Conform evaluării publicate de Agenţia Europeană de Mediu, calitatea apelor pentru scăldat din Europa este în continuare ridicată. Aproape 85% din zonele de scăldat din Europa monitorizate în 2019 au îndeplinit condiţiile pentru a li se atribui calificativul ”excelent”, scrie news.ro.
În ţările UE, au fost monitorizate 21.981 de ape de scăldat, din care 50 în România.
Ţările cu o calitate excelentă a apelor pentru scăldat sunt: Cipru (99,1%), Austria (98,5%), Malta (97,7%), Grecia (95,7%) şi Croaţia (95,6%). Pe ultimele locuri se află: Bulgaria (65,3%), Estonia (63%), Slovacia (62,5%), Albania (58,8%) şi Polonia (21,6%).
”Este important să avem ape pentru scăldat mai curate nu doar pentru sănătatea şi bunăstarea noastră, ci şi pentru sănătatea mediului înconjurător”, spune Hans Bruyninckx, director executiv al AEM.
Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, spune că menţinerea curată a apelor de scăldat este o realizare colectivă, fiind „rezultatul unor eforturi susţinute din partea multor persoane, de-a lungul multor ani„.
Potrivit raportului Agenţiei Europene de Mediu, aproape toate cele 22.295 de zone de scăldat monitorizate în 2019 în Europa îndeplinesc cerinţele minime de calitate. De asemenea, s-au înregistrat uşoare scăderi ale calităţii apelor în zone din UE cu o calitate „excelentă” – cel mai înalt standard de calitate şi „satisfăcătoare” – standardul minim prevăzut în Directiva UE privind apele de scăldat. Ponderea zonelor de scăldat din Europa cu o calitate „excelentă” s-a menţinut la 85%, iar cea a zonelor cu o calitate cel puţin „satisfăcătoare” – la 95%.
Din toate zonele monitorizate în Europa în 2019, doar 1,3% au avut o calitate „nesatisfăcătoare”.
Calitatea apelor pentru scăldat din Europa s-a îmbunătăţit substanţial în ultimii 40 de ani, de când a fost adoptată Directiva UE privind apa pentru scăldat.