ANAF nu glumește: cine ignoră somațiile riscă închisoarea! Multe voci critice consideră ”aberantă” măsura

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a schimbat regulile relației cu contribuabilii. Potrivit unui ordin de anul acesta, românii care nu conformează la somațiile Fiscului riscă până la șase ani de închisoare! Multe voci critice susțin însă că măsura este ”aberantă” și are vulnerabilități, printre care și aceea că statul, prin pedeapsa cu închisoarea, ”riscă să piardă încrederea contribuabililor onești”.
Irina Dumitrescu
02 mart. 2025, 12:11
ANAF nu glumește: cine ignoră somațiile riscă închisoarea! Multe voci critice consideră ”aberantă” măsura

Dacă nu vrei cu frumosul, atunci întoarcem foaia – așa se poate rezuma decizia luată de ANAF anul acesta, conform căreia românii care nu răspund la somațiile Fiscului riscă până la șase ani de închisoare.

”Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ‘Invitație’, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală în temeiul art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 241/2005)”, se arată în referatul de aprobare a unui proiect de ordin al ANAF.

Cei care nu se vor conforma somațiilor riscă de la un an la șase ani de închisoare, pentru ”refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație”.

Până la acest ordin, contribuabilii primeau invitații, în cazul în care ANAF avea nevoie de clarificări. Urmare a noului ordin, Fiscul va putea trimite și somații, iar cine le ignoră riscă să o pățească.

Măsura luată de ANAF este criticată însă de numeroși contabili, experți fiscali și avocați.

Experții contabili spun că ordinul ANAF este ”o măsură aberantă”, care ”introduce o serie de sancțiuni disproporționate, inclusiv pedepse penale de până la șase ani de închisoare pentru simple întârzieri birocratice”, potrivit economedia.

Firma CC Tax Advisory SRL a inițiat chiar o petiție pentru abrogarea ordinului dat de ANAF.

”ANAF își arogă dreptul de a considera orice întârziere în furnizarea documentelor ca pe un act de evaziune, iar antreprenorii și contabilii sunt puși sub presiune continuă, fără să beneficieze de drepturi egale în fața instituțiilor statului”, se arată în petiția inițiată de firma CC Tax Advisory SRL.

Citește și Pensii 2025. Cât câştigă în plus la pensie românii care au și job part-time, pe lângă locul de muncă principal

La rândul ei, societatea de avocatură Buju Stanciu & Asociații este de părere, într-o analiză trimisă startupcafe, că somația fiscală, prin care contribuabilii riscă până la șase ani, vine cu o serie de vulnerabilități. Printre acestea – lipsa de reglementare a cererii de confirmare a primirii somației, imposibilitatea de contestare și impunerea unui termen de conformare mai puțin rezonabil

”În plus, prin pedeapsa cu închisoare până la șase ani, statul riscă să piardă încrederea contribuabililor onești, exact cei pe care vrea să-i convingă să plătească taxe”, susțin avocații.

”Ordinul 128/2025 are un scop legitim îmbunătățirea disciplinei fiscale. Statul are nevoie de mecanisme pentru a combate evaziunea fiscală, însă normele de punere în aplicare trebuie să fie foarte atent redactate. Prin normele de punere în aplicare ar trebui reglementate:

1.Legalitatea Ordinului – Dacă acesta rămâne în vigoare, trebuie să fie clar că nu creează un nou mecanism de răspundere penală, ci doar reglementează proceduri administrative.

2.Confirmarea clară a primirii somației – trebuie să existe o dovadă certă că documentul a ajuns direct la destinatarul relevant.
3.Un mecanism de contestare – contribuabilii trebuie să poată explica motivele întârzierii înainte de a fi trimiși în fața instanței.

4.Un termen mai rezonabil pentru conformare – 15 zile poate fi prea scurt pentru situații complexe. O extindere la un termen 30 de zile pare mai echitabilă.

”România are un deficit bugetar major și autoritățile încearcă să găsească soluții rapide pentru a aduce bani la buget. După introducerea de noi taxe și intensificarea controalelor, a apărut Ordinul 128/2025, o măsură punitivă, care pune presiune pe contribuabili, prin trimiterea acestora la închisoare până la 6 ani. În lupta cu evaziunea fiscală statul ar trebui să implementeze reguli clare, echilibrate și aplicabile, însă acest ordin are vulnerabilități. Prin amenințări cu închisoarea, riscă să piardă încrederea contribuabililor onești, exact cei pe care vrea să-i convingă să plătească taxe”, explică avocatul Victor Buju, partener cofondator Buju Stanciu & Asociații.

Citește și Zăpada aduce un profit de 500 milioane de euro. Cine sunt românii care dansează altfel de fericire prin nămeţi

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Țara mare care își face o nouă capitală. Se vor investi în jur de 100 de miliarde de euro pentru construirea noului oraș
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Ce nu are voie să facă un administrator de bloc. Mulţi locatari nu ştiu şi se lasă pe mâna lui
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Te închizi în casă și nu ieși toată luna mai. Ai și de ce!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Mormântul Papei Francisc a fost inscripționat greșit. Ce greșeală au găsit specialiștii
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Amenzi de până la 6.000 lei pentru românii care stau la bloc. Este complet interzis în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri