ANALIZĂ! Cum au ANULAT Guvernul şi Ministerul Fondurilor Europene ajutorul financiar promis IMM-urilor! Peste 5.000 de firme cu 50.000 de angajaţi au rămas fără finanţări de 4 miliarde de euro! Epopeea unei promisiuni pe care toţi miniştrii responsabili au „sabotat-o” în ultimii 2 ani, iar actualul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, i-a pus cruce definitiv!

Investiţiile de 100 de miliarde de euro promise de guvernanţi în ultimii doi ani se anunţau a fi o gură de oxigen pentru IMM-urile din România, grav afectate din cauza efectelor pandemiei, birocraţia şi schimbările produse la nivel înalt al deciziei politice au lăsat mii de firme fără posibilitatea de accesa banii europeni.
Filip Stan
28 apr. 2022, 19:17
ANALIZĂ! Cum au ANULAT Guvernul şi Ministerul Fondurilor Europene ajutorul financiar promis IMM-urilor! Peste 5.000 de firme cu 50.000 de angajaţi au rămas fără finanţări de 4 miliarde de euro! Epopeea unei promisiuni pe care toţi miniştrii responsabili au

Deși cu toții pozează în interesul major pe care îl au pentru absorbția fondurilor europene, în condițiile în care pe Programul Regional absorbția este de sub 50% din bugetul alocat, 5.000 de întreprinderi mici și mijlocii şi-au pierdut speranţa de a le fi finanțate proiectele ce ar aduce imediat în economia românească peste patru miliarde de euro, fără să ţinem cont de efectele de multiplicare. Nu au avut nici măcar bunul simţ de a face minime eforturi de a prelungi schema de ajutor de stat, în eventualitatea  de a găsi o soluţie de finanțare de la bugetul de stat sau de pe alte programe europene.

Din vara lui 2020, când a fost anunţată schema de investiţii pentru IMM-uri, Ministerul Fondurilor Europene şi-a schimbat conducerea de nu mai puţin de cinci ori. În prezent, instituţia a revenit în coordonarea lui Marcel Boloş, cel care a promovat încă de la început politicile venite în sprjinul IMM-urilor.

  • Marcel Boloş – 4 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020 – Guvernul Orban
  • Cristian Ghinea – 23 decembrie 2020 – 6 septembrie 2021 – Guvernul Cîţu
  • Florin Citu – 8 septembrie 2021 – 25 noiembrie 2021 – conducere interimară asigurată de premier
  • Dan Vilceanu – 25 noiembrie 2021 – 7 aprilie 2022 – Guvernul Ciucă

Schimbări aproape la fel de dese au avut loc şi la conducerea ministerelor care au printre atribuţii sprijinirea firmelor mici şi mijlocii. Amintim că, în ultimii doi ani, au fost schimbaţi trei miniştri, printre care Virgil Popescu (PNL), Claudiu Năsui (USR) şi Daniel Cadariu.

Ca şi cum hăţişul birocratic n-ar fi fost suficient, Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus în prezent de Cseke Attila (UDMR). Deocamdată, ministrul Dezvoltării a evitat să anunţe măsurile care au ca scop deblocarea fondurilor pentru IMM-uri.

În condiţiile în care gestionează un program cu o finanţare de peste 8 milikoane de euro, Cseke Attila este acuzat de mediul de afaceri că nu vine în sprijinul IMM-urilor a căror situaţie economică a fost grav afectată din cauza pandemiei. La mai mult de şase luni de la preluarea portofoliului, ministrul Dezvoltării pare a tergiversa atragerea fondurilor europene ce ar putea veni în sprijinul firmelor mici şi mijlocii.

Astfel, România mai pierde o dată sanşa de a le da o gură de oxigen întreprinderilor mici și mijlocii sufocate de ultimele crize internaționale din cauza incompetenței și a lipsei de interes a unor politicieni cu ambiții meschine.

În acest context, antreprenorul Radu Limpede, care este şi consultant pe proiecte finanţate din bani europeni, a trimis o scrisoare deschisă Guvernului Ciucă, însă demersurile sale par a fi rămas fără ecou.

Axa POR 2.2 este numără printre sursele de finanţare cu cel mai mare impact pentru IMM-urilor deoarece se adresează nu doar start-up-urilor, ci şi firmelor locale mature, care au demonstrat deja că au o piaţă, au istoric financiar, bancabil, indicatori buni de profitabilitate şi capital propriu, că au exporturi.

