De la 1 ianuarie 2024, cota de TVA aplicabilă pentru produse alimentare ce conţin zahăr adăugat, care au o proporţie de zahăr mai mare de 10g/100g de produs, a crescut de la 9% la 19%. Există însă și anumite produse exceptate de la această regulă. Este vorba despre cozonac, biscuiţi şi lapte praf pentru copii.
Modificările fiscale care au intrat în vigoare în acest an i-au bulversat pe comercianți, dar și pe inspectorii Fiscului, care trebuie să învețe să facă diferența între produse cu zahăr, la care TVA este 9% TVA, și produse cu ”zahăr adăugat”.
Legea 296/2023 spune că prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente.
Deci conținutul de 10 grame de zahăr la 100 grame de produs ia în considerare întreaga definiție de mai sus.
Totuși, produsele care conțin zahăr au 19%, cu excepția situației în care consumi prăjitura sau înghețata la cofetărie.
Întrebată de Economica.net despre felul în care retailerii vor face deosebirea între categoriile de biscuiți (cu cremă, fără cremă, prăjiți, copți) sau tipurile de cozonaci și de lapte praf existente pe piață, Georgiana Iancu, Partener și lider al departamentului Taxe indirecte, EY România a explicat:
”Recent autorităţile au adus o serie de clarificări cu privire la regulile aplicabile pentru a stabili care sunt alimentele exceptate de la taxarea suplimentară. Mai concret, se aplică în continuare TVA 9% pentru:
– cozonacul care este vândut sub această denumire şi care se încadrează la un anumit cod tarifar
– biscuiţii care sunt vânduţi sub această denumire şi care se încadrează la un anumit cod tarifar
– laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, respectiv formulele de lapte praf de început, de continuare și de creștere, care se încadrează la anumite coduri tarifare”.
Ca urmare, pentru determinarea cotei de TVA trebuie avută în vedere, pe lângă codul tarifar al produsului, şi denumirea sub care este vândut acest produs”, arată Georgiana Iancu.
Produsele care sunt vândute sub denumirea expresă a produselor exceptate, se beneficieză de 9% TVA. Pentru alte produse, din aceeași categorie, nevândute sub marca expresă ca exceptată de la lege, se aplică TVA de 19%.
”Pentru o eugenie se aplică în continuare TVA 9%, cât timp aceasta este vândută ca „biscuit cu cremă” şi se încadrează în codurile tarifare prevăzute în legislaţie”, a mai spus Georgiana Iancu.
Legislația fiscală a fost așa de mult încurcată de Guvernele PSD și PNL în ultimii ani, că apar situații dintre cele mai ciudate.
Să presupunem că vrei să consumi o înghețată sau o prăjitură. Dacă la acea cofetărie sau gelaterie sunt câteva mese și vei consuma produsul acolo vei avea 9% TVA. Dacă ceri înghețata sau prăjitura la pachet, atunci va avea 19%, scrie hotnews.ro.
În cazul serviciilor de restaurant și de catering, acestea au rămas pe cota de 9%, dar nu sunt excluse alimentele cu zahăr adăugat de min. 10g/100 g produs de la aplicarea cotei de 9%.
Citește și: Care sunt produsele cu conținut ridicat de zahăr al căror preț crește prin majorarea TVA
Ca urmare, conform prezentării Marianei Vizoli, dacă cumpărăm prăjituri de la magazin se aplică cota de 19%, în timp ce pentru prăjitura servită la cofetărie/restaurant se aplică cota de 9%.
„Dar și restaurantele vor aplica 19% atunci când livrează pentru acasă produse cu zahăr adăugat în această limită (operațiunea fiind calificată drept livrare, nu prestare de servicii de restaurant). (A se vedea OMFP 3659/2018 – calificarea drept servicii de restaurant/catering vs. livrare de bunuri)”.
*Livrare se consideră și dacă ceri produsul la pachet din locația restaurantului