Analiză. Evoluţia discursului public al „premierului din umbră” Liviu Dragnea şi ştampila de care nu reuşeşte să scape PSD

Programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, asumat de cabinetul Grindeanu, a fost laitmotivul comunicării publice impus de Liviu Dragnea atât înaintea câştigării alegerilor parlamentare, cât şi după instalarea guvernului. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a dorit să capitalizeze din punct de vedere al imaginii cel mai mult din succesul şi măsurile bune ale programului de guvernare etichetându-se ca ştiind cel mai bine platforma, a devenit rapid ţinta oprobriului public când a inflamat o bună parte din populaţie cu OUG 13. Comunicarea defectuoasă a fost scuza cel mai des invocată de liderul PSD atunci când măsurile propuse de Guvern au fost respinse categoric de opinia publică. 
Bobi Neacşu
25 mai 2017, 06:08
Analiză. Evoluţia discursului public al

Radu Magdin şi Bogdan Oprea, doi specialişti în comunicare politică, au analizat pentru România TV evoluţia discursului „premierului din umbră”, Liviu Dragnea.

Analistul politic Radu Magdin consideră că după cinci luni de guvernare şi, mai ales după episodul OUG 13, evoluţia e clară în privinţa lui Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a înţeles că subiectul îi afecteaza atât imaginea lui, cât şi pe cea a PSD. Mutarea lui Şerban Nicolae de la Comisia Juridică a Senatului arată faptul că liderul PSD nu mai acceptă, conform propriilor cuvinte, să mai fie catalogat ca „inamicul public nr 1”.

De altfel, Liviu Dragnea se delimitează de orice acţiune a miniştrilor din cabinetului Grindeanu, care riscă să-i erodeze din imagine. Cel mai recent, liderul PSD s-a delimitat public de acţiunile ministrului Muncii, care a lansat pe agenda publică iniţiativa de plafonare a îndemnizaţiei de creştere a copilului. Liderul PSD a pus pe seama unei comunicări proaste mişcarea ministrului Muncii.

„Fiecare comunică în funcție de talentul pe care îl are. Fiecare e recomandat de voce sau de talent. Ai talent la comunicare, comunici foarte bine. Nu ai talent la comunicare, comunici foarte prost și ți-o iei. 

Dacă ar fi să se schimbe miniștrii la orice greșeală, indiferent cât ar fi de mică, ar fi instabilitate guvernamentală permanent. Este vorba de efectele pe care le produce o comunicare rea. Cel mai rău lucru care poate apărea este să se creeze ideea că o parte din miniștri nu cunosc programul de guvernare și nu sunt stăpâni pe ei. Cu toate că lucrează, unii nu comunică aproape deloc, unii comunică bine, alții comunică … se grăbesc atunci când vin cu o idee, dar dacă sunt de bună-credință cu mine, nu au o problemă„.

– Liviu Dragnea

Citeşte şi:  Liviu Dragnea, despre plafonarea indemnizaţiei pentru copil: Nu ai talent la comunicare, comunici foarte prost şi ţi-o iei

De ce nu vedem un discurs coerent în faţa opiniei publice

„Cred că, în dorinţa de a plăcea şi de a implementa anumite promisiuni electorale la timp, nu a mai fost loc de o pregătire optimă şi temeinică din punct de vedere comunicaţional. Este regretabil, căci se dă câteodată sentimentul de improvizaţie sau de haos: or, tocmai PSD a capitalizat tradiţional pe ideea că e partidul disciplinei şi al stabilităţii. S-ar părea însă că nici pregătirea nu mai e ce a fost odată”, este de părere Radu Magdin.

Cum comunică guvernul Grindeanu după cinci luni de guvernare?

„Face progrese, se vede, prin întărirea echipei de consiliere, că premierul capătă consistenţă atât ca politici publice, cât şi ca strategie politică şi de comunicare. Cred că acţiunea sa în perioada următoare va fi în creştere, într-un fel premierul a fost dezavantajat de subestimarea iniţială”, mai spune Radu Magdin.

Citeşte şi: Gafele miniştrilor tehnocraţi, pe masa de disecţie: Sunt prea puţin aplecaţi spre comunicare

Cum a evoluat discursul public al lui Liviu Dragnea înainte și după câștigarea alegerilor

“Elementul cheie din discursul public al lui Liviu Dragnea l-a reprezentat programul său de guvernare – cunoscut, cu modestie, doar de dumnealui, conform propriilor declaraţii. Atât înainte, cât și după câștigarea alegerilor, Liviu Dragnea s-a bazat pe argumente tehnice şi politice care să consolideze ideea de pregătire a sa pentru guvernare și modernizare a țării. S-a văzut constant dorința acestuia de a prelua puterea executivului României, însă din cauza problemelor sale cu justiția, a fost nevoit să dea un pas în spate și să coordoneze totul de acolo, între timp fiind al treilea om în stat ca preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Deși este un jucător politic dinamic și bine pregătit în apariţiile publice, confirmarea ulterioară a sprijinului pentru OUG 13 după negarea iniţiala a cunoştinţei cu privire la demers (fiind în SUA), nu a ajutat. S-a făcut greșeala de a ignora vocea străzii, precum şi polarizarea ei prin teoria conspiraţiei. Aşadar, şi-a securizat cât de cât baza, activând şi o parte din mesajul patriotic din campanie, însă atacul la multinaţionale ca posibili giranţi ai manifestaţiilor îi va face rău la capitolul livrare economica: guvernarea se bazează pe optimism economic, şi va avea nevoie şi de creşterea investiţiilor străine, or acest lucru e puţin probabil dacă e demonizat capitalul străin, chiar şi tangenţial, politic”, arată Radu Magdin.

Discursul lui Dragnea din primele două luni de guvernare era al unui om care vrea să piardă alegerile

“Din ce am putut să decriptez din strategia de comunicare a campaniei electorale, a fost un nivel redus de comunicare din partea lui Liviu Dragnea. Convingerea mea, din câte am observant, este că a ieşit la minimul necesar public. Nu a putut să îşi asume formal guvernarea prin prisma legislaţiei şi de aici s-a văzut deja lipsa unei strategii de comunicare pe care Liviu Dragnea să şi-o fi asumat. Mă aşteptam ca un bun profesionist de comunicare să îi fi recomandat lui Dragnea să menţină acelaşi nivel de apariţii publice. Sau, dacă vrea să crească, să crească treptat, nu brusc, în aşa fel încât să nu treazască reacţii la nivelul publicului, or el nu a făcut asta sub nicio formă. A ieşit în primele două luni în prim plan. Era un guvern pe care a hotărât că îl conduce de la partid impreună cu ALDE.

Dacă înainte de alegeri a fost un discurs public de om care înţelege cum să câştige alegerile, după a fost un discurs al unui politician care vrea să piardă alegerile”, a spus Bogdan Oprea, profesor la Facultatea De Jurnalism şi Stiintele Comunicarii.

În prezent, acţiunile liderului PSD sunt au scopul de a capitaliza electoratul tradiţional al PSD în eventualitatea unei candidaturi la cea mai înaltă funcţie în stat, crede Bogdan Oprea.  

Episodul OUG 13

La mai puţin de două săptămâni de la instalarea cabinetului Grindeanu, Klaus Iohannis a mers inopinat la şedinţa de Guvern, după ce apăruseră informaţii că va fi adoptată o OUG privind graţierea, iar după aproximativ o lună de guvernare, cabinetul Grindeanu reuşea să scoată în stradă populaţia împotriva adoptării OUG 13.

„Guvernul a suferit clar la capitolul imagine și încredere, iar PSD s-a reştampilat negativ la capitolul (anti)corupţie. Au existat numeroase momente în care se putea evita agravarea acestei situații, însă ezitarea și netransparența de care s-a dat dovadă a trezit masa critică a românilor și s-a transpus în ieșirea unei minoritati vocale si puternice în stradă, pentru a-și exprima nemulțumirile.

Elementele care au contribuit esențial la intensificarea protestelor sunt multiple, iar puse laolaltă, acestea au trezit îngrijorări în rândul populației și i-au îndemnat pe aceștia să se exprime public, față de întreaga coaliție de guvernare. Este vorba întâi de ora târzie la care s-a anunțat decizia adoptării OUG 13, de lipsa de transparență cu privire la acest subiect, de reacția nepotrivita a Guvernului – prin persoana lui Florin Iordache, fostul ministru al Justiției – în momentul lansării anunțului despre OUG (momentul „alta intrebare” nu a ajutat deloc), pauza de o zi a liderilor PSD pentru a discuta despre problemă, incercarea de stampilare a protestatarilor ca „Iohannisti”, ignorarea inițială a cererii protestatarilor și refuzul de a abroga Ordonanța etc.

Noul Guvern și-a început mandatul pe un val de așteptări ridicate din partea cetățenilor. Miscarea cu codurile a venit din senin, or, in contextul popularitatii luptei anticoruptie, e important sa pregatesti opinia publica prin emisiuni, documentare, infografice etc, care sa iti prezinte tie argumentele intai, de la cele privind alinierea Codurilor cu deciziile Curtii Constitionale.

PSD nu a avut clar un plan de comunicare, nu am vazut purtatorii de cuvant dotati cu argumente credibile, inclusiv in fata presei straine, fapt care a dus la o avalansa externa anti-PSD. Nu mai trebuie amestecate mere cu pere, nu a ajutat cu nimic pana la urma PSD ca a vorbit si de situatia detinutilor in paralel cu modificarea Codului, caci lumea a inteles de fapt ca isi dau aministie sau gratiere pentru ei”, conchide Radu Magdin. 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni