Săptămâna trecută, indicele Bloomberg pentru dolar spot, ce urmăreşte performanţa dolarului faţă de zece valute de top, inclusiv yuanul chinezesc, a atins un nou minim pe 3 ani.
Ţiţeiul a reuşit să recupereze jumătate din ce a pierdut în timpul vânzărilor la scară mare din 2014 şi 2016, în timp ce preţul aurului a depăşit pragul de 1.350 dolari uncia, unde a fost respins de trei ori din 2014 încoace.
Gazele naturale au crescut mai mult şi au depăşit intervalul de tranzacţionare în care se aflau de peste un an.
Creşterile de preţuri au fost determinate de mai mulţi factori, dintre care cel mai important rămâne dolarul. Dar trebuie menţionaţi câţiva alţi factori determinanţi, spune Hansen. Este vorba de creşterea dobânzilor din SUA, cinci la număr până acum în acest ciclu economic, inflaţia, randamentele reale limitate, precum şi indicatorii de risc geopolitic, care au crescut de când Trump este preşedinte.
În perioada următoare, analistul vede o posibilă încetinire economică în SUA, o stabilizare a preţului aurului şi o creştere a preţului metalului galben pe termen lung, spre 1.484$/uncie, dar şi o frânare a preţului petrolului, generată de scăderea sezonieră a cererii la rafinării, creşterea stocurilor de benzină datorită cererii mai mici pe parcursului lunilor de iarnă şi creşterea continuă a producţiei.