USR e la pământ în sondaje și apelează la manipulare și minciuni ca să scoată capul la lumină. În afară de partidul lui Drulă, doar AUR mai are această strategie care provoacă instabilitate în politica românească.
Cătălin Drulă, liderul USR, a spus în 2022, când erau propuse noile legi ale justiției, că România nu ar fi primit aviz din partea Comisiei de la Veneția și că modificarea legislației s-ar fi făcut fără acordul partenerilor internaționali. Cu câteva zile înainte de declarația lui Drulă, Comisia de la Veneția de urgență pe legile justiției propuse de Guvernul Ciucă. Mai mult, Comisia Europeană a apreciat schimbarea legislației, iar pachetul de legi introduse de guvern a fost unul din factorii determinanți pentru ridicarea MCV.
Cei din USR au acuzat în online că jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile României. „Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile noastre! Așa arată dezastrul lăsat în urmă de mafia lemnului susținută de PSD-PNL-UDMR”, au scris reprezentanții USR.
Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Mondiale și fost membru USR, a fost unul dintre cei care au demontat acuzațiile nefondate ale USR-iștilor. El a precizat că lemnul tăiat ilegal în România e doar 0.5% din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial.
„Piața mondială a lemnului e de 4 miliarde mc. Piața românească e de 38 milioane mc și reprezintă 1% din totalul pieței mondiale. Volumul lemnului tăiat ilegal în Romania e de 20 milioane mc, adică 0.5% din piața mondială, nu 50%”, a spus Berceanu.
Un alt fake news marca USR e cel lansat de Cristian Ghinea, fostul ministru care a spus că în România s-ar fi introdus „taxa pe soare” pentru cetățenii care au panouri solare pentru a produce energie electrică pentru consumul propriu. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că Ordonanța e o transpunere a unei directive europene și se va aplica din 2026 la nivelul întregii Uniuni Europene. Din documentul ordonanței reiese clar că pot fi taxați doar cei care au o capacitate de producție mai mare de 30 kW, și doar din 2026. Niciun prosumator care are panouri acasă nu ajunge la 30KW, ci doar cei care au un mini-parc fotovoltaic.
Lista minciunilor născocite de USR continuă. Cătălin Drulă spunea că pierde între 1,5 și 3,3 miliarde de euro în cazul în care nu se aplica reforma pensiilor și mai ales dacă nu se elimină pensiile speciale. Dar jalonul referitor la reforma pensiilor nici măcar nu se apropie de aceste valori. „Am estimat că pierdem undeva la 1,5 miliarde de euro şi 3,3 miliarde, dacă nu eliminăm pensiile speciale”, a spus Cătălin Drulă.
„Comisia Europeană a refuzat să direcţioneze 1 mld de euro”
Dragoș Pîslaru, europarlamentar REPER după ce în 2019 a fost ales pe listele USRPLUS, a venit cu un alt fake news privind banii europeni. Europarlamentarul a declarat că oficialii Comisiei Europene au refuzat să direcționeze către România suma de 1 miliard de euro pentru RePowerEU. „Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU și a a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile”, a declarat Pîslaru.
Realitatea era cu totul alta. Planul României RePowerEU nu a fost depus, așa cum a anunțat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. „Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă? (…) Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele”, a declarat Boloș.
USR a continuat cu atacurile la adresa miniștrilor din Guvern. L-a acuzat pe ministrul Lucian Bode că și-ar ascunde teza de doctorat. „L-am invitat pe directorul Bibliotecii Naționale, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, fost senator PNL, fost ministru PNL, fost ambasador, la o întâlnire la Parlament. Să vedem cum putem colabora să rezolvăm ridicolul situației în care o teză publică de doctorat, a unui actual ministru PNL, e pitită pe după ecrane fără internet de un director de instituție publică numit interimar tot de, ce să vezi?, PNL. (…)”.
Adrian Cioroianu a răspuns la aceste acuzații și a spus că nu a primit nicio invitație de la Comisia de Cultură din Parlament, iar lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode e publică și poate fi găsită de oricine.
„Nu am primit nicio invitație de la Comisia de Cultură. (n.r. Iulian Bulai) M-a invitat în nume personal, nu am primit de la Comisia de Cultură. A fost o invitație de la dânsul, iar eu i-am spus că dacă trebuie să discutăm problemele Bibliotecii, îl invit cu drag în Bibliotecă. (…) Cartea e la dispoziția publicului, teza e la dispoziția oricui vrea să o citească”, a declarat Adrian Cioroianu.