În acest sens, un analist militar citat de BBC notează că luptele din Ucraina au intrat într-un ritm care amintește de războiul de tranșee din Primul Război Mondial.
Justin Crump, directorul executiv al companiei de consultanță de securitate Sibylline, a declarat pentru BBC că conflictul se duce „la nivel micro”, Rusia fiind acum „norocoasă să cucerească un câmp în 24 de ore”.
În unele locuri, asta îi favorizează pe ucraineni să-și păstreze teritoriul; în altele, se potrivește trupelor ruse care ocupă orașele pe care le-au capturat.
Crump, un fost militar al armatei britanice, spune că Rusia pare să aibă un ușor elan – pe măsură ce trupele sale „înaintează”. Moscova va dori să captureze Severodonețk și apoi restul regiunii de est Donbas pentru a declara „orice fel de victorie”, potrivit Hotnews.
El se așteaptă ca Kremlinul să-și vizeze în continuare Zaporojie, apoi să facă o nouă încercare la Harkov și să încerce să captureze Odesa.
Citeşte şi: Război în Ucraina. Ce au transmis miercuri detectoarele de radiaţii de la Cernobîl
Unii dintre soldații ruși ce participă la noua ofensivă din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă în public de condițiile infernale, relatează The Guardian.
„Cele trei luni de lupte se simt deja mai lungi decât cei patru ani pe care i-am petrecut în armată pe timp de pace”, afirmă Andrei, unul dintre soldații ruși intervievați de jurnaliștii britanici. „Am contactat deja online un avocat care mi-a spus că, prin lege, generalul ne poate ține aici până la expirarea contractelor, deci nu putem face prea multe”, explică el.
POV from a Ukrainian trench taking Russian artillery fire pic.twitter.com/4HZF26HLmR
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 7, 2022