Analist politic: Politica SUA faţă de România nu se va schimba şi nu are de ce să se schimbe

Analistul Radu Magdin este de părere că politica SUA față de România nu se va schimba în urma alegerilor prezidențiale din Statele Unite, însă se va vedea ''o abordare mult mai pragmatică și mult mai apropiată de stilul de mental de business tranzacțional al lui Donald Trump".
Iulian Tudor
09 nov. 2016, 10:51
Analist politic: Politica SUA faţă de România nu se va schimba şi nu are de ce să se schimbe

„Aș spune că și România, ca și alte state NATO, vor trebui să se alinieze cât mai rapid la acești 2% promiși de către toți aliații în materie de buget de apărare, dar, în rest, politica față de țara noastră nu se va schimba și nu are de ce să se schimbe. Nu ar trebui să fim îngrijorați. Una dintre promisiunile cheie ale lui Trump în plan global este să încerce să țină corporațiile acasă. Adevărul este că noi tot așteptăm investiții comerciale americane, nu putem să spunem că am avut un val enorm și că acum respectivul val s-ar putea întoarce în SUA. Mai degrabă am putea vedea o serie de impulsuri pentru companiile americane să se întoarcă din Asia, din Africa și America Latină înapoi acasă, decât din estul Europei”, a declarat analistul Radu Magdin, pentru Agerpres.

El spune că alegerea republicanului Donald Trump s-a datorat atât mesajului mai clar al acestuia în campanie, a faptului că a fost „mai emoțional” decât Hillary Clinton, dar și a „ajutorului de la FBI” în ceea ce privește redeschiderea dosarului referitor la mail-urile contracandidatului său.

Potrivit lui Magdin, „alegerile întotdeauna sunt bazate în primul rând pe emoții”, iar argumentul taberei democrate, „inclusiv al unor experți republicani sau membri ai forțelor administrației republicane, care spuneau că nu vor sau nu pot să lucreze cu dl Trump”, nu a contat.

„Toate aceste lucruri nu au contat atâta timp cât Trump a comunicat mai bine, mai percutant și atâta timp cât au existat dubii în ceea ce privește probitatea dnei Clinton. Părerea mea este că punctul marcant în această victorie a lui Trump, pe ultima sută de metri, a ținut de anunțul FBI, care, chiar și ulterior întors, a confirmat în materie de dubiu în mintea electoratului chestiunile pe care Trump le spunea despre dna Clinton. Aș spune că o lovitură pe ultima sută de metri a fost această poziționare a FBI în ce privește redeschiderea dosarului privind mail-urile dnei Clinton. Separat de acest lucru, în general, Trump a fost mai emoțional și mai clar ca mesaj, pe când dna Clinton a fost mai rațională, a avut tot timpul argumente. E adevărat că Trump nu a spus întotdeauna adevărul sau l-a spus chiar rar comparativ cu evaluările făcute de către experți, însă nici acest lucru nu a contat pentru că el a rezonat cu câteva mesaje cheie cu care a câștigat în majoritatea statelor”, a arătat Magdin.

Interesant pentru analist este și faptul că Donald Trump a reușit să atragă electoratul latino, „în ciuda poziționării sale privite de mulți ca ostilă în materie de imigrație față de această comunitate”.

În ceea ce privește consecințele pe plan local, Radu Magdin susține că există posibilitatea modificării legislației americane în materie de sănătate.

„Majoritatea republicană în momentul de față, atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților, coroborată cu faptul că vor avea un Executiv coordonat de către președintele Trump, duce la o accelerare a unor reforme cheie pe care ei le doresc. În primul rând, separat de zona fiscală și de facilitățile pe care le-au promis și de scăderile de impozite, cele mai mari din ultimele două decenii de la Reagan încoace, aș spune că republicanii vor să întoarcă puțin timpul înapoi în ce privește administrația Obama. E foarte posibil să încerce să modifice legislația în materie de sănătate”, a spus analistul.

Pe plan global, Magdin estimează un interes major al administrației americane în materie de politici climatice, dar și o intensificare a negocierilor în materie comercială — TPP, TTIP, NAFTA.

„Cred că vom vedea mai degrabă o poziționare mai clară în primul rând în materie de politici climatice. Să nu uităm că și când s-a schimbat administrația de la democrat la republican, între Clinton și Bush, am avut atunci un protocol Kyoto care a fost semnat și ulterior s-a retras semnătura și nu s-a mai ratificat de către administrația Bush. E posibil să vedem o serie de evoluții în ce privește acordurile de la Paris”, a subliniat Radu Magdin.

Referitor la relația SUA — Federația Rusă, analistul susține că Vladimir Putin nu va avea „un prieten” în președintele american și că poziționarea SUA față de Rusia va rămâne în linii mari aceeași.

„În materie de politică externă, eu cred că Trump nu va fi atât de bun prieten cu Rusia pe cât pare, pentru că totuși SUA trebuie să proiecteze o imagine de super-putere. Chiar și în contextul în care lumea devine mai multipolară, SUA nu își pot permite ca interes național să proiecteze o prietenie cu cineva care nu e prieten cu dreptul internațional. Din această perspectivă, dincolo de o aparentă detensionare prin alegerea lui Trump, părerea mea este că dl Putin nu va avea în președintele american un prieten și se va vedea încă de la prima întâlnire că liniile mari roșii ale politicii americane rămân la fel”, a conchis analistul.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia Majorează Taxele de Import Pentru Produse Din „Țări Neprietenoase”
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'