Analist politic: Politica SUA faţă de România nu se va schimba şi nu are de ce să se schimbe

Analistul Radu Magdin este de părere că politica SUA față de România nu se va schimba în urma alegerilor prezidențiale din Statele Unite, însă se va vedea ''o abordare mult mai pragmatică și mult mai apropiată de stilul de mental de business tranzacțional al lui Donald Trump".
Iulian Tudor
09 nov. 2016, 10:51
Analist politic: Politica SUA faţă de România nu se va schimba şi nu are de ce să se schimbe

„Aș spune că și România, ca și alte state NATO, vor trebui să se alinieze cât mai rapid la acești 2% promiși de către toți aliații în materie de buget de apărare, dar, în rest, politica față de țara noastră nu se va schimba și nu are de ce să se schimbe. Nu ar trebui să fim îngrijorați. Una dintre promisiunile cheie ale lui Trump în plan global este să încerce să țină corporațiile acasă. Adevărul este că noi tot așteptăm investiții comerciale americane, nu putem să spunem că am avut un val enorm și că acum respectivul val s-ar putea întoarce în SUA. Mai degrabă am putea vedea o serie de impulsuri pentru companiile americane să se întoarcă din Asia, din Africa și America Latină înapoi acasă, decât din estul Europei”, a declarat analistul Radu Magdin, pentru Agerpres.

El spune că alegerea republicanului Donald Trump s-a datorat atât mesajului mai clar al acestuia în campanie, a faptului că a fost „mai emoțional” decât Hillary Clinton, dar și a „ajutorului de la FBI” în ceea ce privește redeschiderea dosarului referitor la mail-urile contracandidatului său.

Potrivit lui Magdin, „alegerile întotdeauna sunt bazate în primul rând pe emoții”, iar argumentul taberei democrate, „inclusiv al unor experți republicani sau membri ai forțelor administrației republicane, care spuneau că nu vor sau nu pot să lucreze cu dl Trump”, nu a contat.

„Toate aceste lucruri nu au contat atâta timp cât Trump a comunicat mai bine, mai percutant și atâta timp cât au existat dubii în ceea ce privește probitatea dnei Clinton. Părerea mea este că punctul marcant în această victorie a lui Trump, pe ultima sută de metri, a ținut de anunțul FBI, care, chiar și ulterior întors, a confirmat în materie de dubiu în mintea electoratului chestiunile pe care Trump le spunea despre dna Clinton. Aș spune că o lovitură pe ultima sută de metri a fost această poziționare a FBI în ce privește redeschiderea dosarului privind mail-urile dnei Clinton. Separat de acest lucru, în general, Trump a fost mai emoțional și mai clar ca mesaj, pe când dna Clinton a fost mai rațională, a avut tot timpul argumente. E adevărat că Trump nu a spus întotdeauna adevărul sau l-a spus chiar rar comparativ cu evaluările făcute de către experți, însă nici acest lucru nu a contat pentru că el a rezonat cu câteva mesaje cheie cu care a câștigat în majoritatea statelor”, a arătat Magdin.

Interesant pentru analist este și faptul că Donald Trump a reușit să atragă electoratul latino, „în ciuda poziționării sale privite de mulți ca ostilă în materie de imigrație față de această comunitate”.

În ceea ce privește consecințele pe plan local, Radu Magdin susține că există posibilitatea modificării legislației americane în materie de sănătate.

„Majoritatea republicană în momentul de față, atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților, coroborată cu faptul că vor avea un Executiv coordonat de către președintele Trump, duce la o accelerare a unor reforme cheie pe care ei le doresc. În primul rând, separat de zona fiscală și de facilitățile pe care le-au promis și de scăderile de impozite, cele mai mari din ultimele două decenii de la Reagan încoace, aș spune că republicanii vor să întoarcă puțin timpul înapoi în ce privește administrația Obama. E foarte posibil să încerce să modifice legislația în materie de sănătate”, a spus analistul.

Pe plan global, Magdin estimează un interes major al administrației americane în materie de politici climatice, dar și o intensificare a negocierilor în materie comercială — TPP, TTIP, NAFTA.

„Cred că vom vedea mai degrabă o poziționare mai clară în primul rând în materie de politici climatice. Să nu uităm că și când s-a schimbat administrația de la democrat la republican, între Clinton și Bush, am avut atunci un protocol Kyoto care a fost semnat și ulterior s-a retras semnătura și nu s-a mai ratificat de către administrația Bush. E posibil să vedem o serie de evoluții în ce privește acordurile de la Paris”, a subliniat Radu Magdin.

Referitor la relația SUA — Federația Rusă, analistul susține că Vladimir Putin nu va avea „un prieten” în președintele american și că poziționarea SUA față de Rusia va rămâne în linii mari aceeași.

„În materie de politică externă, eu cred că Trump nu va fi atât de bun prieten cu Rusia pe cât pare, pentru că totuși SUA trebuie să proiecteze o imagine de super-putere. Chiar și în contextul în care lumea devine mai multipolară, SUA nu își pot permite ca interes național să proiecteze o prietenie cu cineva care nu e prieten cu dreptul internațional. Din această perspectivă, dincolo de o aparentă detensionare prin alegerea lui Trump, părerea mea este că dl Putin nu va avea în președintele american un prieten și se va vedea încă de la prima întâlnire că liniile mari roșii ale politicii americane rămân la fel”, a conchis analistul.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care a fost demolată și va fi transformată într-un complex comercial. Era un simbol pe vremea comunismului, dar ulterior a ajuns în paragină
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Deciziile sau hotărârile CCR sunt obligatorii și definitive
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Descoperire îngrijorătoare despre vaccinurile anti-Covid. Atenție mare la inimă!
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Judecătorii au decis. Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul: O situație absolut halucinantă
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Spitalul Cantacuzino amendat pentru nesiguranta deșeurilor periculoase după furtul de resturi umane
MediaFlux
BOMBA ZILEI despre ION ILIESCU! Au CONFIRMAT ACUM! Poliția, acasă la PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane