ANAF vrea mai mulţi inspectori care să-i verifice pe români dacă au plătit taxele la stat. Recent, Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală a descoperit că peste 500.000 de persoane au declarat venituri mai mici decât cele estimate de inspectori.
Citeşte şi O nouă taxă pentru locuinţele din România. Sunt vizate casele cu centrală pe gaze
Potrivit proiectului de ordin al ANAF, proiect pus recent în dezbatere publică, instituţia îşi doreşte creşterea capacității de efectuare a verificărilor, potrivit avocatnet.ro.
După ce proiectul va apărea în Monitorul Oficial, verificarea situaţiei fiscale va putea fi făcută de următoarele grupuri:
Direcţia generală control venituri persoane fizice din cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (deja prevăzută);
Serviciile de verificări fiscale din cadrul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice;
Structurile de inspecție fiscală persoane fizice din cadrul unităților subordonate direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.
„Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal central efectuează următoarele activităţi preliminare:
analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii ori autorităţi publice.
Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă.
Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei.
selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale. „, potrivit Codului de procedură fiscală.
Verificările pot dura cel mult 270 de zile și se pot finaliza cu emiterea unei decizii de impunere. Dacă sunt descoperite venituri nedeclarate, acestea urmează să se regăsească în plata impozitului.
Înainte de emiterea deciziei de impunere, Fiscul are discuții cu cei verificați, în cadrul cărora se pot justifica diferențele găsite de inspectori înainte de declanșarea controlului.
Citeşte şi Angajări la stat 2022. Numărul bugetarilor a crescut cu peste 80% faţă de 2020