Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se pregăteşte să schimbe cadrul legal – un ordin de preşedinte de anul trecut – pentru a introduce obligativitatea ca instituţiile de credit să-i transmită zilnic valoarea sumelor existente în conturile bancare şi care pot fi plătite în cadrul procedurilor de executare silită.
Informaţiile despre sumele disponibile în conturile bancare ale celui poprit ar ajuta aplicaţia e-Popriri a ANAF să nu încaseze în acelaşi timp, din mai multe locuri, sume de bani peste cele datorate de către contribuabilul vizat de măsura popririi.
ANAF va trimite notificări persoanelor fizice, în funcţie de rezultatele analizei de risc. Noile modificări ale Codului de procedură fiscală, publicate în Monitorul Oficial
Din iunie 2017, actele de executare silită privind înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare se comunică instituţiilor de credit printr-o platformă pentru descărcarea fişierelor ce conţin actele de executare.
Începând cu anul 2021, mecanismul de poprire a conturilor în mediul electronic a fost dezvoltat prin implementarea unor noi funcţionalităţi, astfel încât să nu afecteze disponibilităţiie băneşti existente în conturile bancare ale debitorilor.
Ministrul Finanţelor: Nu există o gaură de 20 de miliarde de lei la buget
Ministrul Finanţelor a declarat , la Antena 3, despre planul de reducere a cheltuielilor discutat în coaliţie, că nu există o gaură de 20 de miliarde de lei la buget dar că este adevărat că trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituţiilor statului, vorbesc de ANAF şi Vamă, de peste 4 miliarde de lei.
”Nu există o gaură de 20 de miliarde de lei, ceea ce am făcut noi, ca analiză, a dus la concluzia că este necesar să facem o ajustare până la final de an, pe o anvelopă de 20 de miliarde dar la momentul în care discutăm nu avem această problemă. E adevărat, trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituţiilor statului, vorbesc de ANAF şi Vamă, de peste 4 miliarde de lei”, a spus ministrul Finanţelor. El a precizat că şi anul trecut, în luna mai au anunţat că vor face o ajustare de cheltuieli de 10 miliarde, preconizate la acel moment.
Campanie de mesaje false în numele ANAF: „Nu deschideţi aceste emailuri!”
”Este un trimestru încheiat care ne arată cum merge partea de venituri a statului, ne arată şi carenţele din economie, unde unele sectoare funcţionează mai bine, altele mai prost”, a spus Câciu. Ministrul a mai arătat că aşa cum este acest plan de acţiune al ANAF, ar trebui ca de acum încolo să facă încasările aşa cum şi-a programat, ANAF şi Vamă.
”Ajustarea aceasta se face în felul următor, ca plan de acţiune. Am stabilit care este nevoia de ajustare, am stabilit ce nu va fi afectat de ajustare şi e foarte important să anunţăm ca să nu creăm o panică, pachetul social şi cel economic, cel de investiţii şi cel de fonduri europene nu sunt atinse”, a arătat ministrul.
Adrian Câciu a ţinut să precizeze că ce s-a decis în coaliţie a fost ca, până la finalizarea legii salarizării să nu se mai vină cu majorări de sporuri. ”Taxe noi în niciun caz”, a mai spus ministrul.