Dovezile strânse până acum sugerează că şcoala are un rol limitat în transmisie atunci când sunt luate măsuri de combatere a epidemiei, într-o manieră ce contrastează profund cu situația altor viruși cu transmitere respiratorie. Analiza spune că, spre deosebire de primăvară, acum există o bază de referințe pentru eventualele decizii de închidere a școlilor, dar acestea ar trebui luate cu mare precauție, având în vedere daunele pe care închiderea școlilor le produce indirect.
„Măsurile de temperare a efectelor pandemiei, care afectează bunăstarea copiilor, trebuie să fie luate doar dacă există dovezi că ele sunt de ajutor, pentru că există foarte multe dovezi că ele produc daune„, arată analiza Science, preluată de edupedu.ro. Aceasta notează că, la începutul anului, decizia de a închide școlile ca reacție la pandemie a reflectat așteptarea produsă de alte epidemii, că minorii vor fi o componentă-cheie a lanțului de transmisie. Totuși, dovezile care au apărut ulterior au dovedit că, cel mai probabil, nu este și cazul acestei pandemii.
Un număr mic de copii au dezvoltat un sindrom inflamator, dar, raportat la riscul de îmbolnăvire, copiii și adolescenții au fost afectați în mod disproporționat de măsurile de carantinare, iar drepturile copiilor la sănătate, asistență socială, sprijin psihologic și educație sunt protejate în viitoarele valuri pandemice.
Publicația trece în revistă diverse studii referitoare la modul de manifestare a bolii în cazul copiilor, simptomatologie și contagiune, arătând că multe explicații pentru toate acestea sunt încă necunoscute, iar situația este în continuare neclară: nu este limpede de ce povara simptomatică este mai scăzută la copii, studiile despre răspunsul imunitar la copii au contraexemple, consecințele sindromului inflamator pe termen lung sunt necunoscute etc. Este necesară o înțelegere deplină a răspunsului imunitar la copii, pentru a pune în balanță riscurile și beneficiile unor acțiuni de imunizare, precum vaccinarea. Science arată că, dintre vaccinurile testate clinic în prezent, niciunul nu a fost administrat copiilor, prioritare fiind grupurile de vârstă mai ridicată.
Din punct de vedere al transmisiei în mediul școlar, sinteza Science e nevoită, în lipsa unor studii clare de dată recentă, să se întoarcă la analize din vară și constatări pe baza primelor eforturi de redeschidere a școlilor, în mai-iunie, experiențe care, cu excepții, arată că mediul școlar nu a fost unul de transmisie a virusului în comunitate, prin intermediul copiilor.
Science trece în revistă și alte studii referitoare la impactul negativ al închiderii școlilor, ce pleacă de la evaluări privind impactul economic dur al pierderilor de învățare, la faptul că există o creștere a numărului de accidente ale copiilor la domiciliu sau că, în Marea Britanie, s-ar face simțită o creștere a numărului de sinucideri în rândul adolescenților, potrivit analizei preluate de edupedu.ro.