ANAF alege să ia măsuri de verificare a bunurilor românilor în contextul aderării noastre în Spațiul Schengen, care a determinat ca transporturile internaționale să nu mai fie controlate sistematic la punctele de frontieră. De aceea, pe drumurile publice au fost instituite echipe mobile de control ale Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).
Aderarea României la Spațiul Schengen a adus mari provocări românilor în ceea ce privește respectarea obligațiilor utilizatorilor de a declara în Sistemul RO e-Transport date despre bunurile transportate internațional. Asta conform prevederilor O.U.G. nr. 41/2022 cu modificările și completările ulterioare, prin renunțarea la controlul efectuat în punctele de trecere a frontierei.
Demersurile anterioare care au fost întreprinse la nivelul administrației fiscale pentru a operaționaliza sistemul RO e-Transport, precum și eforturile de decalare anticipată realizate la nivelul mediului de afaceri, au permis administrației să absoarbă ușor șocul renunțării la controale fizice asupra mijloacelor de transport bunuri în punctele de trecere ale frontierei.
Practic, sistemul informatic compus din sistemele de camere de luat vederi cu recunoaștere a numerelor de înmatriculare ale vehiculelor care intră/ies în/din România, coroborat cu datele declarate anticipat de utilizatori prin Sistemul RO e-Transport, alertează în mod operativ echipele mobile de control ale DGAF.
Echipele mobile de control sunt dotate cu autospeciale inscripționate ANAF – Antifraudă, dotate cu mijloace acustice și vizuale necesare pentru identificarea mijloacelor de transport vizate de sistemul informatic, interceptarea dinamică și îndrumarea / însoțirea acestora în spațiile de parcare / servicii în care sunt amenajate zone speciale de control.
Citește și : ANAF e cu ochii pe firmele din România. Noi măsuri pentru prevenirea fraudelor
ANAF transmite că numai în ianuarie 2025 a efectuat acțiuni de control în proximitatea punctelor de acces în/din România, verificând 5.275 de vehicule de transport marfă, ceea ce reprezintă 3.61% din traficul monitorizat.