ANAF-ul pune „tunurile” pe averile mari. Milionarii în euro vor primi scrisori de la instituție, cum arată LISTA NEAGRĂ

Un Ordin care prevede crearea unei liste cu persoane fizice bogate și membrii apropiați ai familiilor acestora, pentru a fi supravegheați individual de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în viitorul apropiat a fost oficializat la finalul lunii trecute.
Filip Stan
03 iul. 2023, 08:16
ANAF-ul pune

Cu greu, ANAF a reușit să oficializeze definiția averilor mari la persoanele fizice: 25 de milioane de euro. Tot ce este sub această sumă intră în categoria contribuabililor fără risc, adică a săracilor. Astfel, a fost emis un ordin pentru milionarii 25+,  pe care îi vor îndruma în scopul facilitării conformării fiscale voluntare, urmând apoi trimiterea de notificări acestora privind problemele de neconformare identificate.

La 5 luni de la emiterea sa, Ordinul ANAF privind persoanele fizice cu averi mari a ajuns, în sfârșit, în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii. Estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu privire la suma bunurilor imobile deținute, bunurilor mobile deținute și a activelor financiare deținute.

Statul „vânează” averile românilor: cine sunt primii cetățeni puși pe lista ANAF
Totodată, grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice a căror avere estimată este de 25 milioane de euro, iar grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din grupul persoanelor fizice cu averi mari și din persoanele fizice soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora. Potrivit Ordinului emis, Agenția Națională de Administrare Fiscală va trece la notificarea persoanelor fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Grupul de persoane fizice cu averi mari se va actualiza o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care au o avere de 25 milioane de euro, și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari, Agenția Națională de Administrare Fiscală poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate și la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii. Adică se va aplica vechea analiză de risc, care lasă loc de interpretare, confecționându-se liste negre la latitudinea organelor fiscale. Pe de altă parte, același Ordin al ANAF introduce și tratamentele fiscale alternative. Acestea constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare, și în derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice cu averi mari privind problemele de neconformare identificate.

Potrivit referatului de aprobare a Ordinului ANAF, definiția persoanelor cu averi mari fusese deja elaborată prin 2017, odată cu Strategia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală 2017-2020. Însă și mai devreme, în anul 2009, o misiune de Administrare a Veniturilor din partea Departamentului Afacerilor Fiscale din cadrul Fondului Monetar Internațional a formulat o recomandare în sensul concentrării pe contribuabilii persoane fizice cu averi mari, precum şi o recomandare de a se avea în vedere metode de control indirect, pentru completarea tehnicilor de control folosite la acea vreme, în scopul identificării veniturilor nedeclarate şi contracarării tehnicilor utilizate de contribuabili pentru a ascunde veniturile. Totodată, în Raportul de control ANAF al Curții de Conturi a României pentru perioada 01.01.2021-31.12.2021, a fost formulată recomandarea pentru conducerea ANAF de a lua toate măsurile necesare pentru a implementa Strategia pentru îmbunătățirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

ANAF pune tunurile pe români, încep controale masive. Se verifică fiecare ban nedeclarat
Ce prevede Ordinul ANAF 920/2023

Ordinul ANAF 920/2023 care a fost oficializat prin publicarea sa în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 585/2023 și a intratz în vigoare începând cu data de 28 iunie 2023. În esență, acest ordin instituie crearea unei liste care va cuprinde persoanele fizice cu averi mari și membrii apropiați ai familiilor acestora. Similar cu existența unei liste pentru companiile mari și a unei liste pentru companiile mijlocii, se preconizează că în viitor apropiat va exista o listă pentru aceste persoane și familiile lor. Cu toate acestea, nu este clar dacă această listă va fi accesibilă publicului sau va fi ținută confidențială.

”Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile legale”, este explicat în document, cu precizarea că estimarea averii vizează bunurile (mobile și imobile) și activele financiare deținute.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...