ANAF anunţ înainte de sezonul nunţilor şi botezurilor. „În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligaţiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepţie cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV. Totodată, la art. 62 din acelaşi act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur de investiţii, primite cu titlu de moştenire ori donaţie. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile”, potrivit ANAF.
ANAF a început să atenţioneze contribuabilii: vin impozitele de 70% de la 1 iulie 2024
Conform comunicatului, potrivit prevederilor art. 117 din acelaşi act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.
„Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 şi 62. În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligaţiei declarării”, precizează ANAF.
Unitățile teritoriale ale Fiscului au făcut planul pentru ca românii care nu își pot justifica banii prin venituri legale să fie taxați ca în statele civilizate! Legea intră în vigoare de la 1 iulie!
”Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor. În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16%, doar cu 6% mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți, fapt care nu este de natură a conduce la echitatea impunerii și conformarea voluntară.