Analiză Bloomberg. Potrivit analiştilor economci, întreaga lume se află în pragul unei crize de bunuri şi alimente, din cauza lockdown-ului din ultimul an şi jumătate cauzat de pandemia de coronavirus.
Producția în numeroase domenii a scăzut în întreaga lume, din cauza închiderii fabricilor sau ca urmare a faptului ca fabricile nu mai au suficientă materie primă. Potrivit specialiştilor, anul 2020 a fost unul deficit în producția de cupru, fier, oțel, porumb, grâu, soia, cafea, dar și semiconductori ori mase plastice. Acest lucru a avut efect direct asupra preţurilor de la rafturile magazinelor, pentru că bunurile și alimentele au fost mai puține, iar ambalajele și transportul mai scumpe.
De asemenea, analiştii arată că s-au înregistrat creșteri de peste sută la sută pentru prețul porumbului, boabelor de soia ori a tonei de ulei de palmier. Spuma poliuretanică, folosită în construcții, dar și la confecționarea saltelelor, a ajuns să coste mai mult cu 50% faţă de anul anterior.
Val de scumpiri ale materiilor prime în ultimul an:
Boabele de soia +100% / 16$ per obroc (35 litri volum)
Porumb +140% / 7.56 per obroc (35 litri volum)
Ulei palmier +135% / 4.024 tona
De departe cele mai căutate materii sunt, însă, semiconductorii. Sunt la baza crizei cipurilor, care a oprit inclusiv producția la scară a unor marilor constructori de mașini – Volkswagen, Ford, dar și Renault-Dacia, potrivit AlephNews.