ANAF, record istoric la încasări! Conform unui document cu programul lunar de încasări pentru anul 2023, ANAF ar fi trebuit să aducă la buget în octombrie 40,9 miliarde de lei, scrie profit.ro.
Deși suma încasată de ANAF în luna octombrie este una record, nu se știe încă dacă angajații instituției au făcut planul sau a redus rămânerea în urmă față de programul care a apărut în spațiul public în urmă cu ceva timp.
Rezultatul remarcabil din octombrie pare că mai spală rușinea ANAF, care în acest an a colectat constant sub program, într-o oarecare măsură din cauza evoluției economiei, punând astfel presiune pe bugetul statului.
În ultima perioadă, foarte mulți politicieni au cerut schimbarea conducerii Fiscului, din cauza rezultatelor slabe sub programul de încasări stabilit la început de an.
De asemenea important: O colectare mai bună în octombrie ar contribui la stabilizarea finanțelor statului.
La fel ca și luna iulie, luna octombrie, este o lună în care ANAF are programate încasări record, inclusiv ca urmare a plăților eferente trimestrului încheiat.
În primele nouă luni ale anului, ANAF a înregistrat un minus la colectare, dar și o rămânere în urmă față de plan, de aproximativ 16,4 miliarde de lei. Mai mult, Vama (AVR) avea un minus de circa 4,7 miliarde de lei. Totalul colectării sub program la cele două instituții, ANAF și AVR, era astfel de circa 21 miliarde de lei.
Recent, liderii coaliției de guvernare au anunțat că Ministerul Finanțelor va prezenta un nou pachet de măsuri pentru creșterea veniturilor și combaterea evaziunii.
„Săptămâna aceasta, în Guvern, voi prezenta în primă lectură, conform dispozițiilor domnului prim-ministru, primul pachet de măsuri pentru ceea ce înseamnă digitalizarea ANAF-ului și a fiscalității din România. Voi veni și cu pachetul de măsuri, suplimentar, pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale, așa cum domnul prim-ministru a dispus, inclusiv pe zona de infracționalitate economico-financiară”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Experții în economie spun că în acest an, țara noastră are o situație bugetară complicată, fără perspectiva ca finanțele publice să se stabilizeze în anii următori. În timp ce pe masa autorităților sunt proiecte importante, cu impact bugetar major, precum Legea pensiilo sau Legea salarizării în sectorul public, Guvernul a fost nevoit să revizuiască țintele de deficit pentru 2023 și 2024.
Astfel, pentru anul acesta, ținta de deficit de 4,4% a fost înlocuită cu 5,5-5,7%. Pentru anul următor, un an cu patru runde de alegeri, incertitudinea în ceea ce privește deficitul bugetar este ridicată.