Dat fiind că noul an fiscal este în desfășurare, ANAF se pregătește să trimită notificări către cei vizați de o nouă obligație fiscală în România. Legea privind „impozitul pe lux” a fost adoptată anul trecut și va deveni operațională în acest an, aducând cu ea responsabilități suplimentare pentru proprietarii de bunuri de lux din România.
Cei care sunt mâdrii posesori de proprietăți imobiliare sau mașini de lux sunt acum în atenția autorităților fiscale. ANAF își începe procesul de transmitere a notificărilor referitoare la această nouă „taxă pe lux”. Conform informațiilor oficiale, cei ale căror proprietăți sau mașini sunt evaluate la sume ce depășesc anumite praguri vor primi comunicări cu privire la acest impozit special.
Potrivit noilor prevederi legislative, cetățenii români care dețin proprietăți evaluate la peste 500.000 de euro sau mașini cu o valoare de peste 75.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește aceste limite. Astfel, impozitul se concentrează pe bunurile de valoare ridicată, cum ar fi locuințele și autoturismele de lux.
În ceea ce privește proprietățile imobiliare, regulile referitoare la declararea și plata impozitului rămân în continuare neclare, în special în cazul proprietăților deținute în cotă-parte. Întrebarea rămâne dacă un singur coproprietar poate gestiona declarația pentru întregul imobil sau dacă fiecare coproprietar trebuie să declare impozitul pentru cota sa de proprietate. Această incertitudine poate conduce la variabilitate în ceea ce privește obligația de raportare, în funcție de procentul de cotă-parte deținut de fiecare coproprietar.
Contribuabilii sunt obligați să achite „taxa pe lux” pentru întregul an fiscal și să o declare la ANAF până la 30 aprilie pentru proprietăți și până la 31 decembrie pentru mașini. În cazul autoturismelor, impozitul este datorat pe o perioadă de cinci ani de la data achiziției, luând în considerare uzura și deprecierea.