POR înseamnă 11 axe prioritare care au în total o alocare estimată de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro – contribuția națională.

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a primit până în prezent 3,76 miliarde de euro prin Programul Operaţional Regional (POR) care poate fi accesat de IMM-uri, cu toate că potenţialul de a atrage banii europeni ar fi putut fi mult mai mare.

Cine au fost miniştrii responsabili care au ispitit IMM-urile cu bani europeni

De altfel, PNL şi-a asumat un „Program de investiţii de 100 de miliarde de euro“, la 1 iulie 2020, mai exact la trei luni de la debutul pandemiei. Banii puşi în joc putea fi accesaţi prin POR 2.2 (şi POR 2.1), punându-se accent pe efectul de multiplicare a acestora.

În plină pandemie, în 2020, firmele mici şi mijlocii au depus mii de proiecte în toate regiunile ţării, în speranţa că vor obţine finanţare, mizând pe asigurările guvernanţilor că există bani neconsumaţi din mai multe axe din exerciţiul financiar bugetar european 2016-2020. Eforturile acestora s-au dovedit fără sens deoarece antreprenorii s-au trezit puşi pe doar pe o listă de aşteptare, susţine consultantul Radu Limpede, conform Zf.

În Guvernul Orban, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului era condus de Virgil-Daniel Popescu.

După căderea Cabinetului condus de Ludovic Orban, portofoliul responsabil de protejarea IMM-urilor a revenit din decembrie 2020 lui Claudiu Năsui. La conducerea Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, USR-istul a practicat politica anunţată de Florin Cîţu, premierul de atunci, de susţinerea IMM-urilor afectate de criza pandemică.

Claudiu Năsui

După schimbarea garniturii guvernamentale, portofoliul responsabil cu IMM-urile din România i-a revenit în Guvernul Ciucă lui Daniel Cadariu.

La aproape doi ani de la anunţarea programului de sprijin pentru IMM-uri, Adrian Câciu, cel care conduce în prezent Ministerul de Finanţe, vorbeşte despre folosirea celor aproape 40% din banii europeni neabsorbiţi din programarea multianuală 2014-2020 pentru a atenua efectele pandemiei în planul costurilor energetice sau al socialului.

În februarie 2022, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a anunţat că nu a prelungit schema de ajutor aferentă axei POR 2. Funcţionarii dau de înţeles, printr-un comunicat sec, faptul că „până la acest moment nu au fost identificate disponibilităţi financiare în acest sens”.

Redăm mai departe „hăţişul” birocratic prin care instituţiile statului dau vina una pe cealaltă pentru nefinanţarea măsurilor destinate IMM-urilor.

„În contextul în care, la 22 iulie 2020, Guvernul aproba, la solicitarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, un memorandum privind asigurarea finanţării necesare contractării proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii pentru cererile de finanţare a căror valoare nerambursabilă totală depăşeşte valoarea alocării financiare, fonduri-structurale.ro a solicitat MDLPA informaţii cu privire la stadiul actual al finanţării acestor proiecte.

Etapa I – Guvernul nu asigură finanţarea necesară
Potrivit MDPLA, la aprobarea Memorandumului în forma consolidată, în data de 31 iulie 2020, Guvernul nu a asigurat finanţarea necesară nici din fonduri europene nerambursabile şi nici din bugetul de stat pentru suplimentarea proiectelor din listele de rezervă ale axei prioritare 2 din cadrul POR 2014-2020.

Etapa II – Se propune asigurarea finanţării prin PNRR
Drept urmare, ministerul a propus ca bugetul suplimentar necesar finanţării acestor proiecte să fie asigurat prin programe finanţate din REACT EU sau din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, iar în prima parte a anului 2021, când a început procesul de elaborare al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, instituţia a solicitat ca finanţarea proiectelor să fie asigurată prin PNRR.

Etapa III – Finanţarea nu poate fi acordată prin PNRR
Ca urmare a derulării procesului de negociere pe tema PNRR între partea română şi Comisia Europeană, nu s-a aprobat finanţarea proiectelor IMM-urilor a căror valoare nu se încadrează în alocarea POR 2014-2020, având în vedere că PNRR se implementează pe o altă fundaţie decât cea specifică FESI, cu accent pe implementarea unor reforme şi investiţii sistemice şi structurale, în corelare cu priorităţile şi politicile UE.

Astfel, sumele solicitate prin memorandum nu au fost suplimentate şi referitor la apelul dedicat microîntreprinderilor – POR 2.1, vor fi contractate doar proiectele care se încadrează în alocarea apelului (din supracontractare şi realocare de pe alte axe/priorităţi), conform ministerului.

Etapa IV – Se încearcă identificarea unor noi soluţii de finanţare
Potrivit MDLPA, la sfârşitul lunii iulie 2021, ministerul a transmis o nouă solicităre către MIPE, la nivel de ministru, privind identificarea unor resurse financiare suplimentare pentru realizarea unei realocări între programe operaţionale, însă, pană la acest moment nu au fost identificate disponibilităţi financiare în acest sens.

Reamintim faptul că măsurile propuse pentru contractarea proiectelor depuse în cadrul apelurilor dedicate mediului de afaceri din Axa prioritară 2 vizau:

  • suplimentarea, cu 130 de milioane de euro, a alocării financiare a apelului dedicat microîntreprinderilor – POR 2.1 – (cu valori ale proiectelor până la 200.000 de euro), pentru finanţarea tuturor proiectelor depuse, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi evaluate, în vederea contractării;
  • suplimentarea, cu 450 de milioane de euro, a alocării financiare a apelului dedicat IMM-urilor – POR 2.2 – (cu valori ale proiectelor cuprinse între 200.000 şi 1.000.000 de euro).”

Marcel Boloş încearcă deblocarea fondurilor pentru IMM-uri, dar cu alte reguli

La începutul lunii aprilie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunţat că are ca obiectiv luna iunie 2022 pentru lansarea apelului de proiecte pe fonduri UE de 358 milioane euro, pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care vor să facă investiții, cu un ghid modificat, după cum a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Deblocăm cele aproximativ 400 de milioane de euro necesare investițiilor productive destinate IMM-urilor! În prima zi a mandatului interimar la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene am avut o întâlnire productivă cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (AM POC) în care am găsit soluțiile pentru deblocarea alocărilor financiare de circa 400 de milioane de euro, atât de necesare investițiilor productive destinate IMM-urilor. Am discutat etapele și calendarul, luni urmând să avem o nouă întâlnire pentru definitivarea criteriilor de calificare necesare obţinerii finanţărilor, inclusiv aspectele legate de componenta verde a investițiilor ce urmează a fi finantate. Obiectivul este ca în luna APRILIE să fie prezentat în consultare publică ghidul apelului, și cel mai târziu în luna IUNIE să lansăm apelul. Da, în iunie acest an! Imediat după input-ul mediului de afaceri” – a scris Boloș pe Facebook.

Marcel Boloș a precizat că apelul de proiecte va fi lansat în baza regulamentului general, în lipsa cadrului temporar COVID pentru ajutoare de stat al Uniunii Europene, care expiră în 30 iunie 2022.

Mediul de afaceri cere deblocarea fondurilor pentru IMM-uri

Antreprenorul Radu Limpede, care este şi consultant pe proiecte finanţate din bani europeni, a trimis o scrisoare deschisă Guvernului Ciucă, însă demersurile sale par a fi rămas fără ecou.

Vedeţi aici textul integral al petiţiei:

„PETITIE referitoare la sansa enorma a Romaniei cu proiectele

POR 2.2 eligibile si nefinantate – “lista de rezerva”

– Scrisoare catre PM si MIPE si MDLPA privind miile de proiecte POR 2.2

elaborate, depuse si evaluate cu punctaje ridicate, apoi abandonate

in “jungla birocratica” si prin nepasarea functionarilor Statului –

Stimate Domnule Prim Ministru Nicolae CIUCĂ,

Domnule Ministru al MIPE Marcel-Ioan BOLOŞ,

Domnule Ministru al MDLPA – CSEKE Attilla,

Dupa cum stim bine cu totii, fondurile UE sunt o sansa imensa pentru Romania: impreuna cu alti factori – ISD-FDI (investitiile straine si know-how-ul aferent), Antreprenorii Romani seriosi si etici, dar si munca sustinuta a tuturor romanilor angajati la Privat-MultiNational, Privat-Romanesc sau Stat – impreuna ducand la cvadruplarea PIB in termeni de Euro de la startul oficial al aderarii, anul 2004 (60 mld. Euro) pana in 2020 (240 mld. Euro).

Ce nu se stie de catre responsabilii politici ai tuturor guvernelor de pana acum este faptul ca SECTORUL PRIVAT a primit mereu procente infime din totalul fondurilor UE (dincolo de a fi subcontractori pentru autoritati/APL).

Un calcul propriu pe fondurile UE 2014-2020 a condus la un procent de numai 11% catre IMM si companii !

Toate investitiile sunt importante, mai ales cele de Infrastructura, Educatie si Sanatate pe termen mediu si lung, dar putine sunt atat de importante ca acelea care au GRAD de MULTIPLICARE IMEDIAT: intre acestea mentionez IMM-urile si companiilece se retehnologizeaza sau investesc in noi unitati de productie – cu efect imediat, pe termen scurt si mediu, prin cifra de afaceri nou-generata, angajari si CAS(S), TVA si impozite generate pentru bugetul de stat. Banii astfel nou-generati pot crea noi surse de finantare pentru Educatie, Sanatate si Pensii.

Din multitudinea de surse de finantare pentru IMM, in mod cert cea mai de impact este linia / axa POR 2.2, care se adreseaza nu atat Start-Up-urilor, ci firmelor / companiilor locale MATURE, care au demonstrat deja ca au o PIATA, au istoric financiar (“bancabil”) si indicatori buni de profitabilitate si capital propriu, ca au exporturi.

In a 2-a si a 3-a sesiune din cei 7 ani de buget UE 2024-2020, anume in anul 2020, s-au depus MII de PROIECTE in toate regiunile tarii (fara Bucuresti-Ilfov), Antreprenorii Romani si consultantii lor stiind ca banii alocati oficial ramasesera putini dupa prima sesiune din 2017, dar mizand pe asigurarile oficiale ca exista bani neconsumatidin alte axe, care vor fi realocati. Altfel, efortul nu ar fi avut sens, fiind vorba de o concurenta de32 pe un loc in anume regiuni, anume asimilabil cu o veritabila LOTERIE. Chiar prezumand ca numai jumatate din proiecte ar fi fost eligibile si de calitate, punctate cu scoruri ridicate in urma evaluarii, tot ar insemna ca dintr-un lot de 16 proiecte eligibile pe POR 2.2, unul singur este finantat, iar 15 raman pe o perpetua LISTA de ASTEPTARE.

Partidul National Liberal, prin celebrul “Program de investitii de 100 de miliarde de Euro”, asumat exact la jumatatea anului 2020, pe 1 iulie 2020, la 3 luni de la debutul Pandemiei, preciza clar ca banii de POR 2.2 (si POR 2.1) pentru IMM vor fi CVADRUPLATI la un total de cca. 600 milioane Euro, stiindu-se efectul de multiplicare al acestora. Consilierii economici ai D-lui PM Ludovic Orban de atunci mi-au trimis imediat documentul asumat de PNL (ca raspuns, avand in vedere ca o scrisoare ca asta * mai fusese trimisa de subsemnatul, publicata si in Ziarul Financiar, ulterior o petitie similara a fost trimisa si de asociatia consultantilor ACRAFE). Nu este vina mediului de afaceri din Romania ca s-au schimbat 2-3 guverne de atunci si cate 3-4 ministri pe portofoliile-cheie !

* https://www.zf.ro/opinii/opinie-radu-limpede-managing-partner-eu-advisory-necesitatea-19327720

Astazi, aflam cu stupoare ca Ministerul Investitiilor si al Fondurilor Europene NU A PRELUNGIT schema de ajutor de stat aferenta POR 2.2. Birocratie greoaie cu Bruxelles-ul? Probabil. Articolul de mai jos ** (10.02.2022) sumarizeaza insa o abordare mai degraba neserioasa a functionarilor publici insarcinati cu acest obiectiv major:

** https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/28237/por-proiectele-immurilor-aflate-pe-listele-de-rezerva-in-cadrul-axei-prioritare-2-tot-mai-departe-de-a-fi-finantate

În contextul în care, la 22 iulie 2020, Guvernul aproba, la solicitarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, un memorandum privind asigurarea finanţării necesare contractării proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii pentru cererile de finanţare a căror valoare nerambursabilă totală depăşeşte valoarea alocării financiare, fonduri-structurale.ro a solicitat MDLPA informaţii cu privire la stadiul actual al finanţării acestor proiecte.

Etapa I – Guvernul nu asigură finanţarea necesară
Potrivit MDPLA, la aprobarea Memorandumului în forma consolidată, în data de 31 iulie 2020, Guvernul nu a asigurat finanţarea necesară nici din fonduri europene nerambursabile şi nici din bugetul de stat pentru suplimentarea proiectelor din listele de rezervă ale axei prioritare 2 din cadrul POR 2014-2020.

