ANAF pune popriri pe conturi pentru restanţele din pandemie. Hotelurile şi restaurantele sunt printre principalele sectoare care s-au trezit cu popriri pe conturi pentru că nu şi-au plătit dările la stat, potrivit datelor din piaţă.
Peste 43 de mii de conturi bancare au fost blocate de Fisc în luna ianuarie, fiind trimise peste 130 de mii de somaţii de plată. Hotelurile şi restaurantele sunt principalele vizate.
„Toată aceste firme sunt afectate puternic în momentul în care ei nu au concediat salariații atunci plățile de salarii s-au făcut, taxele și impozitele curg. E o problema pentru aceste firme. Ne place sau nu acesta este rolul acestei instituții trebuie să colecteze taxele și impozitele pe care le datorează contribuabilul către stat.” a precizat consultantul fiscal Adrian Bența, potrivit Antena3.
După ce a primit somaţia, contribuabilul are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi plăti datoria la Fisc. În caz contrar, acesta va fi executat silit.
„Tu nu poți să spui că poți să eșalonezi și în același timp să pui popriri. Nu merge. Nu are cum. Lor li s-au pus pata pe HoReCa, cred eu. Nu mai sunt vouchere de vacanță, măsuri de esaloanre nu respectă, măsură 2 întârzie.”, se plâng proprietarii din industria HoReCa.
Datornicii mai au la dispoziție 3 săptămâni, până pe 31 martie, să ceară ANAF eşalonarea sumelor restante, adică pot să ceară Fiscului să le permită să plătească puţîn câte puţîn din datorii, pe o perioadă mai lungă de timp.
Citeşte şi ANAF scoate la vânzare noi autoturisme. Ce maşină îţi poţi lua cu 3000 de lei
Datele arată că în 2020 controalele fiscale s-au rărit şi ANAF a încercat să se adapteze la pandemie prin comunicare la distanţă cu contribuabilii. Cum situaţia medicală nu s-a schimbat radical în prima parte din 2021, consultanţii fiscali se aşteaptă la o frecvenţă asemănătoare a inspecţiilor fiscale.
„Noi nu am văzut ANAF-ul atât de prezent în 2020, din motivele bine ştiute. 2020 a fost un an în care rambursările de TVA s-au făcut fără control, noi credem că inspecţiile au fost mult mai puţine. Conformarea nu a scăzut. Lumea a plătit taxe. Dacă nu au avut bani, unii dintre ei au beneficiat de măsuri de amânare, dar nu a scăzut conformarea, la nivel declarativ chiar a crescut”, a spus Marius Ionescu, partener şi coordonator NNDKP Consultanţă Fiscală.
Totuşi, este de aşteptat ca 2021 să fie anul deconturilor pentru cei care au primit sprijin fiscal în pandemie şi complexitatea controalelor şi disputelor fiscale va creşte, mai consultanţii.
„Mă aştept la o oarecare creştere a complexităţii controalelor fiscale în 2021, pentru că, pe lângă temele clasice, ne aşteptăm să vedem ceva specific în zona măsurilor de ajutor şi facilităţilor folosite de contribuabili în perioada de pandemie”, mai spune Alina Timofti.
Guvernul, prin premierul Cîţu, a dat mai multe asigurări că nu vor exista creşteri de taxe în 2021. Principalele priorităţi ale Finanţelor în 2021 sunt implementarea programelor de digitalizare, în special proiectul cu factura electronică, SAF-T şi casele de marcat cu jurnal electronic. Analistul Marius Ionescu spune că doar prin cele trei măsuri, statul ar colecta suplimentar la buget între 2,5% şi 3% din PIB.