Un aspect cheie în calcularea valorii reale a unei locuințe este raportarea acesteia la chiria pe termen lung. Analistul economic subliniază că este important să faci o evaluare realistă a capacității tale financiare înainte de a apela la un credit bancar, insistând că a cumpăra o casă doar pentru că banca îți oferă această posibilitate poate fi o capcană.
Valoarea pentru o casă sau apartament este chiria pe 15 ani
„Valoarea pentru o casă sau un apartament este dată de cât produce acel apartament. Valoarea lui e dată de chirie. Asta înseamnă chiria pe 15 ani. Deci dacă se închiriază cu 500 de euro pe lună ori 12 luni face 6.000 de euro. Ori 15 ani egal 90.000 de euro, din care scazi 20%. Asta, pentru că dacă îl închiriezi 15 ani, atunci 72.000 este valoarea casei. N-o să ai chiriași mereu și mai repari o țeavă.”, spune acesta.
Dacă prețul de vânzare al locuinței depășește valoarea calculată pe baza chiriei, Guda recomandă să mai aștepți.
„Lumea zice… păi da, dar stau în chirie. Eu spun: bine, ia credit și timp de 5 ani banii pe care îi dai nu rămân la tine, că se duc la dobândă cam 95%. Deci timp avem, mereu.”, mai explică specialistul.
1. Ia casa pe care ți-o permiți:
„Nu trebuie cumpărată doar cu banii jos. Principiul este să ne luăm casa pe care ne-o permitem. Nu pe care o visăm sau pe care ne-o va da banca. Dacă tu te duci în bancă și zici: sunt Ionel, am salariu de 1.000 de euro, banca te verifică la biroul de credit după CNP. N-ai niciun alt credit, o să-ți dea, iar întrebarea ta va fi: care e creditul maxim la care mă încadrez? Păi, scuzați-mă, așa întrebare, așa răspuns. Banca o să zică: 40% grad de îndatorare! Deci 400 de euro pe lună plătești. Pe an dai 5.000 de euro și în 30 de ani vei plăti 150.000 de euro, și asta înseamnă că te vei încadra la un credit cam de 70.000 și ceva de euro.”
2. Gradul de îndatorare:
„Prima regulă este casa pe care ți-o permiți. Deci cât îmi permit? Venitul familiei pe 5 ani, minus 20%, dacă iau pe credit. Deci dacă eu câștig, în medie, cam 8.000 de lei, să facem calculul ăsta. Dacă facem în euro, sunt 1.600 de euro, ori 12 luni, 19.200 de euro, ori 5 ani. Asta face 96.000 de euro minus 20%. Înseamnă că ne permitem o casă de 76.800 de euro. Nu mai mult. Al 2-lea criteriu este gradul de îndatorare. Pentru ipotecar trebuie să fie 25%. Eu dacă am venituri de 1.000 de euro pe lună, rata la bancă trebuie să fie 250 de euro.”
3. Cumpără la prețul corect:
„Adică, ce chirie produce pe 15 ani? Și atunci, dacă stai în casa pe care ți-o permiți fără să te supraîndatorezi. Mai exact: datorie de maximum 25% luată la prețul corect, chiria pe 15 ani minus 20%. Atunci e bine să fii proprietar în casa în care stai, dar nu mai devreme de vârsta de 30 de ani.”
Prin aplicarea acestor principii, te poți proteja de decizii financiare riscante și poți face o achiziție care să fie sustenabilă pe termen lung.