Etapa II – Se propune asigurarea finanţării prin PNRR
Drept urmare, ministerul a propus ca bugetul suplimentar necesar finanţării acestor proiecte să fie asigurat prin programe finanţate din REACT EU sau din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, iar în prima parte a anului 2021, când a început procesul de elaborare al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, instituţia a solicitat ca finanţarea proiectelor să fie asigurată prin PNRR.

Etapa III – Finanţarea nu poate fi acordată prin PNRR
Ca urmare a derulării procesului de negociere pe tema PNRR între partea română şi Comisia Europeană, nu s-a aprobat finanţarea proiectelor IMM-urilor a căror valoare nu se încadrează în alocarea POR 2014-2020, având în vedere că PNRR se implementează pe o altă fundaţie decât cea specifică FESI, cu accent pe implementarea unor reforme şi investiţii sistemice şi structurale, în corelare cu priorităţile şi politicile UE.

Astfel, sumele solicitate prin memorandum nu au fost suplimentate şi referitor la apelul dedicat microîntreprinderilor – POR 2.1, vor fi contractate doar proiectele care se încadrează în alocarea apelului (din supracontractare şi realocare de pe alte axe/priorităţi), conform ministerului.

Etapa IV – Se încearcă identificarea unor noi soluţii de finanţare
Potrivit MDLPA, la sfârşitul lunii iulie 2021, ministerul a transmis o nouă solicităre către MIPE, la nivel de ministru, privind identificarea unor resurse financiare suplimentare pentru realizarea unei realocări între programe operaţionale, însă, pană la acest moment nu au fost identificate disponibilităţi financiare în acest sens.

Reamintim faptul că măsurile propuse pentru contractarea proiectelor depuse în cadrul apelurilor dedicate mediului de afaceri din Axa prioritară 2 vizau:

suplimentarea, cu 130 de milioane de euro, a alocării financiare a apelului dedicat microîntreprinderilor – POR 2.1 –  (cu valori ale proiectelor până la 200.000 de euro), pentru finanţarea tuturor proiectelor depuse, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi evaluate, în vederea contractării;
suplimentarea, cu 450 de milioane de euro, a alocării financiare a apelului dedicat IMM-urilor – POR 2.2 –  (cu valori ale proiectelor cuprinse între 200.000 şi 1.000.000 de euro).
Astfel, credem mai degraba ca e NEPASARE si chiar SABOTAJ din partea functionarilor MIPE si MDLPA – in lipsa unei ASUMARI POLITICE clare – avand in vedere importanta proiectelor POR 2.2 eligibile ramase in suspensie.

Mai mult, suspectam ca au fost si INTERESE de CULISE generate de concurenta de tip “loterie”, care au denaturat caracretul corect al competitiei. Spre exemplu, un proiect foarte bun al unui Client al nostru, pe zona de dispozitive medicale, a fost punctat cu 91 de puncte si depunctat in mod malitios de 3-4 puncte; la Contestatie am primit un text fara argumente clare si rezonabile si o respingere seaca a celor 3-4 puncte solicitate. Ca sa aflam ca la contractare au fost invitati exact cei cu peste 92 sau 93 de puncte pe regiunea respectiva.

Proiectul propus de Clientul nostru este STRATEGIC pentru Romania – ar asigura independenta pe o gama intreaga de teste IVD fata de rupturile tot mai frecvente ale lanturilor de aprovizionare la nivel U.E., mondial – , mai ales in contextul adus de Pandemia Covid-19 si de situatia sanitara actuala.

Ce e de facut? SOLUTII EXISTA – trebuie actionat rapid pentru a prezerva sansa acestui motor de dezvoltare !

1. Credem ca se poate identifica rapid o zona cu fonduri UE neabsorbitedin exercitiul 2014-2020 si REALOCA catre aceste uriase “liste de rezerva” cu proiecte POR 2.2 eligibile. Exista destui bani pe toate marile POS-uri:

Aprobarea unei noi scheme ajutor de stat aferente POR 2.2 trebuie realizata foarte rapid, pentru a contractaproiectele cel tarziu la jumatatea anului curent 2022, pentru ca ele trebuie puse in opera pana la 31.12.2023.

