ANALIZĂ Deutsche Welle: Ce decizie poate lua CCR în privinţa bugetului pentru 2014

Curtea Constituţională poate judeca legea bugetului în aspectele sale secundare legate de formă, dar în principiu jurisdicţia ei nu se întinde asupra acestor chestiuni eminamente politice, informează Deutsche Welle.
Romania TV
04 dec. 2013, 21:23
ANALIZĂ Deutsche Welle: Ce decizie poate lua CCR în privinţa bugetului pentru 2014

Guvernul şi preşedintele au intrat din nou într-o confruntare totală, se arată într-o analiză Deutsche Welle. Preşedintele a fost inflexibil: nu promulgă bugetul şi eventual îl va contesta la Curtea Constituţională. Premierul a refuzat să cedeze pe tema accizei la benzină, argumentând că este un simplu pretext şi că disputa ar fi legată de fapt de ancheta împotriva terenului agricol cumpărat de fiica preşedintelui.

„Dacă preşedintele nu va contesta legea la CCR lucrurile se vor rezolva mai uşor cu o mică întârziere. Majoritatea va lua notă de recomandările preşedintelui şi le va respinge prin vot. Dar dacă se va ajunge la CCR ne vom afla într-o situaţie neobişnuită, deşi nu lipsită de precedente. Curtea Constituţională poate judeca şi legea bugetului dar în principiu numai în aspectele sale secundare. Ar fi cu totul greşit ca judecătorii Curţii să exprime opinii cu privire la alocările bugetare, structura bugetului, sursele veniturilor şamd. De fapt nu a făcut niciodată acest lucru şi potrivit propriei jurisprudenţe nici nu o va face. Teoretic ar putea însă să descopere o corelaţie discutabilă din punctul de vedere ale drepturilor şi să respingă nu bugetul în ceea ce are el specific, ci o anumită prevedere, un detaliu de relevanţă constituţională. Juriştii preşedintelui au început probabil deja să scotocească legea cu speranţa de a descoperi ceva ce a rămas neobservat şi care ar putea fi interpretat ca o nesocotire a unor drepturi. Sau ar putea pur şi simplu invoca un detaliu de formă din specia tehnicii de legiferare, aşa cum s-a întâmplat în anul 2008 cu legea salariilor profesorilor”, se arată în analiza DW.

În toamna lui 2008 guvernul Tăriceanu asista uimit şi neputincios la constituirea unui consens privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. A protestat tardiv, căci şi miniştrii săi votaseră în Parlament în favoarea proiectului, încât nu i-a rămas decât să conteste legea la Curtea Constituţională. Nu a avut succes deoarece Curtea a refuzat să abordeze chestiuni bugetare. Chiar dacă legea era rea, Curtea a procedat atunci cât se poate de corect. Un organism de jurisdicţie constituţională nu are a se amesteca în modul în care partidele politice distribuie resursele publice. Această operaţiune este una eminamente politică şi este în mod firesc rezervată grupurilor politice reprezentate în Parlament.

Totuşi câştigul a fost că s-a creat un precedent util în jurisprudenţa Curţii. În lumina abordării din 2008, Curtea nu va putea în nici un caz judeca instituirea unei taxe/accize, după cum nu se va putea exprima asupra consecinţelor ei economice şi sociale. Aşadar în cazul cel mai bun în care Curtea va rămâne fidelă propriei vocaţii şi jurisprudenţe, contestaţia preşedintelui va fi respinsă. Eventual nici nu va fi judecată, fiind considerată inadmisibilă.

După toată această aventură procedurală, ne vom întoarce de unde am plecat. Guvernul va adopta bugetul cu mare întârziere cu toate consecinţele care pot fi întrevăzute. Preşedintele va putea doar să mai bifeze un boicot reuşit: constituţia amânată, descentralizarea ameninţată şi proiectele pe 2014 compromise din start.

Nu putem însă scoate din calcul ipoteza cea mai întunecată: aceea în care Curtea va da dintr-un motiv sau altul dreptate preşedintelui. Şi nu pentru că acest fapt ar avea vreo consecinţă majoră asupra bugetului ca atare, care oricum ar rata prima jumătate de an, ci pentru că ar produce un precedent neliniştitor. Prin imixtiunea ei în problemele bugetare, Curtea ar deveni, într-un mod lipsit de orice ambiguitate, o instituţie de cenzură politică.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București