Contribuabilii români au la dispoziție 5 zile calendaristice de la emiterea facturii pentru a o transmite în sistemul e-Factura. Legea spune că transmiterea trebuie să se facă în acest interval. Depășirea lui atrage după sine amenzi drastice. Începând cu data de 1 aprilie 2024, ANAF va începe să aplice sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor fiscale.
Citește și: Noi reguli la plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. Se schimbă legislația
Persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei în cazul în care nu transmit facturile în sistemul e-Factura. În cazul contribuabililor mijlocii, amenzile sunt cuprinse între 2.500 lei și 5.000 lei, în timp ce pentru cei mici amenzile sunt cuprinse între 1.000 lei și 2.500 lei.
Camera Consultanților Fiscali (CCF) a solicitat clarificări referitoare la aplicarea sancțiunilor pentru neîndeplinirea obligațiilor fiscale. Există opinii contradictorii cu privire la posibilitatea aplicării de amenzi după data de 31 martie 2024, în ciuda faptului că în primul trimestru al anului nu se vor aplica sancțiuni.
Citește și: DOCUMENT. Plafonarea preţurilor în România a avut efecte mari asupra bugetului familial
CCF a subliniat necesitatea unei corecte înțelegeri și aplicări a legii pentru a evita interpretările diferite ale acesteia. Este esențial ca Ministerul Finanțelor să ofere clarificări oficiale cu privire la situația netransmiterii facturilor în sistemul e-factura pentru a evita confuziile și neînțelegerile. Este recomandabil ca toți contribuabilii să fie la curent cu legislația fiscală și să respecte termenele impuse pentru a evita amenzi și sancțiuni financiare, potrivit monden.ro.