ANAF-ul pune „tunurile” pe averile mari. Milionarii în euro vor primi scrisori de la instituție, cum arată LISTA NEAGRĂ

Un Ordin care prevede crearea unei liste cu persoane fizice bogate și membrii apropiați ai familiilor acestora, pentru a fi supravegheați individual de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în viitorul apropiat a fost oficializat la finalul lunii trecute.
Filip Stan
03 iul. 2023, 08:16
ANAF-ul pune

Cu greu, ANAF a reușit să oficializeze definiția averilor mari la persoanele fizice: 25 de milioane de euro. Tot ce este sub această sumă intră în categoria contribuabililor fără risc, adică a săracilor. Astfel, a fost emis un ordin pentru milionarii 25+,  pe care îi vor îndruma în scopul facilitării conformării fiscale voluntare, urmând apoi trimiterea de notificări acestora privind problemele de neconformare identificate.

La 5 luni de la emiterea sa, Ordinul ANAF privind persoanele fizice cu averi mari a ajuns, în sfârșit, în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii. Estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu privire la suma bunurilor imobile deținute, bunurilor mobile deținute și a activelor financiare deținute.

Statul „vânează” averile românilor: cine sunt primii cetățeni puși pe lista ANAF
Totodată, grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice a căror avere estimată este de 25 milioane de euro, iar grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din grupul persoanelor fizice cu averi mari și din persoanele fizice soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora. Potrivit Ordinului emis, Agenția Națională de Administrare Fiscală va trece la notificarea persoanelor fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Grupul de persoane fizice cu averi mari se va actualiza o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care au o avere de 25 milioane de euro, și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari, Agenția Națională de Administrare Fiscală poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate și la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii. Adică se va aplica vechea analiză de risc, care lasă loc de interpretare, confecționându-se liste negre la latitudinea organelor fiscale. Pe de altă parte, același Ordin al ANAF introduce și tratamentele fiscale alternative. Acestea constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare, și în derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice cu averi mari privind problemele de neconformare identificate.

Potrivit referatului de aprobare a Ordinului ANAF, definiția persoanelor cu averi mari fusese deja elaborată prin 2017, odată cu Strategia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală 2017-2020. Însă și mai devreme, în anul 2009, o misiune de Administrare a Veniturilor din partea Departamentului Afacerilor Fiscale din cadrul Fondului Monetar Internațional a formulat o recomandare în sensul concentrării pe contribuabilii persoane fizice cu averi mari, precum şi o recomandare de a se avea în vedere metode de control indirect, pentru completarea tehnicilor de control folosite la acea vreme, în scopul identificării veniturilor nedeclarate şi contracarării tehnicilor utilizate de contribuabili pentru a ascunde veniturile. Totodată, în Raportul de control ANAF al Curții de Conturi a României pentru perioada 01.01.2021-31.12.2021, a fost formulată recomandarea pentru conducerea ANAF de a lua toate măsurile necesare pentru a implementa Strategia pentru îmbunătățirea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

ANAF pune tunurile pe români, încep controale masive. Se verifică fiecare ban nedeclarat
Ce prevede Ordinul ANAF 920/2023

Ordinul ANAF 920/2023 care a fost oficializat prin publicarea sa în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 585/2023 și a intratz în vigoare începând cu data de 28 iunie 2023. În esență, acest ordin instituie crearea unei liste care va cuprinde persoanele fizice cu averi mari și membrii apropiați ai familiilor acestora. Similar cu existența unei liste pentru companiile mari și a unei liste pentru companiile mijlocii, se preconizează că în viitor apropiat va exista o listă pentru aceste persoane și familiile lor. Cu toate acestea, nu este clar dacă această listă va fi accesibilă publicului sau va fi ținută confidențială.

”Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile legale”, este explicat în document, cu precizarea că estimarea averii vizează bunurile (mobile și imobile) și activele financiare deținute.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns