Analiză Deutsche Welle: O soluţie pentru deblocarea situaţiei din Justiţie în România

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretele prin care se constată demisia Monei Pivniceru de la Ministerul Justiţiei şi numirea ca ministru interimar a premierului Victor Ponta. După demisia ministrului Mona Pivniceru, ne găsim dintr-o dată într-o situaţie mult mai favorabilă, potrivit publicaţiei Deutsche Welle.
Alina Costache
29 mart. 2013, 18:25
Analiză Deutsche Welle: O soluţie pentru deblocarea situaţiei din Justiţie în România

Premierul Victor Ponta, care a preluat ca interimar atribuţiile de ministru al Justiţiei este, cu certitudine, cel mai bine plasat pentru a lua decizii curajoase într-un domeniu guvernat de cele mai furtunoase pasiuni politice. Mona Pivniceru nu avea autoritatea necesară pentru a înfrunta aşteptările militanţilor USL şi a rămas, de aceea, legată prea strâns de un mandat politic anti-prezidenţial. În plus, fosta deţinătoare a portofoliului se găsea într-o relaţie fără orizont cu Viviane Reding, comisarul european care administrează domeniul justiţiei. Încorsetată prea strâns de mandatul primit şi lipsită de persuasiunea necesară în faţa circumspecţiilor de la Bruxelles, Mona Pivniceru se găsea în situaţia de a nu-şi mai putea exercita mandatul. Am putea interpreta de aceea numirea Monei Pivniceru la Curtea Constituţională ca pe o ieşire onorabilă din impas.

De altfel, cel care a asumat cea mai înaltă responsabilitate cu privire la problemele din Justiţie, este chiar şeful Guvernului, nu doar prin poziţia sa constituţională, ci poate mai ales prin angajamentele luate în faţa Comisiei Europene. De aceea era firesc ca, în cele din urmă, primul ministru Victor Ponta să preia misiunea de a rezolva criza procurorilor. El s-a angajat să rezolve onorabil această problemă şi prin pactul de coabitare în care se face o trimitere expresă la numirea unor procurori exigenţi în fruntea parchetelor.

Victor Ponta riscă, e adevărat, să-i dezamăgească întrucâtva pe unii dintre simpatizanţii cei mai pasionaţi ai USL, dar el pare să fie perfect conştient de acest lucru. Dacă USL ar fi găsit până acum doi procurori cu faimă de incoruptibili care să nu se fi bucurat în trecut de favorurile prezidenţiale, ar fi fost mai uşor, dar în situaţia de faţă va trebui pesemne să accepte un compromis. Preşedintele Băsescu joacă încă un rol în politica României şi în ciuda conduitei sale dizgraţioase, care se apropie asimptotic de borna ne-constituţionalităţii, el ştie să întreţină “alianţa” cu Comisia de la Bruxelles. Preşedintele are întotdeauna grijă ca în subiecte delicate, cum este şi acesta al conducerii DNA, să fie perfect acoperit de punctele de vedere ale Comisiei. Este una din sursele puterii sale, care nu au fost mereu bine înţelese la Bucureşti.

De aceea, o politică înţeleaptă trebuie să ştie să despartă patima politică neînfrânată a preşedintelui de anumite opinii ale sale aflate în acord cu Comisia Europeană.

Începutul este încurajator. Premierul Victor Ponta a anunţat că se va întâlni luni cu preşedintele Traian Băsescu şi marţi cu secţia de procurori din CSM. După luni întregi de ezitări şi tatonări, el nu mai are nevoie de prea mult timp pentru a lua o decizie. A devenit prea clar că, peste fractura politică, care a blocat până acum procesul, se suprapune ceva mult mai grav şi anume, o precaritate a resurselor umane care îl obligă pe primul ministru să-şi restrângă foarte mult căutările.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație