Totalul câştigat de petrostate și companiile de combustibili fosili din 1970 până acum este de 52 de mii de miliarde de dolari, oferindu-le acestora puterea de a „cumpăra fiecare politician, fiecare sistem” și de a întârzia acțiunile împotriva crizei climatice, spune profesorul Aviel Verbruggen, autorul analizei.
Studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal academic, dar trei experți de la University College London, London School of Economics și thinktankul Carbon Tracker au confirmat analiza ca fiind exactă, profitul fiind catalogat drept „uluitor”. Se pare că este prima evaluare pe termen lung a profiturilor totale ale sectorului petrolier, scrie The Guardian.
„Am fost cu adevărat surprins de cifre atât de mari rezultate din analiză. Sunt enorme”, a spus Verbruggen, economist în energie și mediu la Universitatea din Antwerp, Belgia. „Este o sumă uriașă. Poți cumpăra fiecare politician, fiecare sistem cu toți acești bani și chiar cred că asta s-a întâmplat. Aceşti bani protejează producătorii de interferența politică şi legislativă care le poate limita activitățile”, continuă el.
Unele dintre chirii merg către guverne sub formă de redevențe, spune prof. Paul Ekins, de la University College London: „Dar faptul rămâne că, în ultimii 50 de ani, companiile au făcut o sumă uriașă de bani producând combustibili fosili, a căror ardere este cauza majoră a schimbărilor climatice. Acest lucru provoacă deja probleme în întreaga lume și este o amenințare majoră pentru viitoarea civilizație umană„.
O altă concluzie a anlizei ne arată care ar fi realitatea dacă marile companii şi ţări producătoare de petrol ar exploata fără la liber, fără plafoane maximale. „Dacă tot petrolul și gazele disponibile ar putea fi livrate în mod liber pe piață, prețul petrolului convențional ar fi de 20-30 de dolari pe baril, comparativ cu aproximativ 100 de dolari în prezent„, spune a Verbruggen.