii au oprit brusc negocierile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Parlamentul i-a cules de pe drumuri: partidul POT a umplut senatul și camera cu indivizi fără ocupație, fără venituri și fără rușine