LISTA DATORNICI: ANAF, obligată să-ţi spună ce datorii ai înainte de a te pune pe LISTA RUŞINII

LISTA DATORNICI ANAF: Înainte ca ANAF să dea publicității numele celor cu datorii către bugetul de stat, Fiscul este obligat să le trimită oamenilor și firmelor la domiciliu somații de plată. 
Iulian Tudor
23 mai 2016, 08:14
LISTA DATORNICI: ANAF, obligată să-ţi spună ce datorii ai înainte de a te pune pe LISTA RUŞINII

LISTA DATORNICI ANAF: Fiscul trimite o singură dată înștiințare la domiciliul persoanelor fizice, pentru a le informa despre existența unor datorii către stat, scrie gds.ro. Dacă nu sunt găsiți acasă debitorii, atunci ei află de pe internet că sunt datornici la stat. Pe acele liste sunt trecuți și cei înștiințați, și cei neinformați. Dar atenție! ANAF și direcțiile de impozite și taxe locale sunt obligate prin lege să vă notifice că aveți datorii, înainte să vă publice numele pe site-ul instituției.

Citeşte şi Şerban Huidu, pe lista datornicilor la ANAF. Vezi câţi bani trebuie să plătească prezentatorul

Publicarea pe internet a listelor cu datornicii persoane fizice a creat mari nemulțumiri, în special în rândul celor care și-au regăsit numele pe site-ul ANAF, pe motiv că le sunt date publicității datele personale, încălcându-se legislația privind utilizarea datelor cu caracter personal. Autoritatea de resort s-a autosesizat și a anunțat că va demara o verificare, pentru a vedea dacă ANAF avea dreptul sau nu să publice date de identificare a unor persoane. În același timp, reprezentanții ANAF susțin că este o obligație a Fiscului să publice acele liste cu datornici, persoane fizice și persoane juridice. „Potrivit articolului 162 din Codul de procedură fiscală, adică din Legea nr. 207/2015, este o obligație legală a ANAF să publice pe pagina de internet propria listă a debitorilor, persoane fizice care înregistrează obligații restante către bugetul consolidat al statului, precum și cuantumul acelor debite”, a precizat un reprezentant al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

LISTA DATORNICI ANAF. Verifică dacă eşti pe ea şi află ce urmează

Chiar dacă o persoană fizică sau juridică va contesta sumele de plată, acele sume vor rămâne publicate pe site-ul instituției până când se soluționează cazul în instanță sau până se rezolvă contestația. În schimb, după ce contribuabilul obține suspendarea actului administrativ fiscal într-o formă sau alta, atunci va fi scos de pe lista publică a datornicilor, afișată pe internet.

Din trei în trei luni, firmele și persoanele fizice află ce bani datorează statului

ANAF actualizează din trei în trei luni listele cu datornicii pe pagina de internet a instituției, listă pe care sunt enumerate atât persoanele fizice care nu au fost găsite la domiciliu, cât și cele care au fost înștiințate că datorează bani statului. Partea bună a acestei obligativități de a reînnoi listele cu datornici din trei în trei luni este aceea că Fiscul nu mai poate veni după trei – patru ani să constate că nu ți-ai achitat în ultimii ani o datorie către stat de care nu știai și instituția din subordinea ANAF nu te-a anunțat vreodată. Ci, din trei în trei luni, Finanțele trebuie să îți comunice ce debite ai de plată (dacă ai), indiferent dacă ești persoană fizică sau juridică.

Citeşte şi Robert Negoiţă spune că de vină pentru datoriile la stat este un „control abuziv” dispus de fostul şef al ANAF

Fiscul și direcțiile de impozite și taxe trebuie să vă anunțe în prealabil

Autoritățile care publică pe site listele cu datornici pe care le actualizează din trei în trei luni trebuie să treacă în acele tabele doar datoriile actuale ale persoanelor și firmelor. Potrivit Codului de procedură fiscală, lista datornicilor „cuprinde obligațiile fiscale restante la sfârșitul trimestrului și neachitate la data publicării listei”.

Somațiile de plată trebuie trimise datornicilor înainte ca numele lor să fie publicate pe acele liste. Același articol 162 din Codul de procedură fiscală prevede și faptul că atât organele ANAF din teritoriu, cât și Fiscul local (adică direcțiile de impozite și taxe de pe lângă primării) trebuie să înștiințeze în prealabil contribuabilii persoane fizice care datorează sume de bani bugetului consolidat. Aliniatul (3) de la art. 162 prevede: „(3) Înainte de publicare, obligațiile fiscale restante se notifică debitorilor. Obligațiile fiscale ale sediilor secundare plătitoare de salarii și venituri asimilate salariilor se notifică persoanei în structura căreia acestea funcționează”.

Reprezentanții DGRFP Craiova susțin că datornicii persoane fizice din Oltenia care apar pe lista debitorilor publicată zilele trecute de ANAF „au fost înștiințați în prealabil cu privire la sumele pe care le au de plată, prin transmiterea de înștiințări la domiciliu de la Unitatea de imprimerie de la Râmnicu Vâlcea, cu confirmare de primire. Există și persoane care nu au fost găsite la domiciliu de către Poștă. Acele persoane se vor regăsi pe listele publicate de ANAF pe internet, dar majoritatea datornicilor au fost înștiințați înainte de a fi publicați pe internet”, susține un reprezentant al DGRFP Craiova.

Din păcate, o persoană care nu se află în localitatea de domiciliu sau care muncește în străinătate nu poate afla prin scrisoarea de la Fisc despre faptul că este datornică la stat. „Doar o singură dată se trimite scrisoare de informare la domiciliul debitorului. Dacă nu este găsit acasă, atunci i se publică numele și suma de plată direct pe internet. Numele cu listele se actualizează o dată la trei luni”, mai spun oamenii Fiscului doljean.

Peste 4.700 de persoane fizice din Dolj se află pe acele liste de persoane fizice cu debite către bugetul consolidat al statului.

Fiscul e obligat să șteargă numele de pe listă în 15 zile de la plata datoriei

Codul de procedură fiscală prevede tot la articolul 162 că după ce datornicii achită debitul restant, autoritățile au o perioadă strictă de timp la dispoziție în care să scoată datele fostului debitor de pe „Lista rușinii”. Concret, legislația fiscală prevede: „(4) În termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale datorate, organul fiscal competent operează modificările pentru fiecare debitor care și-a achitat aceste obligații”.

Ori de câte ori contribuabilul obține suspendarea executării actului administrativ fiscal „în condițiile Legii nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, sunt aplicabile prevederile alin. 4″, se mai arată în Codul de procedură fiscală.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Unde trebuie să pui litiera pisicii. Acesta este locul cel mai potrivit, se va simți în deplină siguranță
Capital.ro
A murit un mare actor. E o tragedie. Ne-a părăsit mult prea devreme: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Pensionare în România cu 15 ani mai devreme, Ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, cât trebuie să cotizezi
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ninge ca în decembrie. Și asta nu-i nimic. Ce ne așteaptă în următoarele zile
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public!. S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale