ANAF și DNA au început vânătoarea de averi. Nicio avere din România nu va scăpa de controalele celor două instituții care au început anul în forță.
Citește și ANAF a publicat „lista ruşinii”. Cine nu şi-a plătit taxele şi ce sancţiuni riscă
Recent, ANAF a realizat un proiect menit să verifice averile nevestelor, soților, dar și a rudelor demnitarilor. Acesta prevede ca toate bunurile mobile, imobile, dar și activele financiare să fie luate la bani mărunți.
Mai mult, proiectul ANAF îi încurajează pe apropiații celor luați în vizor să dea detalii despre averile lor.
Nici DNA nu se lasă mai prejos și a lansat o campanie virulentă împotriva celor care trăiesc pe picior mare.
Gurile rele pun această campanie pe seama că actualul șef al DNA vrea să obțină un nou mandat și trebuie să își umfle bilanțul. Acestea îl acuză că are o listă întreagă cu dosare active ale unor demnitari care au șanse foarte mari în curse-cheie.
Procuror-şef DNA, Crin Bologa, a anunțat că instituţia pe care o conduce are dosare în lucru cu prejudicii estimate la peste 4 miliarde de euro.
ANAF a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care care stabilește ce înseamnă o avere mare pentru persoanele fizice din România. În curând va fi stabilită o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate, care vor fi monitorizate de această instituție.
Proiectul ANAF prevede că persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine, atât în țară, cât şi în străinătate, bunuri și bani estimate la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro este inclusă în categoria celor cu avere mare.
Astfel, echivalentul în lei al celor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale.
Noul proiect de ordin subliniază că estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, precum şi activele financiare deţinute.
De asemenea, proiectul mai arată că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îi va notifica pe cei care fac parte din categoria persoanelor fizice cu averi mari.
Mai mult, reprezentanții ANAF au transmis că grupul de persoane fizice cu averi mari va fi actualizat o dată la 3 ani.
Citește și ANAF a reușit să vândă una dintre mașinile confiscate de la Elena Udrea. Cât a luat pe ea