LISTA DATORNICI: ANAF, obligată să-ţi spună ce datorii ai înainte de a te pune pe LISTA RUŞINII

LISTA DATORNICI ANAF: Înainte ca ANAF să dea publicității numele celor cu datorii către bugetul de stat, Fiscul este obligat să le trimită oamenilor și firmelor la domiciliu somații de plată. 
Iulian Tudor
23 mai 2016, 08:14
LISTA DATORNICI: ANAF, obligată să-ţi spună ce datorii ai înainte de a te pune pe LISTA RUŞINII

LISTA DATORNICI ANAF: Fiscul trimite o singură dată înștiințare la domiciliul persoanelor fizice, pentru a le informa despre existența unor datorii către stat, scrie gds.ro. Dacă nu sunt găsiți acasă debitorii, atunci ei află de pe internet că sunt datornici la stat. Pe acele liste sunt trecuți și cei înștiințați, și cei neinformați. Dar atenție! ANAF și direcțiile de impozite și taxe locale sunt obligate prin lege să vă notifice că aveți datorii, înainte să vă publice numele pe site-ul instituției.

Citeşte şi Şerban Huidu, pe lista datornicilor la ANAF. Vezi câţi bani trebuie să plătească prezentatorul

Publicarea pe internet a listelor cu datornicii persoane fizice a creat mari nemulțumiri, în special în rândul celor care și-au regăsit numele pe site-ul ANAF, pe motiv că le sunt date publicității datele personale, încălcându-se legislația privind utilizarea datelor cu caracter personal. Autoritatea de resort s-a autosesizat și a anunțat că va demara o verificare, pentru a vedea dacă ANAF avea dreptul sau nu să publice date de identificare a unor persoane. În același timp, reprezentanții ANAF susțin că este o obligație a Fiscului să publice acele liste cu datornici, persoane fizice și persoane juridice. „Potrivit articolului 162 din Codul de procedură fiscală, adică din Legea nr. 207/2015, este o obligație legală a ANAF să publice pe pagina de internet propria listă a debitorilor, persoane fizice care înregistrează obligații restante către bugetul consolidat al statului, precum și cuantumul acelor debite”, a precizat un reprezentant al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

LISTA DATORNICI ANAF. Verifică dacă eşti pe ea şi află ce urmează

Chiar dacă o persoană fizică sau juridică va contesta sumele de plată, acele sume vor rămâne publicate pe site-ul instituției până când se soluționează cazul în instanță sau până se rezolvă contestația. În schimb, după ce contribuabilul obține suspendarea actului administrativ fiscal într-o formă sau alta, atunci va fi scos de pe lista publică a datornicilor, afișată pe internet.

Din trei în trei luni, firmele și persoanele fizice află ce bani datorează statului

ANAF actualizează din trei în trei luni listele cu datornicii pe pagina de internet a instituției, listă pe care sunt enumerate atât persoanele fizice care nu au fost găsite la domiciliu, cât și cele care au fost înștiințate că datorează bani statului. Partea bună a acestei obligativități de a reînnoi listele cu datornici din trei în trei luni este aceea că Fiscul nu mai poate veni după trei – patru ani să constate că nu ți-ai achitat în ultimii ani o datorie către stat de care nu știai și instituția din subordinea ANAF nu te-a anunțat vreodată. Ci, din trei în trei luni, Finanțele trebuie să îți comunice ce debite ai de plată (dacă ai), indiferent dacă ești persoană fizică sau juridică.

Citeşte şi Robert Negoiţă spune că de vină pentru datoriile la stat este un „control abuziv” dispus de fostul şef al ANAF

Fiscul și direcțiile de impozite și taxe trebuie să vă anunțe în prealabil

Autoritățile care publică pe site listele cu datornici pe care le actualizează din trei în trei luni trebuie să treacă în acele tabele doar datoriile actuale ale persoanelor și firmelor. Potrivit Codului de procedură fiscală, lista datornicilor „cuprinde obligațiile fiscale restante la sfârșitul trimestrului și neachitate la data publicării listei”.

Somațiile de plată trebuie trimise datornicilor înainte ca numele lor să fie publicate pe acele liste. Același articol 162 din Codul de procedură fiscală prevede și faptul că atât organele ANAF din teritoriu, cât și Fiscul local (adică direcțiile de impozite și taxe de pe lângă primării) trebuie să înștiințeze în prealabil contribuabilii persoane fizice care datorează sume de bani bugetului consolidat. Aliniatul (3) de la art. 162 prevede: „(3) Înainte de publicare, obligațiile fiscale restante se notifică debitorilor. Obligațiile fiscale ale sediilor secundare plătitoare de salarii și venituri asimilate salariilor se notifică persoanei în structura căreia acestea funcționează”.

Reprezentanții DGRFP Craiova susțin că datornicii persoane fizice din Oltenia care apar pe lista debitorilor publicată zilele trecute de ANAF „au fost înștiințați în prealabil cu privire la sumele pe care le au de plată, prin transmiterea de înștiințări la domiciliu de la Unitatea de imprimerie de la Râmnicu Vâlcea, cu confirmare de primire. Există și persoane care nu au fost găsite la domiciliu de către Poștă. Acele persoane se vor regăsi pe listele publicate de ANAF pe internet, dar majoritatea datornicilor au fost înștiințați înainte de a fi publicați pe internet”, susține un reprezentant al DGRFP Craiova.

Din păcate, o persoană care nu se află în localitatea de domiciliu sau care muncește în străinătate nu poate afla prin scrisoarea de la Fisc despre faptul că este datornică la stat. „Doar o singură dată se trimite scrisoare de informare la domiciliul debitorului. Dacă nu este găsit acasă, atunci i se publică numele și suma de plată direct pe internet. Numele cu listele se actualizează o dată la trei luni”, mai spun oamenii Fiscului doljean.

Peste 4.700 de persoane fizice din Dolj se află pe acele liste de persoane fizice cu debite către bugetul consolidat al statului.

Fiscul e obligat să șteargă numele de pe listă în 15 zile de la plata datoriei

Codul de procedură fiscală prevede tot la articolul 162 că după ce datornicii achită debitul restant, autoritățile au o perioadă strictă de timp la dispoziție în care să scoată datele fostului debitor de pe „Lista rușinii”. Concret, legislația fiscală prevede: „(4) În termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale datorate, organul fiscal competent operează modificările pentru fiecare debitor care și-a achitat aceste obligații”.

Ori de câte ori contribuabilul obține suspendarea executării actului administrativ fiscal „în condițiile Legii nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, sunt aplicabile prevederile alin. 4″, se mai arată în Codul de procedură fiscală.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede