Pentru un coş de bază format din 1 kg de mălai, 1 kg de pulpe de pui cu spate, 1 litru de ulei de floarea-soarelui, 1kg de făină şi 1kg de sare, valoarea cea mai mică găsită pe platformă este la magazinul Kaufland din Crângaşi, de 14,85 de lei.
La polul opus, acelaşi coş de cumpărături este cel mai scump în magazinul Profi Deli Fresh, cu un total de 24,65 de lei, deoarece sunt propuse produse de brand şi nu din marca proprie a retailerului. Printre afişări apar şi ofertele magazinelor care nu au toate produsele în coş.
Doar pentru 5 produse pot exista peste 7 milioane de combinări posibile, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
În cadrul afişărilor sunt prezentate două tipuri de preţuri: preţ produs şi preţ echivalat. Preţul produsului este preţul regăsit în magazine, iar preţul echivalat este preţul estimat în cazul în care un produs nu are gramajul căutat.
Platforma „Monitorul preţurilor”, care va fi administrată de Consiliul Concurenţei, va cuprinde până la 280 de produse şi este un proiect pilot care se desfăşoară doar în Bucureşti. Ele vor fi vizionate pe www.monitorulpreturilor.info. Consiliul Concurenţei a demarat acest proiect deoarece intenţionează că crească concurenţa între retaileri, astfel încât să se ajungă la o scădere a preţurilor.
Consumatorul trebuie să ştie că fiecare magazin arată lista de produse, dar Mega Image şi Selgros afişează preţurile per coş de produse, nu per unitate.
În cadrul unei alte căutări în care au fost selectate lactate, se putea observa că opţiunile pentru lapte erau limitate. Astfel, consumatorul are de ales dintre lapte proaspăt cu o grăsime 1,5% la cutie de carton de 1 litru sau lapte proaspăt cu o grăsime de 3,5% la pet de 1,8 litri.
În acelaşi timp, căutările pentru brânză sunt la fel de limitate: singura categorie disponibilă este telemea de vacă în vid cu o grăsime de 50% la o cantitate de 350 de grame.
La fel a fost şi în cazul untului, unde consumatorul poate alege doar unt de masa de 200 g cu o grăsime de 65%. Opţiuni restrânse sunt şi în cazul salamurilor crud uscate, unde există doar salam bănăţean.
Aceeaşi situaţie se regăseşte în cazul mai multor categorii de produse.
Un alt minus major al platformei este faptul că lipsesc foarte multe categorii de produse, precum fructe şi legume proaspete, însă conţine produse mai puţin căutate, precum alune sau conserve de sardine în ulei, informează news.ro.