Romanii care au datorii mici catre stat nu se vor mai trezi cu popriri pe conturile bancare, fiindca Finantele vor majora plafonul sub care se instituie popririle pe conturi, atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice. ANAF va renunta la actuala forma de poprire a conturilor, despre care multe persoane fizice si juridice spun ca este abuiva, iar ridicarea popririi se face dificil, fiind nevoie de multe drumuri la sediile ANAF, timp in care cei executati nu isi pot folosi banii din cont, desi creanta este achitata.
De cele mai multe ori, datornicii asteapta cateva zile sau chiar o saptamana pana cand li se deblocheaza conturile, iar acest lucru afecteaza in special firmele, pentru ca nu isi pot rula banii si intra in blocaj, acuza multi patroni romani.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca lucreaza la simplificarea procedurii de poprire, astfel incat ANAF sa blocheze doar valoarea creantelor din conturi, iar poprirea sa se poata ridica in timp real.
„Intentionam sa introducem aceasta masura in cel mai scurt timp. Scopul, la fel ca in cazul altor masuri adoptate deja sau pe care le am in vedere ca ministru al Finantelor, este de a aseza pe baze normale, nu de forta, relatia ANAF cu mediul de afaceri si contribuabilii”, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
„In prezent, la nivelul Ministerului Finantelor, se afla in curs de implementare urmatoarea etapa in ceea ce priveste schimbul de informatii intre parti cu privire la actele de executare comunicate, precum si in ceea ce priveste urmarirea sumelor care fac obiectul popririlor bancare, in mod operativ, astfel incat, pe de o parte, ridicarea popririlor sa se realizeze in timp real, iar, pe de alta parte, sumele existente in conturile bancare sa fie indisponibilizate de catre institutiile de credit in limita sumei ce face obiectul popririi, in functie de informatiile transmise de institutiile de credit cu privire la sumele existente in conturile bancare.
In vederea ducerii la indeplinire a acestui obiectiv, se impun modificari ale legislatiei procedurale, in vederea crearii premiselor practice, reale, de ridicare a popririlor in timp real in cazul recuperarii integrale a creantelor, respectandu-se si interesul imediat al debitorului. Prin realizarea acestui obiectiv, Ministerul Finantelor are in vedere cresterea operativitatii si a eficientei masurii de executare silita prin poprire bancara”, arata documentul in cauza, analizat de
profit.ro
Anul trecut, ANAF a luat din conturile celor cu datorii, folosind poprirea bancara, 3,46 miliarde de lei, suma cu 9% mai mica fata de anul anterior.
Romanilor nu li se vor mai bloca conturile pentru sume mici
Firmele si persoanele fizice din Romania nu se vor mai confrunta cu popriri pe conturile bancare, atunci cand datoreaza statului sume mici. Aceasta masursa este prevazuta in proiectul aflat in prezent in lucru la Ministerul Finantelor. Autoritatile vor majora plafonul sub care datornicilor nu li se vor mai bloca conturile in banca.
Concret, ANAF nu va mai pune poprire pe conturile bancare ale persoanelor fizice pentru datorii catre stat mai mici de 1.500 de lei. Cu alte cuvinte, daca datorati statului 1000-1400 de lei, puteti sa stati linistiti, fiindca nu veti avea popriri pe conturi.
In cazul firmelor mici totalul datoriilor catre stat sub care nu va mai fi instituita poprire bancara ar urma sa urce la 10.000 de lei, iar in cel al companiilor mari si mijlocii, la 40.000 de lei.
Un ordin de presedinte ANAF publicat in Monitorul Oficial pe 21 martie prevede ca ANAF nu mai pune poprire pentru sume mai mici de 100 de lei in cazul persoanelor fizice, 3.000 de lei in cazul companiilor mari, 1.500 de lei in cazul contribuabililor mijlocii si 500 de lei in cazul celorlalte categorii de debitori.