„De când a devenit prim-ministru, Victor Ponta a militat nu numai pentru a transforma politica economică a țării sale, dar, de asemenea, pentru a încuraja o atitudine pro-americană în zona stângii româneşti. (…) Importanța liniei pro-americane a lui Victor Ponta nu ar trebui să fie subestimată. În contextul în care tensiunile de pe granița de est a Europei persistă, iar agresiunile lui Vladimir continuă, mass-media din SUA au început să se întrebe dacă intrăm într-o nou Război Rece. În anii următori, România va avea un rol tot mai important de jucat în geopolitica la nivel mondial.”, atrage atenţia analistul american.
Brown aminteşte că Ponta a oferit sprijin necondiționat pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, fiind unul dintre puţinii lideri europeni care iau în serios responsabilitățile ţării sale în cadrul NATO. În opinia sa, Ponta a demonstrat acest lucru prin creșterea treptată a cheltuielilor pentru apărare și angajamentul privind dublarea cheltuielilor de apărare din România până în 2017.
În domeniul economic, analistul american consideră că Ponta a reuşit să transmită semnale importante, performanța economică din România sub guvernarea lui Ponta fiind impresionantă: „În 2013, rata de creștere economică din România a fost de 3,5%, potrivit Eurostat, biroul oficial de statistică din Uniunea Europeană. A doua cea mai mare rată de creştere din întreaga Uniune.”, subliniază Brown. Acesta punctează, totodată, că Ponta a menţinut acordul cu FMI, considerat de mulţi investitori drept o piatră de temelie pentru încrederea acestora în economia românească. Analistul american aminteşte totodată că un raport recent privind calitatea guvernării, realizat de Banca Mondială, arată că acest indicator s-a îmbunătățit semnificativ în România, marcând cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani.
„În cazul în care Ponta va deveni președinte duminică, partenerii săi progresişti din Uniunea Europeană – precum președintele francez, Francois Hollande, respectiv premierul italian Matteo Renzi – vor urmări să includă sprijinul său politic și diplomatic în deplasarea agendei economice a Uniunii Europene dinspre austeritate către creșterea economică. Printre partidele politice progresiste din Europa, există o mișcare tot mai mare de a reactualiza cadrul macro-economic al Uniunii Europene. Această schimbare generală de cadru ar fi benefică pentru România, fiind, de asemenea, esențială pentru menţinerea încrederii investitorilor în țara sa.”, a conchis Matt Brown.