Analistul Radu Magdin este de părere că președintele Klaus Iohannis „va rămâne fidel criteriilor sale de integritate” în desemnarea viitorului premier, în timp ce PSD nu va ceda la dreptul său de a-l propune pentru această funcție pe Liviu Dragnea, astfel că situația ar putea fi tranșată doar de către Curtea Constituțională.
„Președintele Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate. Politic, acesta este un lucru bun teoretic pentru că președintele pare fidel ideilor lansate pe piață. Practic, asta înseamnă tot politic, un președinte care preferă conflictul politic în perioada imediat următoare unei variante de coabitare sau de colaborare cu noua majoritate parlamentară. Părerea mea este că până la finalul anului vom ajunge la CCR din mai multe motive. PSD nu va ceda, cel puțin nu își poate permite să cedeze fără o tranșare la cel mai înalt nivel din punct de vedere judiciar, având în vedere cât de mare este majoritatea PSD+ALDE, plus, eventual, și UDMR. Președintele cred că așteaptă să vadă o tranșare judiciară, nu cred că se așteaptă ca PSD, cu un asemenea rezultat, să cedeze pur și simplu și să vină cu un nou candidat. Spun asta fiindcă Liviu Dragnea ar înregistra o înfrângere politică națională în momentul în care el devine propunere de prim-ministru și ulterior se retrage doar pentru că președintele a făcut opoziție, în lipsa unei soluții judiciare”, a declarat Magdin, marți, pentru Agerpres.
Analistul a subliniat faptul că situația trebuie soluționată cât mai repede, întrucât Cabinetul Cioloș nu are legitimitatea de a stabili bugetul României pentru anul 2017.
„Din perspectiva mea, lucrurile trebuie tranșate relativ rapid. Actualul Guvern, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, nu are legitimitate în stabilirea bugetului pentru anul următor. Poporul a vorbit, a dat o majoritate clară în jurul PSD-ALDE și, din acest punct de vedere, nu este normal ca dezbaterile și deciziile finale să se ia sub actualul Guvern. Sunt consecințe bugetare”, a explicat analistul.
Radu Magdin a asemănat situația politică din România cu un „război al nervilor politici, în care va conta foarte mult cine clipește primul”.
„Din punctul meu de vedere, PSD nu va clipi, având în vedere majoritatea atât de puternică din jurul său. Și, de dragul de a arăta faptul că președintele în această țară încă contează, nu va clipi nici Klaus Iohannis. În consecință, aceste lucruri nu pot fi tranșate decât la Curtea Constituțională și cât se poate de repede”, a conchis analistul.
La rândul său, analistul Marius Pieleanu este de părere că președintele Klaus Iohannis l-ar putea accepta pe Liviu Dragnea ca propunere a PSD pentru funcția de premier, însă i-ar putea solicita acestuia să nominalizeze pentru anumite portofolii în viitorul Guvern persoane „agreate” de către partenerii internaționali ai României.
„Eu nu cred că președintele Iohannis nu va accepta propunerea Liviu Dragnea (pentru funcția de premier — n.r.). Cred mai degrabă că va încerca să negocieze această propunere pentru portofolii care ar trebui să asigure continuitatea, cum ar fi cel al Justiției — un punct foarte important în negocierea Cotroceni — Șoseaua Kiseleff. E puțin probabil să mențină actualul ministru al Justiției, dar probabil că președintelui Dragnea i se va cere să nominalizeze o persoană agreată de către UE, de către Departamentul de Stat al SUA și pe ideea coabitării Palatul Cotroceni — Piața Victoriei. De altfel, nici nu se va putea altfel decât pe o comunicare apropiată între Cotroceni și prim-ministru care va fi, în opinia mea, Liviu Dragnea”, a declarat Pieleanu.
El a susținut că PSD a obținut „un scor uriaș” în urma alegerilor din 11 decembrie, astfel că Liviu Dragnea este „cel mai legitim lider” pentru a fi propus pentru funcția de premier de către social-democrați.
„Domnul Dragnea este cel mai legitim lider, astăzi când vorbim, pentru a putea fi propus din partea PSD ca premier. A câștigat alegerile cu un scor uriaș, istoric aș putea să spun. În mod evident, problema juridică se poate lămuri la Curtea Constituțională printr-un apel al Avocatului Poporului, pentru că Legea 90 la care face referire președintele Iohannis nu este una organică. Ea este contrazisă de Codul penal, care spune foarte clar că orice persoană, dacă nu are prin lege limitate drepturile, explicit prin instanțe, poate fi numită sau poate candida la o funcție publică. Liviu Dragnea este, totuși, condamnat definitiv, dar nu are limitat niciun drept public. Poate să fie deputat, senator, președintele uneia dintre cele două Camere și nu văd de ce nu ar putea să fie prim-ministrul României”, a explicat Pieleanu.
Analistul Bogdan Ficeac consideră că judecătorii Curții Constituționale ar trebui să se pronunțe „cu celeritate” cu privire la constituționalitatea legii care stipulează că nu pot deține funcții de înaltă demnitate publică persoanele condamnate definitiv.
„Pe mine mă interesează exact ce scrie la lege și la Constituție. Conform Constituției, nu au drept să ocupe înalte demnități publice acele persoane care, printr-o sentință definitivă și irevocabilă a instanței, au astfel de interdicții. Pe de altă parte, există și Legea 90, unde se prevede că nu pot ocupa asemenea funcții cei care au condamnări definitive. Din punctul meu de vedere, este o chestiune care trebuie lămurită constituțional aici. Avem Curtea Constituțională și cel mai firesc mi se pare să se facă apel la CCR. Dacă decizia Curții va fi că această lege este constituțională, atunci propunerea de premier care trebuie înaintată președintelui trebuie să fie confirmă cu respectiva decizie; dacă CCR spune că nu este constituțională, legea trebuie schimbată sau abrogată și președintele trebuie să dea curs propunerii venite din partea partidului majoritar sau a coaliției majoritare, dacă persoana nu are interdicție”, a declarat Bogdan Ficeac.
Potrivit lui Ficeac, desemnarea premierului este „o chestiune ce nu suportă amânare” fiindcă „trebuie făcut bugetul și țara trebuie condusă”.
„Eu sunt convins că PSD are destule personalități care pot ocupa acest rol de prim-ministru și care nu au probleme cu Justiția în sensul unor sentințe definitive”, a punctat Bogdan Ficeac.
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că rămân în picioare criteriile de integritate pe care le-a enunțat înainte de campania electorală în ceea ce privește desemnarea premierului.
„Mâine am prima rundă de consultări și vom vedea ce își imaginează fiecare partid, cum dorește fiecare să-și propună agenda. Cu criteriile de integritate — le-am anunțat înainte de campania electorală ca să nu fie discuții după și ele rămân în picioare”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.