Ce spune Constituţia
Art 63 (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Art 89 (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Ce spune actuala Lege Electorală
Potrivit art 7 din Legea 15 2008,
(1) Aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.
(2) Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua votării şi se încheie cu 24 de ore înainte de momentul începerii votării.
O condiţie indispensabilă
Nu pot avea loc anticipate dacă nu sunt de acord să colaboreze în acest sens preşedintele şi majoritatea parlamentarilor. Acordul celor două instituţii este vital. Fără Parlament nu se poate declanşa şi finaliza procedura. Fără preşedinte, procedurile pot fi amânate la nesfârşit. Legea, de pildă, permite şefului statului să dizolve Parlamentul în anumite condiţii dar nu îl obligă la această măsură.
Care poate fi procedura
Ziua 1. Guvernul demisionează. Se declanşează procedurile de formare ale unui nou guvern. Dată fiind acceptarea generală a ideii de anticipate pe care o presupunem, preşedintele poate face prima nominalizare în 24 de ore, pentru accelerarea procesului.
Vreme de 60 de zile, Parlamentul respinge două solicitări de învestitură.
Ziua 60. Preşedintele constată îndeplinite condiţiile din art 89 (1) din Constituţie şi dizolvă Parlamentul. Guvernul demisionar Boc poate convoca alegeri în 90 de zile dintre care 30 sunt dedicate campaniei electorale propriu-zise. În această variantă, care e cea mai rapidă, dacă, de exemplu, Guvernul demisionează la 1 februarie, alegerile anticipate pot avea loc în jurul datei de 1 iulie.
Acordul politic prespus în scenariul nostru permite însă şi modificarea legii electorale, deci reducerea celor 90 de zile care sunt obligatorii în acest moment pentru anunţarea alegerilor.