Şefa ANAF a precizat că Fiscul lucrează cu specialiștii Ministerului Finanțelor la permanentizarea acestei măsuri. De asemenea, la fel dorește și cu procedura simplificată de eșalonare.
„Valoarea s-a ridicat la 12 miliarde lei. Sumele amânate la plată care nu au mai fost supuse procedurilor de executare silită în anul 2020 au fost de 18 miliarde lei. Ajungem la 30 miliarde lei care au reprezentat un sprijin și suport real din această perspectivă”, a explicat Călugăreanu.
Ea a mai spus că lucrurile construite în 2019 le-au adus anumite rezultate, „astfel că în primele două luni ale anului 2020, înainte de declanșarea pandemiei în România încasările înregistrau un trend pozitiv. Programul de încasări era depășit”.
„Discuții numeroase au avut loc în interiorul ANAF, Ministerului Finanțelor dar și cu specialiștii din mediul de afaceri. Existau voci extrem de pesimiste care spuneau că nu vom mai încasa nici măcar 2 miliarde lei pe lună. Realitatea a dovedit că am încasat 24 miliarde lei pe lună.”, a mai precizat şefa ANAF.
ANAF rămâne singura soluţie pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat, în condiţiile în care anul acesta majorarea taxelor este scoasă din discuţie, iar facilităţile acordate de stat sunt clar definite, consideră Vlad Boeriu, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România.
„În condiţiile în care anul acesta majorarea taxelor este scoasă din discuţie, iar facilităţile acordate de stat sunt clar definite, digitalizarea ANAF rămâne singura soluţie pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat. Mediul de afaceri este pregătit, iar momentul este favorizat de transformările digitale care au avut loc la nivelul întregii societăţi, pe fondul pandemiei. Rămâne doar ca instituţiile statului să întreprindă demersurile necesare pentru dezvoltarea infrastructurii interne în acest scop, acum având şi şansa de a obţine finanţare suplimentară de la Uniunea Europeană pentru astfel de proiecte”, precizează Boeriu într-un material transmis miercuri Agerpres.
Potrivit sursei citate, digitalizarea administraţiei fiscale reprezintă o provocare inclusiv pentru mediul de afaceri, având în vedere costurile pe care le implică adaptarea la noile sisteme de declarare a obligaţiilor fiscale, dar beneficiile estimate pe termen lung, în special majorarea veniturilor bugetare ca efect al reducerii evaziunii fiscale, compensează efortul necesar pe termen scurt.
Mai mult, experienţa altor ţări, printre care şi a celor din jurul României, demonstrează că digitalizarea reprezintă o soluţie viabilă pentru creşterea colectării la bugetul de stat, putând fi evitată astfel o înăsprire a fiscalităţii, în special în perioade economice dificile.
Din cea mai recentă ediţie a studiului Deloitte CFO Survey România, realizat în rândul directorilor financiari din ţara noastră, reiese că ponderea celor care se aşteaptă la o majorarea a taxelor în acest an este redusă (14% în cazul impozitului pe profit şi 16% în cazul TVA), dar există îngrijorări cu privire la situaţia bugetară dificilă şi la măsurile care ar putea fi luate pentru remedierea ei.