ANALIZĂ. Cum s-a prăbuşit Iohannis în sondaje. Evoluţia lui Ponta şi Băsescu în topul încrederii

O analiză Infopolitic arată, pe baza datelor sondajelor CSCI realizate în cursul anului 2015, cum a evoluat încrederea românilor în preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi fostul şef al statului, Traian Băsescu. Una dintre concluziile analizei este accea că "efectul Iohannis este din ce in ce mai redus", iar momentul punerii sub acuzaţie a lui Ponta la DNA a avut ca efect stoparea ascensiunii PSD.
Ionela Marcu
07 sept. 2015, 06:18
ANALIZĂ. Cum s-a prăbuşit Iohannis în sondaje. Evoluţia lui Ponta şi Băsescu în topul încrederii

Analiza InfoPolitic prezinta evolutiile principalilor indicatori din 2015. Principalele concluzii ale analizei sunt următoarele:

– Efectul Iohannis este din ce in ce mai redus. Dincolo de scaderea increderii in presedinte, pentru prima data directia tarii este apreciata mai degraba ca fiind una proasta, mai ales de catre pensionari si muncitori.

 – Singurul indicator general care ramane preponderent pozitiv este aprecierea economiei tarii. Multumirea fata de masurile fiscale ale Guvernului este reflectata si in scaderea nivelului anti-pesedismului printre intelectuali (care raman insa principalii oponenti ai actualei guvernari).

 – Momentul punerii sub acuzatie a lui Ponta la DNA a avut ca efect stoparea ascensiunii PSD, care depasise PNL in prima saptamana din iunie. Fata de socul initial, cifrele par sa se intoarca spre tendinta initiala.

 – Cresterea PNL din iunie a fost anulata de o scadere la fel de puternica in august, iar PSD a scazut mai putin in populatia totala. In schimb, a crescut procentul celor nehotarati (undeva spre 23%), dar si a celorlalte partide de dreapta (mai ales partidul Monicai Macovei, ajuns spre nivelul pragului electoral).

– Noul partid ALDE pare sa obtina mai putin decat ar fi obtinut PLR singur in lunile anterioare, iar UNPR (masurat pentru prima oara separat de PSD) nu ar depasi doua procente, in ciuda supraexpunerii si a tratarii pozitive in media de toate culorile.

Evolutii incredere in Klaus Iohannis, Victor Ponta si Traian Basescu

Increderea in Iohannis a scazut mult mai puternic decat cea in Ponta, dar ramane la peste 50% in august. A scazut mai ales increderea puternica in Iohannis.

Un val de scadere a avut loc in iunie, dupa ce Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta (-12% incredere foarte multa), iar al doilea val, mai mic (-5%) a avut loc in lunile iulie si august. Simetric, a crescut procentul celor cu incredere foarte putina, de la doar 8% in martie si aprilie la 22% in august.

Increderea in Victor Ponta ramasese la un prag de 40% inainte de mediatizarea dosarului penal. Scaderea increderii in Victor Ponta a avut loc imediat dupa ce aceasta tema a explodat in mass-media. Nivelul actual + 36%

Increderea in Traian Basescu ramane aprox. constanta (17-18%), in limita marjei de eroare. Pare sa existe o usoara scadere a procentului celor puternic anti-Basescu (de la 69% in primavara la 60% in august), pe masura ce nu mai este asociat cu o pozitie de putere.

Incredere in Klaus Iohannis si Victor Ponta – pe segmente

In cazul lui Iohannis, in martie toti aveau cam acelasi nivel foarte ridicat de incredere (80%). Pensionarii au avut un traseu distinct fata de celelalte categorii, cu un val de scadere in iunie si altul in august, cand ajung la nivelul de 40%.

Printre muncitori, tineri si intelectuali, scaderea increderii in Iohannis a fost paralela si mai putin brusca, dinspre 80% spre 65%. Printre tineri procentul nu mai scade si in august.

Tabloul din august arata o imagine aproape in oglinda, cu pensionarii cu incredere multa in Victor Ponta si mai putina in Iohannis si celelalte categorii cu o situatie inversata.

Pensionarii au avut un nivel relativ constant de apreciere pentru Victor Ponta, in jur de 55%. In toate celelalte grupuri este sub 50%.

Dupa scandalul cu DNA, au avut loc scaderi ale increderii in iunie si august mai ales printre muncitori si tineri. Printre intelectuali a existat o scadere la inceputul lui iunie si apoi a scazut mai lent, dar constant.

Stanga vs. dreapta – evolutie

Dominatia clara a dreptei de dupa victoria lui Iohannis nu mai este de actualitate, zona de stanga a crescut (mai ales in primavara), iar in august nu au existat modificari in ceea ce priveste cele doua blocuri.

In august, partidele de dreapta ar strange 48% din voturi, partidele de stanga 45%, iar alte partide cca 7%, din care majoritatea se duc in contul UDMR. Partidele populiste au pierdut teren dupa esecul PPDD.

Perceptii despre economia tarii
Opinia majoritara in ultimele 4 luni este ca sub guvernarea Ponta economia tarii s-a imbunatatit (46%).

Aproximativ o treime din romani considera ca economia a ramas la fel ca inainte, iar o cincime cred ca aceasta s-a inrautatit sub guvernarea Ponta.

Directia in care merge tara

Punctul maxim de optimism generalizat a fost atins in luna ianuarie, dupa alegerile prezidentiale, iar de la acest punct maxim a inceput scaderea graduala
In aprilie asteptarile erau inca preponderent pozitive, dar incepand cu luna iunie cele doua curente au devenit de dimensiuni egale (cate 45% fiecare)

In luna august, pentru prima oara in 2015 sunt mai multi oameni care considera ca directia in care merge tara este proasta decat oameni care considera ca aceasta este buna. S-a revenit la situatia de dinainte de alegeri.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Limitele în care ar putea fi indexate pensiile. Ultimele calcule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București