ANAF are dreptul de a recupera datoriile la stat chiar direct din cont, astfel că românii cu datorii se pot trezi cu bani mai puţini pe card sau chiar cu sold zero atunci cânn merg să facă o retragere de la bancomat!
Conform Codului de procedură civilă și Codului muncii, poprirea are limite precise. Pentru datorii generale, precum credite bancare sau datorii comerciale, se poate reține până la o treime din salariul net. În cazul obligațiilor de întreținere sau alocațiilor pentru copii, procentul poate crește până la jumătate din venitul lunar net. Dacă există mai multe popriri concomitent, suma totală reținută nu poate depăși 50% din venitul lunar. Mai mult, dacă salariul net este mai mic decât salariul minim net pe economie, poprirea se aplică doar asupra sumei care depășește jumătate din acest prag, scrie Capital.
Veniturile care pot fi urmărite şi xecutate includ salariile, bonusurile, pensiile, indemnizațiile de șomaj, veniturile din chirii, dividende, drepturi de autor sau activități independente. De asemenea, conturile bancare ale debitorului pot fi blocate, atât pentru soldul existent, cât și pentru încasările viitoare. Totuşi, anumite venituri sunt exceptate de la poprire. Printre acestea se numără alocațiile pentru copii, ajutoarele pentru maternitate, indemnizațiile pentru îngrijirea copilului bolnav, bursele, diurnele sau alte indemnizații speciale stabilite prin lege. De asemenea, fondurile cu destinație specială, precum finanțările nerambursabile pentru proiecte, nu pot fi executate.
Citeşte şi: BNR face angajări. Cum pot obţine românii un loc de muncă la instituţia cu cele mai mari salarii
Atunci când primește o adresă de poprire, angajatorul trebuie să rețină suma indicată, să o consemneze și să informeze autoritatea emitentă. Dacă angajatul schimbă locul de muncă, noul angajator preia automat obligația de reținere. Neaplicarea popririi poate duce la validarea acesteia în instanță, ceea ce transformă angajatorul în debitor direct al creditorului. Astfel, compania poate fi obligată să achite sumele datorate din fondurile proprii.
În procesul de poprire pot apărea şi erori, precum calcularea greșită a sumelor reținute, reținerea unor sume din venituri exceptate, încetinirea ridicării popririlor chiar și după achitarea integrală a datoriilor, popriri simultane instituite atât de ANAF, cât și de bănci, sau emiterea eronată a adreselor de poprire.