ANAF: Contribuabilii nu mai trebuie sa-si certifice declaratiile de impozit pe profit, se precizeaza in OUG nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 si care a intrat in vigoare vineri, pe 28 februarie, scrie avocatnet.ro.
Mai exact, prin actul normativ recent intrat in vigoare a fost abrogat alineatul 5 al articolului 83 din Codul de procedura fiscala (CPF), care prevedea ca, de la 1 ianuarie 2014, declaratiile fiscale anuale de impozit pe profit ale contribuabililor trebuie certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
Citeşte şi ANAF: Ce formular trebuie transmis la Fisc până pe 28 februarie. Vezi cum se completează
La inceputul lunii ianuarie, Biroul de Asistenta pentru contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a confirmat pentru AvocatNet.ro ca formularele 101 trebuie certificate obligatoriu de la 1 ianuarie 2014.
ANAF: Măsura nu mai este în vigoare
Important! Certificarea declaratiei de impozit pe profit a fost introdusa in 2007, dar s-a aplicat numai in 2010 si la inceputul anului 2011, fiind amanata prin doua acte normative pana la 1 ianuarie 2014. Concret, prin Legea nr. 162/2012, obligatia de a certitica formularul 101 a fost amanata pentru inceputul acestui an, insa acum a fost abrogata prin OUG nr. 8/2014.
In conditiile in care, termenul limita pana la care trebuie depus formularul 101 pe anul 2013 este 25 martie 2014, conform noului act normativ, persoanele juridice trebuie sa depuna la Fisc, online, doar declaratia de impozit pe profit pentru anul anterior, fara o certificare facuta de un consultant fiscal.
Citeşte şi ANAF a încasat în ianuarie 16 miliarde lei, depăşind cu 13% prima lună din 2013
Certificarea tuturor declaraţiilor fiscale, opţională
Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a celor rectificative, din 28 februarie, se arata in OUG nr. 8/2014. Mai exact, conform acestei ordonante, contribuabilii pot opta sa-si certifice declaratiile fiscale la ANAF, dupa ce le depun online.
Totusi, desi este optionala, certificarea declaratiilor fiscale va reprezenta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala, potrivit OUG nr. 8/2014.
Conform reglementarilor recent intrate in vigoare, certificarea declaratiilor fiscale se va realiza cu/fara rezerve, in acord cu normele de certificare aprobate, in conditiile legii, de Camera Consultantilor Fiscali (CCF), cu avizul MFP.
„Documentele care se incheie ca urmare a certificarii trebuie sa cuprinda obligatoriu explicatii cu privire la cuantumul si natura creantei fiscale declarate, precum si, dupa caz, cauzele care au generat rectificarea, iar in cazul unei certificari cu rezerve, motivatia acesteia”, se mentioneaza in OUG nr. 8/2014.
Citeşte mai multe amănunte aici.