După părerea sa, motivul stabilirii unor dobânzi mari pentru România ar fi neîncrederea statelor care acordă împrumuturile, neîncredere bazată pe faptul că ţara noastră dă dovadă de neclaritate în politica bugetară.
„Dobânzile la care noi ne împrumutăm, în comparație cu dobânzile la nivel european, sunt mai mari. Începe să apară încă o îngrijorare, o anumită poziție față de România, o poziție de neîncredere și lipsă de predictibilitate pentru că până la această dată România e una dintre singurele țări care nu a venit cu un plan de relansare bine structurat și etapizat. E o întârziere și neclaritate în politica bugetului”, a subliniat analistul economic.
Citeşte şi Florin Cîţu: „Vulnerabilităţile acestei economii vin din Parlamentul României”
Mircea Coșea a precizat, totodată, că autorităţile române ar trebui să fie îngrijorate şi de libertatea de la nivelul UE de a depăși deficitul de 3%, care s-ar putea transforma în „lipsa de grijă față de viitorul acestei țări”. De asemenea, profesorul de economie a mai atras atenția şi asupra faptului că statul plătește datorii mai vechi din aceste împrumuturi, în timp ce alte țări le-au reeșalonat. Mircea Coşea dă exemplul achiziţiilor de armament, în cazul cărora plăţile ar fi putut fi reeşalonate.
Analistul economic spune că, potrivit prognozei oficiale, scăderea economică va fi semnificativă, iar din acest motiv nu-şi poate explica optimismul Ministerului Finanţelor.
„Creșterea economică pe trimestrul 1 nu e relevantă. Dacă doar 2 săptămâni din martie au coborât ritmul de creștere de la 5 și ceva la 2 și ceva, trebuie să ne îngrijorăm. E o contradicție între optimismul Ministerului de Finanțe și prognoze. Prognoza oficială arată că vom avea o cădere mare”, a spus Mircea Coșea.
Iar un alt motiv pentru care analistul economic nu poate fi optimist în privinţa revenirii economiei este presiunea mare pe buget datorată faptului că autorităţile vor trebui să găsească o soluţie pentru românii din străinătate care nu au unde să plece şi cărora vor trebui să le plătească salarii.
Citeşte şi STUDIU: Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum au crescut în România
„Ce vom face cu un milion de români din străinătate și care nu au unde să plece? Acest guvern trebuie să le găsească o cale de a-i ține în supraviețuire, adică un salariu social. E o apăsare mare pe buget. Nu avem cum să fim optimiști”, a mai spus economistul.
Mircea Coșea este de părere că România are nevoie de un plan de reconstrucție economică, şi nu de relansare. „Dăm drumul la fabrici, la agricultură cum au fost ele, adică incapabile. Criza ne-a dat această oportunitate. Sper să o folosim”, a spus el.
Împrumuturile statului în luna mai 2020
Împrumuturile totale ale statului în primele 4 luni din 2020
Împrumuturile totale ale Statului
62,2 miliarde de Lei (12,8 miliarde de euro)