Browne a subliniat că stânga europeană poate privi către cei doi lideri pentru a lua ca exemplu viziunea politică și modul în care pot fi construite structuri puternice de sorginte progresistă, care au capacitatea de a genera rezultate economice reale.
„Cele mai puternice rezultate au venit de la progresiștii moderni aflați în functie – premierul roman Victor Ponta și cel italian, Matteo Renzi. Ponta si Renzi sunt, în acelasi timp, și cei mai tineri prim-miniștri în functie. În Italia și în România, social-democrații au obținut scoruri fara precedent (n.n. la alegerile europarlamentare), iar cu atat mai impresionat este că au făcut-o aflându-se la guvernare”, consideră analistul american.
Matt Browne mai arată că România are, pentru începutul anului, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, iar Banca Mondială estimează un nivel pentru 2014 în jurul valorii de 3% creștere a PIB. De asemenea, Ponta și Renzi reprezintă modele pentru progresiștii din Europa, mai ales datorită abordării moderne de a face politică – cea bazată pe construcția de coaliții electorale de succes.
„Agendele economice ale premierilor Ponta si Renzi, combinate cu abordarea lor moderna în a face politică, le-a permis să construiasca noi coalitii electorale pe care generațiile anterioare de politicieni români și italieni nu le-au atins”, a declatar Browne.
Prim-ministrul a oferit o replică la această analiză, scriind pe contul său de pe o rețea socială că are încredere în viabilitatea proiectului progresist de stânga, care și-a dovedit meritele cel puțin în România și Italia.
„Alegerile pentru Parlamentul European au demonstrat că proiectul stângii europene progresiste este unul viabil, cel puțin în țări ca România sau Italia”, consideră Victor Ponta.
Totodată, șeful Guvernului a subliniat că valorizează cuvintele de încurajare venite din partea analistului Matt Browne de la Think Progress, iar oportunitatea de a construi în Uniunea Europeană o mare coaliție a noilor lideri progresiști poate fi răspunsul pentru lupta împotriva forțelor extremiste, populiste și anti-europene.
„Mă bucur să văd ca acest lucru este apreciat și peste Ocean, în SUA, de către analiști pe care îi respect foarte mult. Avem șansa de a construi, în UE, o largă coaliție a noilor lideri progresiști, care pot combate abordările populiste, anti-europene și retrograde” a scris premierul Ponta pe contul său de Facebook.