Analistul economic îi avertizează pe români: când nu trebuie să-ți cumperi casă și cum știi ce proprietate îți poți permite

Planificarea cumpărării unei locuințe este o decizie importantă, iar analistul economic Iancu Guda recomandă să nu te grăbești înainte de a evalua bine situația. În cadrul unui podcast găzduit de Damian Drăghici, Guda a explicat cum se calculează valoarea reală a unei locuințe și a detaliat regulile esențiale pe care să le respecți pentru a nu ajunge supraîndatorat.
Filip Stan
19 ian. 2025, 23:13
Analistul economic îi avertizează pe români: când nu trebuie să-ți cumperi casă și cum știi ce proprietate îți poți permite

Un aspect cheie în calcularea valorii reale a unei locuințe este raportarea acesteia la chiria pe termen lung. Analistul economic subliniază că este important să faci o evaluare realistă a capacității tale financiare înainte de a apela la un credit bancar, insistând că a cumpăra o casă doar pentru că banca îți oferă această posibilitate poate fi o capcană.

Valoarea pentru o casă sau apartament este chiria pe 15 ani

„Valoarea pentru o casă sau un apartament este dată de cât produce acel apartament. Valoarea lui e dată de chirie. Asta înseamnă chiria pe 15 ani. Deci dacă se închiriază cu 500 de euro pe lună ori 12 luni face 6.000 de euro. Ori 15 ani egal 90.000 de euro, din care scazi 20%. Asta, pentru că dacă îl închiriezi 15 ani, atunci 72.000 este valoarea casei. N-o să ai chiriași mereu și mai repari o țeavă.”, spune acesta.

Dacă prețul de vânzare al locuinței depășește valoarea calculată pe baza chiriei, Guda recomandă să mai aștepți.

„Lumea zice… păi da, dar stau în chirie. Eu spun: bine, ia credit și timp de 5 ani banii pe care îi dai nu rămân la tine, că se duc la dobândă cam 95%. Deci timp avem, mereu.”, mai explică specialistul.

Cele trei reguli de bază pentru achiziția unei locuințe

1. Ia casa pe care ți-o permiți:

„Nu trebuie cumpărată doar cu banii jos. Principiul este să ne luăm casa pe care ne-o permitem. Nu pe care o visăm sau pe care ne-o va da banca. Dacă tu te duci în bancă și zici: sunt Ionel, am salariu de 1.000 de euro, banca te verifică la biroul de credit după CNP. N-ai niciun alt credit, o să-ți dea, iar întrebarea ta va fi: care e creditul maxim la care mă încadrez? Păi, scuzați-mă, așa întrebare, așa răspuns. Banca o să zică: 40% grad de îndatorare! Deci 400 de euro pe lună plătești. Pe an dai 5.000 de euro și în 30 de ani vei plăti 150.000 de euro, și asta înseamnă că te vei încadra la un credit cam de 70.000 și ceva de euro.”

2. Gradul de îndatorare:

„Prima regulă este casa pe care ți-o permiți. Deci cât îmi permit? Venitul familiei pe 5 ani, minus 20%, dacă iau pe credit. Deci dacă eu câștig, în medie, cam 8.000 de lei, să facem calculul ăsta. Dacă facem în euro, sunt 1.600 de euro, ori 12 luni, 19.200 de euro, ori 5 ani. Asta face 96.000 de euro minus 20%. Înseamnă că ne permitem o casă de 76.800 de euro. Nu mai mult. Al 2-lea criteriu este gradul de îndatorare. Pentru ipotecar trebuie să fie 25%. Eu dacă am venituri de 1.000 de euro pe lună, rata la bancă trebuie să fie 250 de euro.”

3. Cumpără la prețul corect:

„Adică, ce chirie produce pe 15 ani? Și atunci, dacă stai în casa pe care ți-o permiți fără să te supraîndatorezi. Mai exact: datorie de maximum 25% luată la prețul corect, chiria pe 15 ani minus 20%. Atunci e bine să fii proprietar în casa în care stai, dar nu mai devreme de vârsta de 30 de ani.”

Prin aplicarea acestor principii, te poți proteja de decizii financiare riscante și poți face o achiziție care să fie sustenabilă pe termen lung.

Citește și: Vești bune pentru români, dar doar pe jumătate. Salariul mediu va crește în 2025 cu 6,2%, dar câștigul real se va majora doar cu 1,6%

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Dispozitivele care cresc factura la energie electrică. Consumă chiar și atunci când sunt în stand-by
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletine. Se aplică începând cu 7 mai. Documentele clasice NU vor mai fi acceptate
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Produsele de la Lidl nu vor mai fi la fel. Cum vor reacționa clienții
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, anunțul serii pentru poporul român. A dat vestea în direct la TV
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Eliberarea Prizonierilor Palestinieni: Tensiune și Speranță în Cisiordania
MediaFlux
PENSIONARE la doar 45 de ani! Reduceri la VÂRSTA de pensionare pentru mai mulți români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă