ANAF va putea pune poprire și pe investițiile financiare și asigurările de viață! Câți români riscă să fie vizați dacă nu-și plătesc taxele și impozitele

ANAF va putea pune poprire și pe asigurările de viață și alte produse financiare, cu scopul de a recupera taxele și impozitele neachitate. În prezent, poprirea poate fi făcută doar pe conturile bancare ale rău-platnicilor.
Irina Dumitrescu
05 dec. 2024, 09:13
ANAF va putea pune poprire și pe investițiile financiare și asigurările de viață! Câți români riscă să fie vizați dacă nu-și plătesc taxele și impozitele

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) își extinde posibilitățile de recuperare a datoriilor din taxe și impozite. Va putea pune poprire și pe asigurările de viață de orice tip și pe alte produse financiare deținute de persoane fizice și juridice rezidente în România, pentru a recupera datoriile din taxe și impozite neachitate, susțin surse din mediul fiscal, citate de economica.net.

”Până în prezent, ANAF colecta prin popriri doar ceea ce exista pe conturile curente de la bănci, atât la persoane fizice, cât și juridice. Acum se extinde această posibilitate la toate produsele financiare, asigurări, fonduri de imvestiții, conturi individuale de investiții etc”, spun sursele citate.

În România existau, la sfârșitul anului trecut, circa 1,8 milioane de polițe de asigurare de viață, însă nu toate vor putea fi vizate de o eventuală poprire. Motivul? Pentru a putea face obiectul unei popriri, asigurarea trebuie să aibă și o componentă de acumulare sau de investiții, însă există și polițe de viață simple, care presupun doar plata unei indemnizații pentru familia celui asigurat, în caz de deces sau invaliditate permanentă.

Totodată, totalul românilor care investesc în fonduri a depășit anul acesta 700.000 – număr record. Rezultă, așadar, cel puțin 2-2,5 milioane de oameni care s-ar putea trezi cu noua poprire plănuită de Fisc.

Pe de altă parte, fondurile de investiții au atins anul acesta un nivel record de participanți, în condițiile în care peste 700.000 de români investesc în acest mod. Așadar, în total, cel puțin 2-2,5 milioane de oameniu sunt vizați de schimbarea legislației în ceea ce privește popririle făcute de ANAF.

În prezent, ANAF poate pune poprire doar pe conturile bancare ale datornicilor. Asigurările nu pot face obiectul popririi, conform prevederilor Codului civil: ”Creditorii asiguratului nu au dreptul să urmărească indemnizația de asigurare cuvenită beneficiarilor asigurării sau moștenitorilor asiguratului după caz”.

Citește și Preț porc de Crăciun 2024. Cât costă un porc în viu de 100 de kg înainte de sărbători. Sfaturi importante de la ANSVSA pentru cei care cumpără din piețe sau târguri

O modificare legislativă va permite însă ANAF să-și lărgească zonele unde poate pune popriri. Astfel, după ce va intra în vigoare un proiect de ordin privind transparența în recuperarea creanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va trebui să pună la dispoziția Fiscului, până la 31 iulie 2025, toate informațiile legate de existența unor polițe de asigurare de viață, valoarea existentă în sold, stadiul în care se află acestea, dacă au fost sau nu făcute trageri parțiale și dacă a fost sau nu încasată polița de asigurare.

Tot ASF va trebui să furnizeze ANAF informații privind orice alte plasamente financiare, cele de pe piața de capital, deținute de rezidenții români. Termenul de furnizare a acestor informații este același – 31 iulie 2025.

Nu toate produsele financiare vor putea fi însă obiectul unei popriri și, ulterior, al unui transfer în contul creanței bugetare. În această din urmă categorie sunt fondurile de pensii și facultative și obligatorii, majoritatea tipurilor de asigurări, de regulă cele non-viață, care sunt majoritare pentru persoanele juridice – cei mai mari datornici la bugetul de stat.

Proiectul legislativ este un ordin comun al președinților ANAF și ASF privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de taxe, impozite, drepturi și alte măsuri, care se va pune în practică pentru aplicarea dispozițiilor art. 5 din Directiva 2010/24/UE. Ordinul stabilește că ASF va trebui să raporteze ANAF situația tuturor asigurărilor de viață și a altor produse financiare (investiții în fonduri) contractate de persoane fizice rezidente pe teritoriul României.

Pentru a putea fi pus în funcțiune procesul de colectare a creanțelor bugetare restante, este necesar ca ANAF să știe cui să i se adreseze. De aceea, este necesar un sistem de raportate a unor informații către ANAF, așa cum deja fac băncile, iar în acest context a apărut ordinul comun al ANAF și ASF.

Cereri pentru informații similare erau venite și din partea altor state UE cu care România face schimb de date fiscale conform acordurilor încheiate sau regulamentelor europene. La acest capitol, România era restantă. Primul termen de raportare este 31 iulie 2025.

Citește și Anunț important pentru toți românii care au cont la Raiffeisen Bank. Trebuie să se prezinte de urgență la ghișeu înainte de Crăciun

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Orașul din România în care va ninge timp de patru zile. Meteorologii de la Accuweather au făcut anunțul
Capital.ro
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
William și Kate, gest neașteptat. Ce reacție va avea regele Charles
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Alertă de vreme severă în România! Meteorologii au emis un Cod galben de precipitații și vânt. Care sunt zonele afectate
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. Anunț despre reluarea turului 2 al prezidențialelor
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Româncă înjunghiată de soț în Bergamo: Starea victimei se îmbunătățește
MediaFlux
FĂRĂ VIZE în SUA. Avem DATA OFICIALĂ a intrării în programul Visa Waiver
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul mare concurs de table al anului: 24-25 ianuarie 2025, Târgu Ocna