Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au efectuat controale la trei companii de ridesharing din București și Constanța. În urma controalelor a fost constatat un prejudiciu adus statului de peste 52 de milioane de lei.
Inspectorii din cadrul Agenției Naționale Antifraudă au efectual mai multe controale la câteva companii de ridesharing din Capitală, dar și din Constanța, în urma cărora au constatat mai multe nereguli. Prejudiciul adus statului român se ridică la peste 50 de milioane de lei, constând în sustragerea de la obligațiile fiscale obligatorii. O altă neregulă gravă se referă la majorarea în mod fraudulos a taxei pe valoare adăugată.
„Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară permanent acţiuni de control antifraudă la nivel naţional, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care, ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor deținute, au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.
Astfel, în cazul a trei operatori economici din București și Constanța care activează pe piața de transport alternativ de persoane, inspectorii DGAF au descoperit indicii temeinice conform cărora administratorii acestora s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin diminuarea bazei de impunere privind impozitele și taxele datorate bugetului general consolidat al statului, precum și taxele datorate aferente sumelor de bani plătite către salariați. Totodată, s-a constatat majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă, prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziții de combustibili susceptibile a fi fictive.
În toate aceste cauze vor fi sesizate organele de urmărire penală în vederea recuperării prejudiciului estimat cauzat bugetului de stat în cuantum de 52.060.388 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Acțiunile de control vor continua în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate”, arată un comunicat al ANAF.