ANAF, veşti bune pentru români. Datoriile a zece firme de apărare vor fi şterse. Este voba despre impozite, taxe, contribuții sociale și alte sume datorate bugetului general consolidat, precum și cele accesorii.
Citeşte şi ANAF, alarmă pentru mulţi români. Va ploua cu amenzi din luna martie
ANAF a decis să şteargă datoriile firmelor româneşti care se ocupă cu producţia sau comerţul cu armament, muniţii şi materiale de război. Este vorba despre cele datorate până la 31 martie 2022. Printre firmele care vor beneficia de această măsură se numără şi Uzina Mecanică din Bucureşti, Fabrica de Arme din Cugir, Uzina Mecanică Sadu, care are și o secție de fabricare a armamentului pentru NATO.
Motivul principal pentru care autorităţile au decis să ia această decizie este legat de întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgențe de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât Forțele Sistemului Național de Apărare să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esențiale și siguranței statului român, precum și pentru a-și onora obligațiile asumate în calitate de stat membru UE și NATO, potrivit hotnews.ro.
Se propune menținerea unor capacități adecvate de producție militară care să permită, pe deoparte, un grad ridicat de autonomie în înzestrarea FSNA, iar pe de altă parte continuarea exporturilor în vederea amoritzării costurilor cercetării, retehnologizării și producției militare de uz propriu.
Ministrul Economiei anunţa la câteva zile după izbucnirea războiului în Ucraina că o nouă fabrică de armament va fi construită, de la zero, în România.
„Tradiţia României în industria de apărare reprezintă un atu pentru repornirea motoarelor acestui sector economic. Am fost, astăzi, într-o vizită de lucru, în judeţul Braşov, la Pirochim Victoria şi la Fabrica de Pulberi Făgăraş, unde am discutat cu directorii acestor societăţii despre planul investiţional şi despre beneficiile aduse comunităţii o dată cu revitalizarea industriei în zonă”, a declarat ministrul Economiei în cadrul unei conferinţe de presă.
Ministrul spune că România trebuie să repornească motoarele industriei, care pot aduce profituri pentru economia națională.
„Doar în industria de apărare din judeţul Braşov au fost alocate fonduri de 118.635.000 de lei. Printre altele, construcţia unei fabrici de pulberi de la zero este una dintre investiţiile prioritare pe care le vizez ca ministru al economiei.
Această investiţie va asigura 300 de locuri de muncă esenţiale pentru dezvoltarea comunităţii locale. Este necesar un plan de investiţii solid şi integrat care să vizeze întregul lanţ valoric. Deşi nu va fi uşor, am încredere că, în viitorul apropiat, putem face paşi importanţi către o industrie de apărare românească competitivă şi profitabilă”, a mai spus ministrul.