2. Antecedentul cu “SAPARD ROMANESC”: intre anii 2007-2008, o Romanie cu un PIB de 3-4 ori mai redus decat cel de astazi decidea ca toate Proiectele BUNE (adica eligibile si cu un punctaj decent, ex. peste 60 / 100) sa fie FINANTATE de la BUGETUL de STAT, in conditiile in care Cererea pe programul SAPARD de Pre-Aderare 2004-2006 fusese mult mai mare decat Oferta, anume banii alocati de UE unei Romanii ce nu era inca membru.

Astazi, Premierul Ciuca intervine personal – alaturi de CNIPMMR – in a opri un posibil abuz cu finantarea POC 4.1.1 (mult-chinuita si anulata finantare „pandemica” M3 la origine); o fi importanta si aceasta si ma bucur ca s-a gasit VOINTA POLITICA pentru a reaseza criterii stranii, gandite de functionari ce nu au de a face cu economia privata. Pe de alta parte, POR 2.2 „lista de rezerva” are de o importanta de 10x pana la 100x mai mare!

Ministrul de Finante Adrian Caciu vorbeste public de a folosi cei cca. 40% din banii europeni neabsorbiti din programarea multi-anuala 2014-2020 pentru a atenua efectele Pandemiei in planul costurilor energetice, al socialului. Sigur ca e nevoie si de asa ceva, dar nu „sariti” peste adevaratele prioritati ale Romaniei = afacerile ce antreneaza efecte economice de multiplicare in economie, cu impact pozitiv in Buget si Balanta Externa !

Revenind la INTERESUL ROMANIEI, credem ca inca se poate corecta aceasta anomalie si poate fi prelungita schema de ajutor de stat / sau creata si aprobata una identica, apoi urgentat procesul de contractare al proiectelor POR 2.2 evaluate, eligibile si cu punctaje ridicate (sunt sute pe regiune / cu un total de mii pe tara).

Banii se pot folosi pana la anul “N+3” anume 31.12.2023 – asa incat nu este timp de pierdut in adoptarea deciziei.

Odata puse in practica, aceste proiecte vor trage SUTE de MILIOANE de EURO in bani UE in economia nationala, catre IMM performante, dar vor genera in anii ce vin MILIARDE de EURO pentru PIB-ul Romaniei, pentru Bugetul de Stat si pentru echilibrarea Balantei Comerciale (Export vs. Import) si Balanta de Plati a Romaniei.

Cu stima,

Radu LIMPEDE

Antreprenor

Consultant f-UE”

Ce programe pot accesa IMM-urile din România

În condiţiile în care activitatea acestora a fost afectată din cauza pandemiei, antreprenorii din România au primit 2.016 garanții de stat în valoare totală de 1,01 miliarde lei, obținând astfel împrumuturi bancare în valoare totală de 1,2 miliarde de lei, în prima lună de funcționare a programului de garantare la creditare IMM Invest și a subprogramului Agro IMM Invest pe anul 2022, conform datelor Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, citate de StartupCafe.ro.

Cele mai multe garanții au fost accesate de către antreprenorii din următoarele domenii:

  • transporturi rutiere de mărfuri;
  • construcții,
  • Comerț cu ridicata al materialului lemnos, a materialelor de constructie și a echipamentelor sanitare,
  • Comerțul cu amănuntul;
  • Comerțul cu autoturisme și autovehicule

Subprogramul  AGRO IMM INVEST a înregistrat un număr de 322 de garanții, în valoare de 182.440.034 lei,  cele mai multe solicitări venind din sectorul primar al Cultivării cerealelor, urmat de procesare, respectiv Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, activități în ferme mixte, creșterea păsărilor și Fabricarea produselor din carne.

Pentru anul 2022, plafonul total alocat FNGCIMM este în valoare de 7,5 miliarde lei, din care 2,5 miliarde lei este alocat programului AGRO IMM INVEST.

În anul 2020 IMM INVEST ROMANIA a fost accesat de peste 25.000 de companii românești, care au accesat credite de circa 15 miliarde lei, iar în anul 2021 au fost acordate alte 17.000 de credite garantate, în valoare de peste 12,8 miliarde lei.

Totodată, sunt prevăzute măsuri de sprijinire a IMM-uriloşr în programul de guvernare al coaliţiei.

  • ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puțin 15% la utilități. Măsura poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii: minim 300 milioane de euro.
  • ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor și IMM-urilor cu profil de producție industrială și agro-alimentară.

 

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Noul guvern prinde contur: PSD, PNL și UDMR și-au împărțit portofoliile
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios