ANAF va cere rețete de prăjituri în controale pentru a verifica cota de TVA pentru zahăr

Modificările fiscale care au intrat în vigoare în acest an, precum TVA crescut la produsele care conțin zahăr (în cantitate de 10g la 100g), de exemplu la prăjituri sau înghețată, schimbă unele lucruri în privința controalelor ANAF.
Alina Costache
14 feb. 2024, 15:10
ANAF va cere rețete de prăjituri în controale pentru a verifica cota de TVA pentru zahăr

De la 1 ianuarie 2024, cota de TVA aplicabilă pentru produse alimentare ce conţin zahăr adăugat, care au o proporţie de zahăr mai mare de 10g/100g de produs, a crescut de la 9% la 19%. Există însă și anumite produse exceptate de la această regulă. Este vorba despre cozonac, biscuiţi şi lapte praf pentru copii.

Modificările fiscale care au intrat în vigoare în acest an i-au bulversat pe comercianți, dar și pe inspectorii Fiscului, care trebuie să învețe să facă diferența între produse cu zahăr, la care TVA este 9% TVA, și produse cu ”zahăr adăugat”.

Legea 296/2023 spune că prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente.

Deci conținutul de 10 grame de zahăr la 100 grame de produs ia în considerare întreaga definiție de mai sus.

Totuși, produsele care conțin zahăr au 19%, cu excepția situației în care consumi prăjitura sau înghețata la cofetărie.

Citește și: Prăjitură cu foi de zahăr ars și cremă de nuci, super-desertul care nu are concurență printre dulciurile preparate în casă

Întrebată de Economica.net despre felul în care retailerii vor face deosebirea între categoriile de biscuiți (cu cremă, fără cremă, prăjiți, copți) sau tipurile de cozonaci și de lapte praf existente pe piață, Georgiana Iancu, Partener și lider al departamentului Taxe indirecte, EY România a explicat:

”Recent autorităţile au adus o serie de clarificări cu privire la regulile aplicabile pentru a stabili care sunt alimentele exceptate de la taxarea suplimentară. Mai concret, se aplică în continuare TVA 9% pentru:

– cozonacul care este vândut sub această denumire şi care se încadrează la un anumit cod tarifar

– biscuiţii care sunt vânduţi sub această denumire şi care se încadrează la un anumit cod tarifar

– laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, respectiv formulele de lapte praf de început, de continuare și de creștere, care se încadrează la anumite coduri tarifare”.

Ca urmare, pentru determinarea cotei de TVA trebuie avută în vedere, pe lângă codul tarifar al produsului, şi denumirea sub care este vândut acest produs”,  arată Georgiana Iancu.

Produsele care sunt vândute sub denumirea expresă a produselor exceptate, se beneficieză de 9% TVA. Pentru alte produse, din aceeași categorie, nevândute sub marca expresă ca exceptată de la lege, se aplică TVA de 19%.

”Pentru o eugenie se aplică în continuare TVA 9%, cât timp aceasta este vândută ca „biscuit cu cremă” şi se încadrează în codurile tarifare prevăzute în legislaţie”, a mai spus Georgiana Iancu.

 

Prăjituri mai ieftine dacă mănânci la restaurant, TVA mărit dacă iei la pachet

Legislația fiscală a fost așa de mult încurcată de Guvernele PSD și PNL în ultimii ani, că apar situații dintre cele mai ciudate.

Să presupunem că vrei să consumi o înghețată sau o prăjitură. Dacă la acea cofetărie sau gelaterie sunt câteva mese și vei consuma produsul acolo vei avea 9% TVA. Dacă ceri înghețata sau prăjitura la pachet, atunci va avea 19%, scrie hotnews.ro. 

În cazul serviciilor de restaurant și de catering, acestea au rămas pe cota de 9%, dar nu sunt excluse alimentele cu zahăr adăugat de min. 10g/100 g produs de la aplicarea cotei de 9%.

Citește și: Care sunt produsele cu conținut ridicat de zahăr al căror preț crește prin majorarea TVA 

Ca urmare, conform prezentării Marianei Vizoli, dacă cumpărăm prăjituri de la magazin se aplică cota de 19%, în timp ce pentru prăjitura servită la cofetărie/restaurant se aplică cota de 9%.

„Dar și restaurantele vor aplica 19% atunci când livrează pentru acasă produse cu zahăr adăugat în această limită (operațiunea fiind calificată drept livrare, nu prestare de servicii de restaurant). (A se vedea OMFP 3659/2018 – calificarea drept servicii de restaurant/catering vs. livrare de bunuri)”.
*Livrare se consideră și dacă ceri produsul la pachet din locația restaurantului

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export, se făceau capturi impresionante
Capital.ro
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Playtech.ro
Câți ani ar putea petrece Mario Iorgulescu după gratii. Procurorii cer pedeapsă maximă: Sentința se dă pe 4 decembrie
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Beyonce face istorie la Grammy cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9